Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, se întâlnesc joi, la București, cu ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly.
Ea va fi primită de preşedintele Klaus Iohannis, de premierul Nicolae Ciucă şi va avea o întrevedere cu ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, anunță Ambasadei Franţei.
Parteneriatul strategic
„Discuţiile se vor axa în special pe aprofundarea relaţiilor din domeniul apărării dintre cele două ţări, în cadrul Parteneriatului strategic, inclusiv în ceea ce priveşte cooperarea în materie de armament.
Ministrul francez va discuta, de asemenea, cu interlocutorii săi despre misiunile din Sahel, priorităţile Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, precum şi despre situaţia regională din Europa de Est, în contextul în care Franţa şi-a exprimat disponibilitatea de a-şi consolida prezenţa în România, în cadrul misiunilor NATO”, precizează reprezentanţa diplomatică.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat, săptămâna trecută, că ţara sa este pregătită să contribuie cu trupe NATO pe teritoriul României.
Înzestrarea forţelor armate
Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a declarat că subiectele pe care urmează să le discute la întrevederea pe care o va avea joi cu omologul său francez, Florence Parly, ţin de planificarea militară şi geostrategică, dar şi de partea de înzestrare a forţelor armate.
„Mă bucur că foarte repede după întâlnirea mea de la Paris, doamna ministru Florence Parly a acţionat pentru a veni în România şi a discuta un subiect mai complex decât prezenţa trupelor posibilă, pe care a anunţat-o în acelaşi timp şi preşedintele Biden, dar în acelaşi timp şi preşedintele Macron.
Deci, vom discuta şi elemente concrete legate de participarea Franţei, dar, pe de altă parte, Franţa îşi asumă şi vrea să îşi asume parteneriate mult mai puternice cu România, pentru a avea o prezenţă mult mai activă în această zonă a Mării Negre.
Franţa vrea să devină un partener important pentru NATO şi pentru noi, membră a NATO, dar ştiţi că există şi discuţii legate de Busola Strategică şi viziunea noastră este aceea că documentul european de strategie trebuie să fie complementar sau, în orice caz, să fie cuprins în cel al NATO, acel concept strategic pe care îl vom stabili în iunie, la Madrid", a afirmat Dîncu.
„Ne va aduce veşti bune”
Potrivit ministrului, vor fi abordate şi subiecte legate de planificarea militară şi geostrategică.
„Vom discuta şi chestiuni care ţin şi de planificare militară, de planificare geostrategică, vom discuta cu doamna Parly, care este un element activ, având în vedere poziţia Franţei în acest moment în conducerea Uniunii Europene, vom discuta şi despre alte lucruri, privind înzestrarea, privind relaţiile noastre complexe cu Franţa.
Sunt sigur că venirea foarte rapidă şi în această situaţie ne va aduce veşti bune din partea statului francez şi din partea omologului meu din Franţa, doamna Parly", a spus Vasile Dîncu, potrivit Agerpres.