Ultima mină de aur, pe care au pus ochii marii investitori din America, este cea de la Rovina, Hunedoara. Firma canadiană care deține licența de exploatare promite o investiție de nouă miliarde de dolari
Poate cel mai bine păzit secret de afaceri a fost componența acționariatului Carpathian Gold Inc, firma canadiană care a primit, în acest an, de la Guvernul României, dreptul de a exploata aurul și cuprul de la Rovina - județul Hunedoara.
Samax România srl, firma care deține concesiunea de exploatare a zăcămintelor de aur și cupru de la Rovina, a fost înființată în 1999. Singurul acționar este Samax Limited din Londra reprezentată de Alexandru Nicolici, un geolog român care a lucrat în cadrul grupului Samax Gold Inc, în subsidiara sa din Congo. Grupul Samax Gold Inc a fost fondat de geologii britanici Jonathan Forster și Craig Banfield.
În 2003, Samax Limited, după ce filiala românească solicită licențe de explorare în cadrilaterul Munților Apuseni, este vândută către Ore Leave Capital Inc condusă de Dino Titaro. Firma își schimbă numele în Carpathian Gold Inc pentru a pune accentul pe studiile de explorare pe care le realizau în România și Ungaria. Acționarul majoritar al Ore Leave era offshore-ul Mavinaur LLP, unde geologul Peter Lehner este principalul partner. Alți acționari ai Ore Leave erau geologii, Jonathan Forster, Craig Banfield și Michael Martineau. Informațiile au fost declarate de firma Axmin, unde cei trei specialiști dețin funcții și au trebuit să-și recunoască implicarea în alte companii.
Mai mult, Lehner era era președintele, dar și director în cadrul companiei rebotezate Carpathian Gold Inc. Lehmar este un afacerist din Elveția care a fost impliat în: turism, resurse naturale, distribuție alimente bio și cosmetice.
Carpații s-au unit cu plajele din Rio de Janeiro, via Australia
În octombrie 2008, pentru a face rost de resursele financiare necesare dezvoltării proiectului minier din România, s-a realizat un parteneriat cu Santa Elina Mines Corp (redenumită Cyprus River Holdings Ltd), companie care a intrat cu o mină din Brazilia, Riacho dos Machados , la care se putea începe exploatarea imediat. “Am început operațiunile de exploatare din Brazilia pentru a face rost de resurse financiare care se ne permită dezvoltarea proiectului din România, care este unul mult mai mare”, declara Dino Titaro în urmă cu doi ani. La rândul său, în 2006, Santa Elina realizase un schimb cu o altă societate pentru a putea deține Riacho dos Machados.
Santa Elina Mines Corp face parte din Santa Elina Group (denumită și Santa Elina Industria e Comerio sau Santa Elina Minerecao) și este controlată de familia de Brito, Paulo Carlos și Angela, așa cum reiese din raportările societății către Diaro Oficial (Monitorul Oficial) din Brazilia.
Sursa: Diaro Oficial Brazilia
Mina Raicho dos Machados era trecută pe Venturres Fund LLC din Melbourne, companie controlată de Zoneplan Limited și Rapalla Inc. Dacă despre ultima societate nu sunt raportări exacte, Zoneplan Limited din Cipru este deținută de Santa Elina Mines Corporation a familiei de Brito cu afaceri în Rio de Janeiro, așa cum reiese din informațiile depuse la bursă de Yamana Gold, companie care are conexiuni cu aceeași familie.
Sursa: raportare firma Yamana Gold
După achiziționarea minei din Brazilia sub forma unei cedări de acțiuni și după aderarea unor fonduri și firme din domeniul mineritului, acționariatul Carpathian Gold Inc a devenit un mister. “Nimeni nu controlează firma, sunt foarte mulți acționari. Nu există cineva care să dețină controlul. Nu este nimeni în spatele firmei. Acțiunile sunt deținute de management, fondurile de investiții, bănci și mulți acționari mici”, ne-a explicat Alexandru Nicolici, country manager al Carpathian Gold Inc. Am contactat reprezentanții din Toronto ai companiei care deține concesiunea de la Rovina, însă nu am primit niciun răspuns în ceea ce privința componența acționariatului.
