Ministrul austriac de Interne, cel care e a blocat aderarea României la Schengen, în vizită la Bucureşti

Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pentru a continua lupta împotriva criminalității de traficul de persoane și a abuzului în materie de politică de azil, ministrul de Interne Gerhard Karner, cel care s-a opus aderării României la Schengen, se întâlnește la București pentru primele discuții bilaterale cu omologul său român Lucian Bode.

Va fi o premieră pentru ministrul austriac de Interne Gerhard Karner, care se va întâlni pentru prima dată la București cu omologul său român, Lucian Bode. Tema principală este situația migrației în UE și aici, în special, lupta comună împotriva contrabandei de persoane și a abuzului în materie de azil, precum și a protecției frontierelor externe. Vizita este considerată mai degrabă un semnal de relansare a dialogului bilateral, fără rezultate sau anunțuri spectaculoase legate de subiectul Schengen, scrie Exxpress.

Numai un management funcţional al frontierelor externe permite libertatea de călătorie fără graniţe

„România şi Austria doresc să continue să coopereze îndeaproape în domeniul securităţii. Obiectivul nostru comun este de a continua să exercităm presiuni asupra Comisiei Europene, în primul rând, pentru a face mai robustă gestionarea frontierelor externe şi de a sprijini ţări precum România în acest sens. Numai un management funcţional al frontierelor externe permite libertatea de călătorie fără graniţe în cadrul Uniunii Europene”, spune ministrul de Interne.

Tema migrației a dominat și alte două întâlniri premergătoare vizitei în România. În aproximativ două luni, Spania va prelua președinția Consiliului UE. Karner a discutat, joi, la Viena, cu ministrul de Interne Fernando Grande-Marlaska, despre situația din spațiul Schengen și despre stadiul negocierilor privind pactul de azil și migrație. Vicepremierul și ministrul de Interne al Bulgariei, Ivan Demerdzhiev, a venit miercuri la Herrengasse pentru discuții de lucru.

Karner s-a întâlnit cu ambasadorul României la Viena vinerea trecută

Mai exact, cu o zi înaintea sosirii în România, Karner a prezentat o situaţie privind traficul de persoane. În 2022, au fost arestaţi în Austria 712 traficanţi - cu 61% mai mulţi decât în 2021, a arătat el. În 2021, 441 de traficanţi au fost reţinuţi în Austria, iar în 2020 au fost 311, numărul lor fiind mai mare în aceşti ani chiar şi faţă de situaţia de dinainte de pandemie, pentru că în 2019 autorităţile austriece au prins doar 242 de traficanţi, „semnificativ mai puţini”.

Dintre traficanţii reţinuţi în 2022, românii au fost pe locul al patrulea, potrivit statisticilor prezentate. Cei mai mulţi au fost sirieni - 103, urmaţi de turci - 68, ucraineni - 53, români - 52 şi austrieci - 34.

Karner a mai afirmat că brutala mafie a traficanţilor va continua să fie combătută cu hotărâre. În acest scop, ministrul de Interne a spus că se bazează pe controlul punctelor de frontieră şi al zonelor de frontieră, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, scrie exxpress.at.