Georgian Pop, președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, îl acuză pe ministrul PSD al Economiei, Radu Oprea, și pe subalternul său, Emanuel Ioana, șeful Romarm, de sabotarea companiilor din industria de apărare de stat.
Mai exact, ministrul a solicitat 400 de tone de pulberi din rezervele de stat, destinate exclusiv producției de muniții în fabricile de armament ale statului. Însă, șeful Romarm intenționează să vândă pulberea către Bulgaria.
Radu Oprea și șeful Romarm, afaceri cu dealeri de arme bulgari
Emanuel Ioana, directorul general al Romarm, planifică să vândă pulberea unui dealer de arme din Bulgaria la un preț de 15 euro pe kilogram, ceea ce reprezintă de trei ori mai puțin decât prețul de piață.
Motivul invocat este că pulberea nu corespunde parametrilor tehnici necesari pentru utilizare. Această versiune este susținută și de către ministrul Radu Oprea.
Georgian Pop, președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, contrazice însă spusele lui Oprea și Emanuel Ioana.
El a declarat pentru DeFapt.ro că pulberea prelevată din rezervele de stat este însoțită de certificate de analiză și respectă formula chimică specificată de Ministerul Economiei.
Conform declarațiilor sale, Ministerul Economiei a formulat oficial o întrebare cu privire la posibilitatea ca Rezervele de Stat să furnizeze anumite cantități și tipuri de pulberi, având diverse compoziții chimice, către companiile din industria de apărare de stat. Aceste companii sunt enumerate în anexa Ordonanței de Urgență 38 din 2010.
În urma confirmării pozitive primite de la Rezervele de Stat, Ministerul Economiei condus de Radu Oprea a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență prin care solicită Guvernului României aprobarea extragerii pulberii necesare pentru companiile de stat.
Mai mult, toate documentele referitoare la această operațiune au fost clasificate ca secret de stat.
Romarm acționează împotriva intereselor statului român
Imediat după aceasta, Emilian Gebrev, un dealer de arme bulgar cu experiență îndelungată în afaceri internaționale cu armament, a trimis o ofertă către compania Romarm pentru achiziționarea pulberii destinată companiilor din România.
Emanuel Ioana, directorul general al Romarm, alături de subordonații săi, Bogdan Hera, director comercial, și Șerban Ianculescu, șeful departamentului de export, au acționat în interesul companiei EMCO, deținută de bulgarul Emilian Gebrev, fără să țină cont de interesul statului român.
La începutul acestui an, Șerban Ianculescu a trimis ofertele către companiile Uzina Mecanică Plopeni și Carfil, în numele companiei EMCO.
Mai mult decât atât, aceste documente solicitau informații despre cantitățile de pulberi disponibile pentru vânzare către „partenerul bulgar”.
În plus, directorul Emanuel Ioana a exercitat presiuni asupra directorilor din cadrul acestor companii subordonate pentru a încheia tranzacții de vânzare către Gebrev.
La solicitarea DeFapt.ro, ministrul Radu Oprea a transmis prin Biroul de Presă, la fel ca Romarm, că „materialele energetice (pulberea – n.r.), după ce sunt preluate de către filialele Romarm sunt supuse unei analize privind posibilitatea ca acestea să fie folosite în procesul propriu de fabricație pentru produsele din nomenclator. (…)
În cazul în care materialele energetice nu se încadrează în parametrii tehnici pentru a fi utilizate, fie trebuie distruse conform legii, generând costuri suplimentare cu impact și asupra mediului înconjurător, fie pot fi valorificate, devenind generatoare de venituri suplimentare”.
Georgian Pop a deconspirat planurile ministrului Radu Oprea
Ministrul Economiei a mai transmis că că Romarm, „la solicitarea filialelor, inițiază discuții exploratorii de natură comercială pentru a identifica potențiale posibilități de valorificare a acestor materiale energetice neconforme”.
Însă, discuțiile au fost inițiate de Romarm și nu de filiale. În plus, Romarm a început Discuțiile referitoare la vânzarea pulberii înainte ca aceasta să fie transferată de către filialele sale de la ANRSPS.
Viorel Stelian Popa, fostul director general al Uzinei Mecanice Plopeni (UMP), contrazice declarațiile ministrului Radu Oprea și ale directorului Emanuel Ioana, susținând că UMP nu a furnizat niciodată către Romarm vreun document care să ateste disponibilitatea de pulberi pentru vânzare.
Întrebat dacă pulberea furnizată Ministerului Economiei și companiilor din industria de apărare de stat îndeplinește standardele calitative, Georgian Pop, directorul Rezervelor de Stat, a declarat că:
„Facem analize! Toate analizele sunt făcute de instituții specializate. Proprietățile pulberii sunt stabilite prin buletinul de analiză”.
„Ministerul Economiei cere produsul cu formula chimică de care au nevoie. Noi le-o punem la dispoziție în baza unei Ordonanțe de Urgență”, a mai adăugat acesta pentru sursa citată.