Mineriada din 13-15 Iunie 1990 a fost cel mai sângeros act de după Revoluția din 1989. Generația mea îl consideră un eveniment traumatizant, dar a fost nevoie de peste 20 de ani ca un rechizitoriu chinuit să ajungă în instanțele de judecată. Cât va dura acel proces? Ce vom afla la sfârșitul său? Esența acelor zile o găsesc acum sintetizată în rapoartele primite de oficialii din Apărare și Securitate Națională americani, National Intelligence Daily, sinteze secrete trimise de ofițerii de analiză ai CIA către beneficiarii lor.
Din 23 februarie veți găsi la toate chioșcurile de ziare Evenimentul Istoric, o revistă făcută din pasiunea pentru adevăr și povești reale
Parte din ele au fost declasificate în 2009, dar nu integral. Calupuri întregi de informații sunt încă secrete, dar din ce a ieșit la iveală se vede clar că agenții au înțeles destul de repede ce se întâmpla în România. Le-a luat, totuși, vreo 24 de ore. Noua ne-au trebuit 27 de ani.
Iliescu are puține opțiuni, în afară de a demisiona sau de a escalada folosirea forței
Dacă raportul din 13 iunie a fost foarte succint, toată lumea fiind luată prin surprindere de violența loviturii prin care FSN și-a curățat orice formă de Opoziție, cel din 14 iunie 1990 a fost mai detaliat. Acesta e un semn clar că oficialii din domeniul Apărării și Securității Naționale americani erau interesații de evoluția stranie din țara abia scăpată de comunism.
Încă un amănunt interesant. Raportul despre România era primul din National Intelligence Daily, adică era cea mai importantă informație în domeniile enumerate mai sus. Era mai importantă chiar decât informațiile din URSS și proaspetele sale contacte cu Marea Britanie.
”Demonstranții sfidează regimul
Situația pare a fi acum sub control ca urmare a celor mai dure violențe de la Revoluția din decembrie încoace.
Violențele au fost declanșate de guvernanți care au folosit forța pentru a pune capăt ocupării de peste șapte săptămâni a unei piețe din centrul orașului de către protestatari. Mulțimea a ajuns ieri la aproape 10.000 de persoane dar trupele au reușit până la urmă să ocupe piața. Pentru scurt timp, protestatarii au ocupat sediul televiziunii și au dat foc sediului poliției. Au încercat să intre cu forța în Ministerul de Interne, dar forțele de ordine controlează acum clădirea. Manifestații au început la Timișoara și în alte orașe, potrivit unor surse de presă, neconfirmate.
Președintele Iliescu consideră că violențele au fost ”atent plănuite” pentru a răsturna guvernul și îndeamnă cetățenii să apere clădirile guvernamentale. Potrivit presei, trenuri pline cu minerii care au spart și demonstrațiile din ianuarie au ajuns în oraș și câteva mii dintre ei au ocupat centrul Bucureștiului în zorii acestei zile. Ministerul Apărării spune că tancuri și trupe înarmate cu muniție de război au fost dislocate în poziții cheie din zonă.
(Urmează un calup destul de mare care nu a fost desecretizat și apoi textul continuă cu următorul pasaj! n.n.)
Comentariu: Potențialul pentru alte violențe este crescut. Ciocnirile dintre mineri și protestatari pot produce multe pierderi și să răstoarne eforturile regimului de a își restabili legitimitatea și de a obține ajutor străin. Faptul că se bazează pe mineri pentru a curăța străzile este un alt risc pentru guvernanți. Minerii sunt o forță nedisciplinată și loialitatea lor e discutabilă dacă vor fi față în față cu alți muncitori sau cu studenți.
Dacă demonstrațiile continuă și se vor răspândi, Iliescu are puține opțiuni, în afară de a demisiona sau de a continua folosirea forței. Violența confruntărilor cu protestatarii poate fi și un test pentru loialitatea militarilor. Mulți ofițeri tineri sunt puternic anti-comuniști și critici la adresa guvernului. Ministrul Apărării Stănculescu pare să își fi schimbat linia pentru a le câștiga simpatia.”
Huliganii pro-guvernamentali vor avea ieșiri violente până când regimul va fi satisfăcut
Textul de mai sus trădează faptul că americanii nu fuseseră prea interesați de uriașa manifestație de la ”Kilometrul 0 al Democrației”, ”Zona liberă de neo-comunism”, sau Piața Universității, cum simplu îi spun acum cei pentru care evenimentele de atunci nu mai au importanță. Nota transmisă oficialilor americani pare să conțină mai mult informațiile din ziarele feseniste decât o descriere a ce trăiau bucureștenii. Totuși nu aveau să treacă nici 24 de ore și informațiile se vor schimba rapid. Sălbăticia de pe străzile Capitalei nu mai putea fi ”fardate”.
