MIHAI COSMA: O zi specială

4 noiembrie pare a fi o zi specială în calendarul timpurilor.

Astăzi, dacă ar fi să ne luăm după articolele din presa zilei, elementul dominator pare a fi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din SUA. Totuşi, dacă privim în urmă, şi alte evenimente ar merita rememorate, cum ar fi invadarea Ungariei de către sovietici în 1956, inaugurarea primului metrou londonez (1890), descoperirea, de către Howard Carter, a mormântului faraonului Tutankhamon (1922), fondarea UNESCO (1946) etc. Ca să nu mai vorbim despre naşterea unor oameni politici precum Lucreţiu Pătrăşcanu sau... Traian Băsescu!

Dar şi în muzică ziua de astăzi se cere marcată. Pe 4 noiembrie 1847 a murit Felix Mendelssohn-Bartholdy, compozitor căruia îi datorăm câteva pagini nepieritoare (cum ar fi Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră ori Uvertura la „Visul unei nopţi de vară“), dar şi redescoperirea şi reintroducerea în circuitul concertistic a muzicii lui Johann Sebastian Bach. Tot pe 4 noiembrie, dar în 1924, a murit compozitorul Gabriel Fauré (autorul unui impresionant „Requiem“), profesorul de compoziţie al lui George Enescu. Cu această tristă ocazie, muzicianul român a compus Piesă pe numele „Fauré“, ultim omagiu adus mentorului său. Enescu a încheiat în 4 noiembrie 1938 compunerea Suitei nr. 3 „Săteasca“, comandă a Filarmonicii din New York, piesă pe care autorul a dirijat-o la pupitrul celebrei orchestre americane. Pe 4 noiembrie 1737 a fost inaugurat Teatrul San Carlo din Napoli, vestit templu al operei italiene rămas astăzi cel mai vechi teatru de operă funcţional, iar pe 4 noiembrie 1955 a fost reinaugurată, după reparaţiile capitale impuse de bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial, Opera de Stat din Viena, instituţie condusă de românul Ioan Holender.

Şi, ca să închei în alt registru, 4 noiembrie este ziua de naştere a compozitorului Ion Vasilescu (1903), autorul neuitatelor melodii… „Astăzi e ziua ta“, „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara?“, „Ţărăncuţă, ţărăncuţă“, „La fereastra unde doarme o pisică“, „Glasul roţilor de tren“ etc.