Ministrul Apărării din România, Angel Tîlvăr, a comentat posibilitatea extinderii conflictului din Ucraina în România.
Ministrul Apărării din România, Angel Tîlvăr, a descris anul trecut ca fiind complex din punct de vedere al securității. El anticipează provocări noi pentru anul acesta.
„A fost un an complicat din punct de vedere securitar, pe care îmi place să cred că România l-a trecut cu bine. Într-adevăr, vor fi provocări. Sunt lucruri care ţin de efectele invaziei neprovocate şi profund ilegale pe care Rusia a făcut-o împotriva unui stat suveran, împotriva Ucrainei. Iar România, ca parte a celei mai puternice alianţe politico-militare, şi-a adus contribuţia. La menţinerea unui climat de stabilitate şi de pace şi în zonă, dar şi în ţara noastră”, a declarat Angel Tîlvăr.
Răspunzând la întrebări despre un posibil război în România, Tîlvăr neagă această posibilitate. El subliniază că România beneficiază de garanții de securitate fără precedent. O rețetă a stabilității.
”Nu (n.n. nu este posibil un război). Nu, pentru că avem garanţii de securitate pe care România nu le-a mai avut până acum. Pe de altă parte, cred că facem ceea ce trebuie şi din punct de vedere politic. Dar şi din punct de vedere militar, pentru ca acest lucru să nu se întâmple.
Şi nu întâmplător am spus şi din punct de vedere politic, pentru că România, iată, având aceste atribute importante şi anume stabilitate şi predictibilitate politică, a generat şi în rândul aliaţilor noştri un nivel de încredere care să ne permită, pe de o parte, să ne aducem contribuţia la apărarea colectivă, pe de altă parte să avem parte de sprijin şi atenţie în ceea ce priveşte siguranţa cetăţenilor şi securitatea României”, a spus ministrul, în interviul acordat Antenei 3.
Ministrul Apărării despre dronele ajunse în România
Tîlvăr a menționat că autoritățile române au reacționat la incidentele cu drone din anul trecut. Aceste drone, folosite în războiul din Ucraina, au ajuns în România. România dispune de echipamente avansate de detectare, dar există limitări obiective.
”Sunt elemente concrete care evident că au fost în atenţia noastră şi pe care am încercat să le gestionăm în aşa fel încât de la zi la zi. De la eveniment la eveniment, nivelul de atenţie, de alertă de prevenire şi de combatere a posibilelor efecte să fie unul ridicat. După cum ştiţi, Marea Neagră, dar şi gurile Dunării, pentru că toată lumea spune că accesul pe Marea Neagră se face prin strâmtori, dar accesul pe Marea Neagră se face şi prin Dunăre, care capătă o importanţă strategică foarte mare.
Acest acces ne-a determinat să mărim prezenţa noastră în aşa fel încât să putem supraveghea mai bine braţele Dunării, mă refer în primul rând la Chilia, unde au fost evenimente. (…) Noi am luat măsurile care au fost considerate necesare în aşa fel încât să putem preveni şi să putem acţiona imediat dacă acest lucru se mai întâmplă”, a declarat Angel Tîlvăr, într-un interviu acordat Antena 3 şi difuzat marţi seară.
După căderea dronelor ucrainene pe teritoriul românesc, s-au luat măsuri de securitate. Acestea asigură protecția cetățenilor, mai ales în zona gurilor Dunării. Aceste acțiuni cresc siguranța cetățenilor față de impactul conflictului ucrainean.