Familia de Brito, acționarul cu multe conexiuni
Prin alăturarea proiectul minier de la Riacho dos Machados, familia de Brito a devenit acționar în Carpathian Gold Inc.
Conform raportărilor la bursă, cel mai important acționar al companiei care vrea să scoată aurul de la Rovina, cu 19%, este Rosebrook Limited din Cipru, o firmă subsidiară a Zoneplan Limited a familiei de Brito. În anii precedenți, Bursa din Toronto era înștiințată că și societatea Vaaldiam Resources Ltd face parte din Carpathian. Vaaldiam are înregistrat ca deținitor tot pe Zoneplan Limited. Nici casa de avocatură din Brazilia care reprezintă firmele din Cipru ale familiei de Brito nu a dorit să ne ofere vreo informație privind implicarea în Carpathian Gold Inc.
O altă conexiune care duce această familie cu afaceri în Rio de Janeiro este componența managementului care reprezintă 43% din acțiunile Carpathian Gold Inc. Dino Titaro, Julio Lameiras Carvalhio și Patrick Mars fac parte din alte companii unde de Brito controlează sau sunt acționari importanți.
- Dino Titaro, fost CEO al Carpathian, acum doar director, mai este și director la Yamana Gold Inc
- Julio Carvalhio, director la Carpathian, este și CEO la Rio Novo Gold
- Patrick Mars, director la Carpathian, este și președinte la Aura Minerals Inc și Chairman la Sage Gold Inc
Conform raportărilor la bursa minieră din Toronto, Canada, deținătorul Yamana este Conaccord Capital Corporation, la Aura Minerals sunt aceeași Conaccord și Zoneplan Limited.
De altfel, la adunările generale ale acționarilor, sunt doar trei persoane care fac parte din conducerea companiei și care votează în numele unor acționari care dețin mai mult de 10% din firme, persoane denumite insiders. Este vorba de Julio Carvalhio, Patrick Mars și Peter Lehner.
Familia din Brazilia este una dintre cele mai înstărite din America de Sud, având multe afaceri în țara cafelei și în cea a tango-ului, Argentina. Cotia Trading, cea mai importantă firmă de comerț din Brazilia, a fost fondată de această familie și este evaluată la peste 1,3 miliarde de dolari. Cu toate că deține numeroase mine în America de Sud, familia de Brito este una retrasă care nu a apărut des în presa braziliană. Nu există o evaluare a averii familiei.
Pus în fața acestor informații, Alexandru Nicolici ne-a precizat că din modul de desfășurare a ședințele de la boardul firmei nu crede că familia de Brito deține controlul firmei. “Oricum nu cred că este cineva care să fie dominant, care să aibă peste 30%”, a ținut să ne precizeze Alexandru Nicolici.
Lupul din Massachussets, avere de 1,3 miliarde de dolari
După realizarea parteneriatul brazilian, în Carpathian Gold Inc au intrat unii dintre cei mai cunoscuți miliardari din domeniul mineritului și nu numai, din America de Nord, dar și una dintre marile bănci din emisfera de sud, Mocqueria Bank, fondată în Australia.
Spre exemplu, un alt acționar important este Baupost Grup (cu 18%), un fond de investiții (hedge fond) fondat de miliardul din Massachussets, Seth Klarman. Averea sa este estimată la 1,3 miliarde de dolari și este cunoscut pentru faptul că este un investitor foarte conservator care aprobă o investiție după analize amănunțite.
Miliardarul octogenar petrecăreț
Cu un procent între 6 și 9% este creditat și Barrick Gold Corporation, din Canada, considerată cea mai mare companie minieră din lume. Fondatorul Barrick Gold Corporation este canadianul Peter Munk, acesta retregându-se anul trecut din fruntea companiei după mai multe investiții ratate care au depreciat compania de la o valoare de peste 56 de miliarde de dolari la doar 19 miliarde de dolari. Deține în continuare 25% din companie. Este considerat unul dintre miliardarii canadieni cei mai excentrici, averea sa nu a fost niciodată evaluată exact. Cert este că în ultimii ani a investit peste 115 milioane de euro în portul Tivat, Muntenegro, de la Marea Adriatică. Aici, miliardarul vrea să realizeze, împreună cu familia Rothschild, noul Monaco al Europei. Petrecerile sale din Muntenegro au devenit celebre din cauza extravaganței, organizarea uneia pleacă de un milion de lire.
