MIHAI COSMA: 42 de ani de succese

Metropolitan Opera (MET), unul dintre cele mai cunoscute teatre lirice din lume (socotit de unii drept fără rival, ca popularitate şi ca importanţă), împlineşte astăzi 42 de ani.

Inaugurat cu mare fast, pe 16 septembrie 1966, cu premiera mondială a operei „Antony şi Cleopatra“, de Samuel Barber, splendidul sediu al MET din complexul Lincoln Center continuă de fapt o istorie mult mai veche, care numără până astăzi 125 de stagiuni. Imensul auditoriu al MET (3.800 de locuri) este străjuit de candelabre de o frumuseţe unică, alcătuite din 49.000 de piese şi din 1.000 de spoturi luminoase. Se spune că la inaugurare publicul era deopotrivă uluit de aceste adevărate opere de artă care luminau sala, dar şi de bijuteriile strălucitoare purtate de VIP-uri precum Bird Johnson (prima-doamnă a Statelor Unite), de Imelda Marcos (soţia preşedintelui filipinez), de Estée Lauder etc.

La fel de speciale sunt cele două fresce pictate de Marc Chagall, ca şi cea mai mare cortină din lume, ori sistemul individual de subtitrare electornică computerizată, disponibil pe spătarul fiecărui scaun din sală. MET se mândreşte cu aducerea, pe afişele sale, a celor mai mari artişti ai lumii, de la Caruso la Maria Callas (de la a cărei moarte se împlinesc tot astăzi 31 de ani), de la Mario del Monaco la Luciano Pavarotti, de la Placido Domingo la James Levine şi Franco Zefirelli etc. Tot aici s-au lansat unii dintre cei mai mari cântăreţi ai lumii - deoarece, după părerea unor critici, abia invitaţia la MET este cu adevărat „paşaportul spre nemurire“.

Pe scena americană au strălucit şi românii Stella Roman, Virginia Zeani, Ileana Cotrubaş, Viorica Cortez, Mariana Nicolesco, Elena Cernei, Angela Gheorghiu, Vasile Moldoveanu, Alexandru Agache, Octavian Naghiu, Nicolae Herlea, Christian Badea (167 de prezenţe!), Ion Marin, Andrei Şerban şi mulţi alţii, în acest fel şcoala românească ocupând o poziţie privilegiată în statisticile teatrului.