Dezvăluirile EVZ despre modul în fostul ministru al Transporturilor încearcă să deposedeze Spitalul Port Constanța de un teren de milioane de euro l-au inflamat rău pe Felix Stroe. Disperat, acesta îi atacă pe sindicaliștii din port. Replica lui Mircea Burlacu, liderul sidicaliștilor portuari, îi demontează toate argumentele.
Fostul ministru al Transporturilor, Felix Stroe, ne-a transmis punctul său de vedere, într-un „drept la replică” pe care l-am anticipat, ba chiar l-am și cerut expres, luni, 12 martie a.c., în conținutul articolului „Metoda Madagascar: Două în piept şi unul în cap. Cum ar vrea Felix Stroe, să pună mâna pe mina de aur de sub Spitalul Portului Constanţa”. Redăm mai jos, integral, opinia lui Felix Stroe, reamintind că am încercat să-l contactăm, atât telefonic cât și prin mesaje scrise, pe fostul ministru al Transporturilor, ex-viceprimar și intim al lui Radu Mazăre. Totodată, publicăm și opinia avizată a sindicalistului Mircea Burlacu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Portuare (FNSP), întrucât numele acestei entități este menționat în replica lui Felix Stroe, deși în articolul nostru aceasta nu apare deloc. Îi lăsăm pe cititorii EVZ să discearnă cine are dreptate și cine minte.
Dreptul la replică al lui Felix Stroe
„Nu am avut și nu am niciun amestec în afacerile imobiliare derulate de Radu Mazăre și de care sunt acuzat că aș fi părtaș. Nu am avut şi nu am niciun amestec în solicitarea Consiliului Judeţean Constanţa de a prelua clădirea Spitalului CF situată pe Bulevardul 1 Mai, nr.5-7, municipiul Constanţa. Nu am fost contactat prealabil de autorul articolului. În calitate de Ministru al Transporturilor am stabilit regula că orice persoană care solicita o audiență trebuia să declare scopul acesteia, regulă pe care nu au respectat-o nici autorul articolului, nici președintele Federației Naționale a Sindicatelor Portuare. În egală măsură, recunosc ideile vehiculate în articol ca fiind expuse și de dl. Paris Stelian, manager al Spitalului Clinic CF Constanța, atât în memoriul înaintat în luna noiembrie, cât și în ședința de lucru cu directorii spitalelor CF din țară. Consider că opinia publică trebuie informată în mod corect despre faptul că nu eu sunt cel care am dorit transferul clădirii respective în domeniul public al Judeţului Constanţa, ci doar am formulat un punct de vedere negativ în legătură cu solicitarea managerului Spitalului Clinic CF Constanța de a transfera clădirea către o aşa-numită «comunitate portuară». Punctul de vedere negativ a fost motivat de împrejurarea că aşa-numita «comunitate portuară», identificată ca fiind formată din CN Administraţia Porturilor Maritime SA, Organizaţia Patronală Operatorul Portuar şi Federația Națională a Sindicatelor Portuare, nu are personalitate juridică”.
Stroe se ia la harță cu sindicaliștii din port
„În opinia mea, problemele evocate în articolul faţă de care solicit dreptul la replică nu au legătură cu transferul clădirii către judeţul Constanţa, ci reprezintă o încercare nelegitimă şi imorală de a forţa emiterea unei Hotărâri a Guvernului României în scopul de a transfera un bun din domeniul public al Statului Român către o entitate inexistentă, aşa-numita «comunitate portuară». Consider că interesele exprimate de obscura şi inexistenta «comunitate portuară» sunt cele care, dacă ar fi fost realizate, ar fi constituit ceea ce autorul articolului defineşte drept «Operaţiunea Madagascar». Pentru o informare corectă a opiniei publice consider că ar fi trebuit să solicitaţi Ministerului Transporturilor atât memoriile adresate de dl. Paris Stelian, manager al Spitalului Clinic CF Constanța, precum şi Raportul Corpului de Control din cadrul Ministerului Transporturilor privind controlul tematic efectuat la Spitalului Clinic CF Constanţa în perioada 04 - 06.10.2017 (deja finalizat la data de 17.10.2017 când am fost numit în funcţia de ministru)”.