În National Intelligence Daily din 15 iunie 1990 situația din România deschide din nou buletinul informativ.
”Un ministru de Interne nepătat
Magistratul militar Doru Viorel Ursu, 36 de ani, a fost numit ieri ministru de Interne. Înlocuirea generalului Mihai Chițac este o consecință a demonstrațiilor dar și o încercare a Armatei de a își păstra reputația de salvator al națiunii de dictatură. Armata era nerăbdătoare de a se distanța de Chițac, despre care se spune că, în luna decembrie a anului trecut, a ordonat trupelor să tragă în manifestanții anti-Ceaușescu. Ursu și-a câștigat respectul ca președinte al completului de judecată în procesul fratelui lui Ceaușescu (de fapt, în mai 1990, judecătorul militar Doru Viorel Ursu a primit dosarul lui Nicu Ceaușescu, fiul cel mare al lui Nicolae Ceaușescu n.n.), care era acuzat și el că a tras în demonstranți. Se spune că Ursu este dispus să pornească un dialog cu grupurile de studenți.
(Urmează un pasaj rămas secret. n.n.)
Din 23 februarie veți găsi la toate chioșcurile de ziare Evenimentul Istoric, o revistă făcută din pasiunea pentru adevăr și povești reale
Huliganii (Thugs, în textul original n.n.) pro-regim controlează Bucureștiul
Aparent președintele Iliescu a supraviețuit celei mai grave provocări a regimului său, de când și-a asumat puterea în decembrie și folosește vigilantes ( în SUA termenul definește oameni organizați în potere care, în anii Frontierei luau în propriile mâini înfăptuirea dreptății n.n.) pentru a distruge Opoziția.
Iliescu a chemat grupuri pro-guvernamentale de mineri și muncitori pentru a reinstaura ordinea în București, după ce poliția nu a putut controla demonstranții. Mineri înarmați cu bâte atacă suspecți de distrugeri și proteste.
Multe din violențe sunt la întâmplare, dar unele par a fi plănuite. Militanții care susțin FSN au vandalizat sediile partidelor de opoziție și ale ziarelor, pentru a fura listele de angați sau susținători pe care acum militanții îi vânează din ușă în ușă, potrivit unor relatări de presă. Angajații tipografiilor de stat au refuzat ieri să tipărească ziarele principale de opoziție, susținând că ele sprijină ”fasciștii” care amenință ”noua democrație” din România.
Iliescu a mai făcut niște pași pentru a își întări controlul. Presa relatează că ministrul Chițac a fost schimbat pentru că nu a putut controla miercuri (13 iunie n.n.) protestatarii anti-regim. Iliescu a cerut, de asemenea, îndepărtarea liderilor de sindicat care au încercat să îi oprească pe muncitori să ajute guvernanții și a ofițerilor care au încercat să țină Armata în afara politicii. Comitetul de Acțiune pentru Democratizarea Armatei (CADA, vă reamintesc, părea într-un raport al CIA din 7 iunie 1990 ca având potențial pentru a ajuta la îndepărtarea de neo-comunism n.n.) a fost dizolvat.
Comentariu: Întoarcerea lui Iliescu spre intimidare și vânătoarea de vrăjitoare pentru a înghiți opoziția va polariza România în continuare și va afecta relațiile cu Vestul. Probabil că huliganii pro-guvernamentali vor avea ieșiri violente până când regimul va fi satisfăcut că disidenții au fost zdrobiți și că liderii protestelor au fost arestați.
Durii din regim și Armată ar putea fi beneficiarii recentelor violențe. Chițac și poliția sa, rivalii militarilor, au fost scoși țapii ispășitori, în timp ce FSN laudă acțiunile militarilor. Epurările pe scară largă ale tinerilor ofițeri cresc riscul de destabilizare prin luptele pentru putere dintre militari.”
Genul acesta de informări, profund reale, aveau să stea la baza afirmațiilor că mineriadele au afectat relațiile României cu Occidentul.
Ca o ironie a sorții, rivalii din telegramele CIA, generalii Mihai Chițac și Victor Atanasie Stănculescu aveau să sfârșească prin a fi condamnați în același dosar, tocmai în 2008, cel al încercării de reprimare sângeroase a Revoluției de la Timișoara!
În episodul următor, un raport senzațional despre reacțiile mai multor cancelarii occidentale după Mineriada din iunie 1990 și recomandările ofițerilor de sinteză Intelligence americani pentru conducătorii lor.
Din 23 februarie veți găsi la toate chioșcurile de ziare Evenimentul Istoric, o revistă făcută din pasiunea pentru adevăr și povești reale