Analistul miliardar
Sprott Asset Management, condusă de canadianul Eric Sprott, este un alt acționar la Carpathian Gold Inc. Firmele sale au desfășurat mai multe acțiuni de atragere de finanțare care au dus în final chiar la implicarea sa în firma care dorește să scoată aurul de la Rovina. Apetitul său pentru investițiile în aur l-au sedus și în privința proiectului din România. Averea sa era evaluată la 1,02 miliarde de dolari. Conform unor raportări indirecte, Sprott ar deține între 4 și 5% din Carpathian.
Afaceristul care a donat 300 de milioane de dolari
Un alt acționar în Carpathian Gold Inc este Dimensional Fund Advistors, companie condusă de David G. Booth. Averea sa a fost calculată de revista Forbes la 1,5 miliarde de dolari. În urmă cu șapte ani a donat 300 de milioane de dolar unei universități din Chicago, fiind cea mai mare donație făcută către un centru universitar. Dimensional Fund Advistors desfășoară investiții de 381 de miliarde de dolari. Nu se poate determina participația Dimensional Fund Advistors, însă cum ea a fost recunoscută ar trebui să treacă de pragul de 3%. Acționarii cu un aport mai mic de acest prag nu sunt anunțați.
Miliardarul de la Franklin Templeton
În raportările de până în 2013, printre acționari în Carpathica era trecut și Franklin Templeton, o societate cu investiții de peste 800 de milioane de dolari în toată lumea. Cel mai import om din firmă este Rupert Johnson, Jr. Creditat cu o avere de 6 miliarde de dolari.
Alți acționari în Carpathian mai sunt, pe lângă geologul Peter Lehner și compania sa Mavinaur: Investicni Spolecnest Ceske Sporitelny as (Erste), Earth Resources Investment Group (condus de elvețianul Joachim Berlenbach), CPP, BCIM , GR Asset Management Gmbh sau Macqueria Bank. Această din urmă este o bancă cu origini australiene care în ultimii ani s-a extins în special în emisfera sudică.
Despre proiect
Conform documentației depuse la Agenția Națională a Resurselor Minerale, proiectul de la Rovina presupune realizarea unui puț de forare cu o dimensiune impresionantă, de 650 de metri. Se estimează că se va scoate minimum 340.000 de uncii de aur în urma exploatării minereului din Hunedoara. Metoda de lucru nu cere utilizarea cianurilor penstru simplu fapt că cianurile tipul de rocă nu impune cianurile. “Nu este nevoie nici măcar de iaz de decantare. Din minereu se extrage prin topire cupru, iar rezultă în urma extracției Cuprului. Este un procedeu destul de obișnuit”, ne-a precizat Alaxandru Nicolici, country manager Carpathian Gold Inc. Această estimează că se va investi nouă miliarde de dolari la Rovina pe o perioadă de patru decenii, iar la sfârșit se speră să se obțină un profit de 16%.
INTERVIU CU ALEXANDRU NICOLICI, COUNTRY MANAGER ROMÂNIA PENTRU CARPATHIAN GOLD INC
- Cât s-a cheltuit până acum în proiectul de la Rovina?
Până acum, în jur de 100 de milioane de dolari doar pentru partea de explorare, de analize a solului. Acești bani constituie o investiție străină, bani care au benit în România și care au fost cheltuiți exclusiv cu forță de muncă și resurse românești. Nu este o sumă mică, este o sumă importantă investită în România.
- Când prognozați că veți începe extracția propriu-zisă a aurului?
Oho-Oho! Noi doar am semnat acordul cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale. Mai trebuie să semneze patru miniștri. Au mai fost proiecte care nu au obținut semnăturile după ce au trecut de Agenție. Apreciez că va mai dura 2-3 ani, în cea mai bună variantă, pentru obținerea tuturor avizelor și apoi încă doi ani pentru organizarea șantierului. Și abia după, se poate începe extracția.