Punctul de vedere al lui Mircea Burlacu, președintele FNSP
Mircea Burlacu, președintele FNSP, îi răspunde, dur, lui Felix Stroe:„Nu sunt surprins de limbajul folosit de Stroe Felix la adresa noastră, a comunităţii portuare, în încercarea lamentabilă de a induce opiniei publice existenţa unei stări de nevinovăţie (aproape feciorelnice) la adresa lui. Stroe Felix a fost susţinătorul şi semnatarul unor acte juridice translative de proprietate în legătură cu nişte bunuri (terenuri) care excedau cadrului său de competenţă. Cu alte cuvinte, Stroe Felix a hotărât împreună cu alţii asemenea lui, deposedarea de bunuri a Spitalului CF C-ţa, bunuri care nu le aparţineau nici lor şi nici domeniului public/privat al Municipiului Constanţa, acestea fiind proprietatea publică exclusivă a Statului Român”. Burlacu mai spune că singura modalitate juridică prin care se poate hotârî în legătură cu astfel de bunuri ale Statului este Hotărârea de Guvern şi nu hotărârea Consiliului Local C-ţa: „De altfel, cunoscută fiind apetenţa deosebită a lui Radu Mazăre (al cărui om de încredere este Stroe Felix) pentru terenurile din Constanţa, Stroe Felix încearcă să se delimiteze de propriile fapte, pe care nu le mai cunoaşte şi de care «brusc» nu-şi mai aduce aminte”.
„Stroe este speriat foarte tare”
Șeful sindicaliștilor din portul Constanța îi arată pisica fostului ministru: „Nu, Stroe Felix! Corecta şi obiectiva informare a publicului este că toată implicarea dumitale în toate actele şi faptele descrise în articolul prezentat de EVZ este una reală, certă, premeditată şi uşor de dovedit. Ceea ce îl sperie cel mai tare pe Stroe Felix este încadrarea juridică a faptelor sale, consecințele produse de acestea şi o posibilă răspundere chiar de natură penală. Nu este adevărat că noi (obscura şi inexistenta comunitate portuară) am fi dorit şi solicitat vreodată vreo clădire aparţinând Spitalului. Singurul lucru pe care l-am solicitat, şi asta poate fi dovedit uşor, a fost trecerea prin HG a Patrimoniului Spitalului către administratorul domeniului portuar, adică – CN APMC, deoarece cheltuielile administrative ale spitalului sunt greu de acoperit prin mijloace proprii”.
Sindicalistul spune că entitatea pe care o reprezintă și-a exprimat disponibilitatea clară de a contribui la dezvoltarea Spitalului Clinic CF Constanţa, astfel încât acesta să devină o unitate medicală de elită care să corespundă standardelor şi cerinţelor actuale prin prisma obligaţiilor Statului Român asumate prin Convenţia SOLAS 1974 şi Codul ISPS: „Contribuţia noastră nu a presupus nicicând niciun fel de drept de proprietate sau administrare a vreunui bun al spitalului”.
Felix Stroe și „poziția de drepți”
În finalul expozeului său, Mircea Burlacu, președintele FNSP, îl înghesuie rău pe fostul om de casă al fugarului Radu Mazăre: „Cunoscute fiind legăturile politice şi de afinitate interpersonală din urbea tomitană şi mai ales cele legate de «atoatecârmuitorul local» (aşa cum se doreşte a fi Stroe Felix), este de înţeles starea de alertă perpetuă în care se află S.F. pentru că i se cam dau peste cap interesele. De altfel, eventuala decizie pe care «nu o cunoaşte şi nici nu şi-o asumă» de a trece patrimoniul Spitalului către CJ C-ţa, este o decizie care i-ar fi rezolvat trecutul faptic în legătură cu înstrăinarea terenurilor Spitalului cu încălcarea legii. Asta pentru că nu ar fi mai avut cine să reclame cercetarea faptelor din trecutul său politic local. În toată perioada în care a fost Ministru al Transporturilor, SF a fost interesat doar de modalitatea prin care să-şi rezolve problemele personale generate de trecutul său politic, prioritatea fiind chiar terenurile în cauză, a căror înstrăinare (abuzivă) îi poate fi chiar atribuită.
În consecinţă, îi comunic lui S.F., că noi chiar existăm ca şi comunitate portuară indiferent cât de mult şi-ar dori el contrariul, iar eventuala «obscuritate şi inexistenţă» de care face vorbire, dovedeşte că termeni ca «transparenţa», «dialogul», «comunicarea», «legitimitatea», «competenţa» depăşesc cu mult posibilităţile de înţelegere ale domniei sale.
Atitudinea de negare adoptată de Stroe Felix în legătură cu articolul publicat de Evenimentul zilei era de altfel previzibilă, şi este chiar specifică singurei poziţii cu care acesta este obişnuit şi şi în care se simte confortabil: «poziţia de drepți»”.