Ministrul Virgil Popescu, declarații cu privire la extragerea gazelor din Marea Neagră: „Atâta timp cât vom fi dependenți de gazul din Federația Rusă, prețurile nu vor scădea”

Sursă: LCVA | Dreamstime.com

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, vorbește despre strategia Guvernului prin care gazele din Marea Neagră urmează să fie exploatate, dar și care vor fi beneficiile României de pe urma exploatărilor. Pe lângă asta, Virgil Popescu acuză partidul AUR de faptul că reprezintă interesele Rusiei în România, asta pentru că AUR a alungat investitorii străini din țară, în favoarea gazului rusesc.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, prezent în cadrul unei emisiuni TV, a discutat pe marginea legii offshore aprobate de Parlament. În acest context, Virgil Popescu vorbește și despre partidul AUR, despre care spune că reprezintă interesele altui stat.

AUR reprezintă interesele Rusiei în România, acuză Virgil Popescu

„Voiau sa alunge investitorii, rămâneam cu gazele în pământ. Dacă îmi aduc bine aminte, în Comisia de Industrie, proiectul de Guvern a venit cu o impozitare mai puțin exccesivă. Guvernul a făcut un cadru mai prietenos din punct de vedere fiscal si în Parlament s-a mărit impozitarea. Investitorii au venit și au spus ca nu mai investesc. Exon, OMV Petrom, toți au fost la unison că nu pot investi.

Înțelegem că cei de la AUR nu au vrut să adoptăm această lege pentru gazele din Marea Neagră. Vorbim de interese ale Rusiei în România prin acest partid. Am văzut o ezitare a celor de la AUR. De aici putem face corelatii și trage concluzii.

Romania este un stat democratic, sunt convins că lucrurile vor merge înainte. Am văzut sondajele de opinie cu privire la orientarea euroatlantică a românilor. A crescut odata cu declanșarea războiului și cred că acest partid se va duce ușor, ușor”, a transmis Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Despre exploatarea gazelor din Marea Neagră

„Atâta timp cât vom fi dependenți de gazul din Federația Rusă, prețurile nu vor scădea. Dacă România și Europa vor fi aprovizionate majoritar cu gaz din alte surse, atunci evident că piața se va stabiliza și prețul o vor lua în jos. Avem un preț nejustificat la gaze. Pur și simplu, din jocuri de reducere a ofertei, acest preț a ajuns să fie foarte mare și va fi menținut acolo.

În România, atâta timp cât vom avea un conflict la graniță nu vor fi scăderi de prețuri.  Va trebui ca statul să vină să ia măsuri. Daca n-am avea propriul gaz, nici acum nu am fi putut lua măsura plafonării prețurilor, este evident că banii se duc la buget și bugetul imparte acești bani către populație, să subvenționeze aceste prețuri. În lege spune că banii din exploatările offshore se duc în dezvoltarea rețelelor de gaze sau în proiecte de energie care se aprobă prin hotărâre de Guvern.

O să avem gaze excedentare din 2026, e normal să ne bazăm pe o stategie energetică. Gazul pentru România este o soluție de tranziție. Până în 2050 putem să folosim acest gaz. În paralel cu dezvoltarea rețelelor de gaze o să începem cu gaze naturale, avem proiecte. Eu zic să rămâneți cu centrala pe gaz, mai ales că prețul este plafonat”, a îndemnat ministrul pe români.

Până să folosim banii din Marea Neagră, avem la dispoziție suficient de mulți bani ca să ajungem ca până în 2026 să dublăm cantitatea de energie , pentru că avem la dispoziție peste 15 miliarde de euro din fondul de modernizare și din PNRR. Nu se pune problema ca nu avem finanțare” a spus Virgil Popescu, prezent într-o emisiune a postului Digi24.