Republica Moldova. Ministerul de Interne a solicitat strămutarea procesului în care fostul șef al Serviciului 112 luptă pentru a reveni în funcție. Reprezentantul ministerului a invocat bănuieli rezonabile de părtinire a judecătorilor.
Ministerul de Interne are „bănuieli de părtinire”
Fostul șef al Serviciului 112, Liviu Oboroc, cere în instanță restabilirea în funcție. Acesta a fost demis în urma scandalului provocat de moartea unui cuplu, care a solicitat ajutor, dar nu a fost salvat din nămeți.
Ministerul de Interne a solicitat strămutarea examinării cauzei, în baza articolului 43 al Codului de procedură civilă. Instituția a invocat „bănuieli că nepărtinirea judecătorilor ar putea fi știrbită de circumstanțele cauzei sau de calitatea participanților la proces”. Curtea de Apel a constatat că solicitarea nu este una argumentată și a respins-o.
Încheierea a fost pronunțată de completul instanței de apel în data de 26 septembrie. Astfel, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, va continua examinarea cauzei.
Demisie cerută de prim-ministrul Recean
Pe 29 noiembrie 2023, prim-ministrul Dorin Recean a cerut demisia lui Liviu Oboroc. Solicitarea a fost făcută în ședința de Guvern, iar premierul a criticat dur activitatea Serviciului 112.
Scandalul în jurul instituției a fost generat de moartea a două persoane, la sfârșitul lunii noiembrie 2023. Cuplul a fost găsit fără suflare într-un automobil blocat în nămeți, în apropiere de satul Coșcalia, raionul Căușeni.
Echipele de intervenție au ajuns la fața locului cu mare întârziere. Cuplul a sunat de mai multe ori la 112, dar acestea au ajuns abia a doua zi. Cei doi soți erau deja morți.
„Condoleanțe familiilor celor care au decedat în rezultatul intemperiilor de duminică. Acum, statul trebuie să se asigure că poate salva oamenii chiar când ei își neglijează siguranța proprie. Până Procuratura se va clarifica cu situația din 26-27 noiembrie, solicit demisia directorului de la Serviciul 112. Am constatat că 112 se ocupă doar de pasarea informației, în loc să ia cazul, să-l urmărească cap coadă, să se asigure că problema este soluționată, să se asigure că lucrurile sunt duse la capăt, el pur și simplu pasează informația”, a spus atunci premierul.
În aceeași zi, ordinul de demisie pe numele lui Oboroc a fost semnat de către ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
De la 1 ianuarie 2024, Serviciul de urgență 112 a trecut din gestiunea Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.