Pe canalul de YouTube „HAI România”, a fost lansată o nouă ediție a podcastului „Contrapunct”. Gazdele au fost jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea. Protagonistul episodului a fost Mircea Geoană, candidat la viitoarele alegeri prezidențiale din România.
Dialogul celor trei s-a axat pe subiecte de interes major, Mircea Geoană abordând cu deschidere și transparență întrebările adresate.
Criza din justiție și analiza lui Mircea Geoană
Mirel Curea a adus în discuție un subiect sensibil, evidențiind distrugerea sistemului de justiție în urmă cu mulți ani și consecințele profunde care au urmat. Astfel, în acest caz, a cerut o părere sinceră domnului Geoană, atât din perspectiva unui cetățean, dar și din perspectiva unui posibil viitor președinte.
Mircea Geoană a menționat: „Președintele României are obligația constituțională și politică să fie primul care veghează la independența justiției, la statul de drept și la controlul reciproc între puterile statului. Aceasta este esența. După aceea vine armata, după aceea vine reprezentarea și diplomația. Prima chestiune este să fii sigur că statul democratic, statul de drept funcționează. Și acea perioadă a reprezentat un fel de aberație. În sensul în care, două dintre puterile statului, cea executivă și justiția, au încălcat principiul fundamental al separațiilor puterilor în stat. Este inacceptabil pentru mine.
Trebuie să spunem că în ultimii zece ani de zile, acest lucru, din punct de vedere instituțional, a încetat. Fiecare s-a dus înapoi. Oamenii de acest gen au continuat să monetizeze faptul că, în perioada în care lucrurile, încrengătura între cele două părți ale sistemului nostru de putere, justiție și servicii, au creat efecte și au monetizat în pungile care încă au rămas exploatabile din punct de vedere financiar. Asta au făcut.”
Restabilirea independenței justiției, o obligație fundamentală
În continuare, Mircea Geoană a detaliat: „Obligația unui președinte și obligația mea fundamentală este să restabilim ceea ce înseamnă diviziunea muncii în statul român. Justiția independentă este fundamentală nu doar pentru actul de justiție. Este, de fapt, dacă vreți, barometrul dreptății într-o societate. Eu am făcut Dreptul. În esență, ceea ce noi trebuie să facem cu justiția română este să-i asigurăm independența autentică, să-i dăm și resurse să facă treaba bună, iar acolo unde există excrescențe, zone în care încă unii mai încearcă să pescuiască apele tulburi de acum 10-15 ani de zile, să fim siguri că le dăm la o parte și că mergem mai departe.
Deci, ceea ce se întâmplă acum este mai degrabă o ilustrare a faptului că o gravă deviere de la sensul democratic al republicii noastre a fost posibilă. Acest lucru trebuie să fie o lecție pentru noi în viitor.”
Ediția podcastului „Contrapunct” poate fi urmărită pe canalul de YouTube „HAI România” aici.