Primele două săptămâni din luna noiembrie vor fi caracterizate de vreme foarte caldă și fără ploi
Vreme neobișnuit de frumoasă și ploi care și-ar putea face apariția în special în cursul acestei săptămâni, în unele zone ale țării.Aceasta este prognoza metorologilor pentru primele două săptămâni ale lunii noiembrie, mai precis pentru perioada 4-17 noiembrie. Temperaturile vor fi în aceste două săptămâni mai ridicate decât în mod normal, precizează prognoza publicată luni de Administraţia Naţionala de Meteorologie (ANM).
În regiunea Banatului, temperaturile vor fi mai mari decât cele normale din prima jumătate a lunii. Temperaturile maxime vor înregistra ziua valori cuprinse între 15 și 18 grade , fiind mai mari în ziua de 5 noiembrie. O scădere a temperaturilor va avea loc după dată de 13 noiembrie , dar vremea va rămâne mai caldă decât în mod obișnuit. Este posibil că pe parcursul celor două săptămâni să se semnaleze ploi.
În cea mai mare parte din zona Crişana, temperaturile vor fi peste normele climatologice specifice în prima jumătate a lunii, chiar dacă vor fi diferite de la o zi la altă. Temperaturile maximele se vor situa zilnic între 14 şi 18 grade, mai ridicate pe 5 noiembrie. Vremea se va răci uşor după 13 noiembrie, iar în prma săptămâna este probabil să se semnaleze ploi.
În Transilvania, temperaturile vor fi diferite de la o zi la altă, dar valoarea lor va fi mai mare decât valoarea normală, în prima săptămâna a lunii noiembrie.Ziua, temperaturile maxime vor fi cuprinse , în medie, între 15 şi 19 grade, o scădere a temperaturii având loc după 13 noiembrie, dar cel mai probabil vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit. Pe parcursul celor două săptămâni, dar în special în prima săptămâna, se vor semnala ploi locale şi temporare.
Și în zona Maramureşului, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit, temperaturile maximele fiind cuprinse ziua între 14 şi 18 grade, în timp ce valorile minime medii vor fi între între 6 şi 11 grade. După 13 noiembrie, vremea se va răci ușor, dar temperaturile vor fi tot mari față de cele normale, pe parcursul cel;or două săptămâni fiind semnalate ploi însemnate cantitativ.
În ceea ce privește Moldova, temperatura aerului va avea valori cu mult mai ridicate decât cele normale în prima jumătate a lunii noiembrie, temperaturile maxime oscilând, în medie, între 16 şi 20 de grade, cu valori mai mici în jurul zilei de 7 noiembrie, iar minimele vor fi cuprinse între 6 şi 10 grade. Vremea se va răci după 14 noiembrie, și se va înregistra un deficit de ploi, care se vor semnala slab, cel mai probabil, în perioada 7-8 noiembrie.
În cea mai mare a Dobrogei, ziua vor fi temperaturi maxime între 16 şi 22 de grade iar valorile nocturne vor fi de 9 – 15 grade. După 14 noiembrie, temperaturile vor scădea , ploile urmând să apară doar în ultima săptămâna.
În regiunea Munteniei, temperaturile vor fi cu până la 8 – 12 grade peste mediile multianuale. , ziua înregistrându-se maxime între 18 şi 23 de grade, iar minimele între 6 şi 12 grade. O răcire este așteptată după 14 noiembrie, dar probabil vremea va rămâne uşor mai caldă decât în mod obişnuit. Probabilitatea pentru ploi cu caracter local şi temporar va fi mai ridicată după dată de 9 noiembrie.
În Oltenia, temperaturile maxime se vor încadra ziua între 16 şi 21 de grade, iar vremea se răci după 14 noiembrie, valorile termice rămânand în general uşor peste mediile multianuale. Ploi, temporar mai însemnate cantitativ, vor fi semnalate în cele două săptămâni de prognoză.
La munte, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit în prima jumătate a lunii noiembrie, înregistrându-se valori pozitive de temperatură atât ziua, cât şi noaptea, cu excepţia zonelor cele mai înalte, unde se vo atinge valori minime sub pragul de îngheţ. Ziua se vor înregistra între 5 şi 13 grade, iar noaptea între un grad şi 7 grade. După 14 noiembrie, este prognozată o scădere a temperaturilor, dar cel mai probabil ele vor fi apropiate sau uşor mai mari peste cele climatologic specifice perioadei. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată în special în prima parte a intervalului de referinţă.
Estimările sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.