- Ca să tragem linie, în varianta optimistă ar fi vorba de cinci ani?
Să nu spunem cinci, să spunem șase ani, asta în varianta optimistă. Este un proiect de durată. Doar pentru începerea exploatării mai este nevoie de un milliard de dolari. Este o investiție importantă.
- Cine este în spatele firmei din Canada?
Nu este nimeni, nimeni nu deține 51%. Nu se poate spune că este cineva în spatele Carpathian Gold Inc.
- Din date raportate de alte firme care au avut legatură cu Carpathian, ar fi vorba de mai multe firme ce aparțin familiei de Brito din Brazilia.
Nu, nu cred. Nu am auzit!
- Și mina din Brazilia a fost trecută la Carpathian Gold Inc tot de la o firmă a familiei de Brito.
Eu nu știu așa ceva. Știu că a fost cumpărată de la mare firmă din Brazilia, Santa … .
- Este o companie controlată de această familie.
La nicio ședință de board nu am auzit ca cineva să dețină mai mult de 30% din acțiuni. Eu nu știu să existe așa ceva.
- Acționarul principal, cu 19%, este Roserbrook din Cipru, o societate care duce tot spre această familie.
Firma cipriotă este apă de ploaie. Sursele de finanțare vin dinspre bănci și fondurile de investiții. Carpathian Gold Inc a fost listată la bursa din Toronto tocmai pentru că este cea mai mare bursă de minerit din lume. Compania fost gândită cu scopul de a atrage surse de finanțare și a făcut-o. În compania sunt fonduri ca Baupost, Barrick și banca Mocqueria din Australia.
- Frank Timis are vreo implicare, direct sau indirect, în proiectul de la Rovina?
Categoric nu, niciuna!
- De ce a fost înlocuit fostul CEO, Dino Titaro?
Este ceva normal, a plătit pentru întârzierea de anul trecut din Brazilia. Firma mai are un poriect în America de Sud și acolo au fost inundații în zona minieră. S-au interrupt câteva luni lucrările de extracție și normal și-a asumat vina. A plătit cu funcția pentru întârziere. Așa se întâmplă într-o companie internațională. Din punctul meu de vedere, Dino Titaro a făcut o treabă foarte bună. A promovat bine proiectul și a atras finanțare.
- S-a speculat că firma ar fi la marginea prăpastiei, că ar avea datorii de 200 de milioane de dolari, va mai ajunge firma să exploateze la Rovina?
Repet, o sută de milioane de dolari au fost cheltuite doar până acum. A fost un proiect realizat financiar pe baza cumpării de acțiuni de către fondurile și companiile din minerit și dintr-un credit de peste 200 de milioane de dolari de la bancă. Un credit care acum este returnat. Dacă ai făcut credit, norma că ai datorii. Însă el se returnează.
- Puteți spune că sunteți în grafic financiar?
Nu, nu pot spune asta. Asta din cauza ploilor din Brazilia care au întârziat lucrările. Este o mică întârziere, dar nu se riscă falimentul și tot ce s-a mai scris în presă.
- Cum exploatați fără cianuri, principal teamă a românilor când vine vorba de astfel de proiecte?
Simplu, nu e nicio păcăleală. Este vorba de natura diferită a depozitelor din subteran față de Roșia Montană. Este un amestec de Cupru cu Aur. Se extrage practice Cuprul prin topire, după o metodă tradițională de zeci de ani, după care rămâne aurul. Nu se folosesc cianuri. Nici măcar nu avem iaz de decantare. Echipa românească care a făcut proiectul a realizat un proiect care permite exploatarea fără realizarea unui iaz de decantare.
- Care va fi valoarea aurului extras de la Rovina, după estimările de acum?
După separarea Cuprului de Aur va trebui să facem lingourile de aur. În total, toată investiția ajunge la 8-9 miliarde de dolari. Indicele de profitabilitate prognozat este undeva la 16%. Aducem bani în țară, ca investiție străină. S-a spus că redevența este de 4%, când de fapt este de 6%, dar se uită de plata TVA-ului, a forței de muncă autohtone, a impozitelor, a taxelor. Redevența este cea mai mică într-un astfel de proiect.