Multe s-au schimbat în ultimul deceniu, într-o lume unde noul de astăzi devine revolut mâine. În fotbal, rămân două constante impuse de ei înșiși: Messi și Ronaldo.
Anul 2007. Internauții socializau pe MySpace, HI5 și Messenger, bula imobiliară creștea ca un cozonăcel, România era reprezentată la Eurovision de trupa Todomondo, Traian Băsescu era suspendat pentru prima dată din funcția de președinte, Dan Diaconescu o căuta din „garsonieră” pe Elodia, iar Gigi Becali îl umilea public pe Gică Hagi. La finalul anului respectiv, în urma bilanțului întocmit de prestigoasa revistă „France Football”, brazilianul Kaka, jucător la AC Milan, primea „Balonul de Aur”. Cristiano Ronaldo impresiona în Premier League, la Manchester United, iar Lionel Messi punea în aplicare conceptul de Tiki-Taka, la Barcelona, împreună cu Xavi sau Iniesta. Cu siguranță, portughezul și argentinianul își propuseseră mult. Adică să câștige totul, dar privind retrospectiv la ultimul deceniu, trebuie să se minuneze și ei. Multe s-au schimbat în lumea de aiurea și în lumea fotbalului, dar două constante au rămas înșurubate. „Balonul de Aur” a fost pasat doar de Ronaldo, ajuns ulterior la Real Madrid, și Messi. Joi, lusitanul și-a așezat în vitrină cel de-al 5-lea trofeu și l-a egalat pe marele rival. Cu ghilimele de rigoare, pentru a nu lăsa loc de interpretări, se poate vorbi despre „cincinale”. Câte unul de fiecare parte. Este o producție la hectar pentru acești doi „stahanoviști” (ghilimele iarăși) nemaipomeniți ai fotbalului. Însă, producția este reală, bazată pe cifre, statistici și recorduri. Niciodată sportul n-a mai cunoscut o asemenea rivalitate productivă, și multe săbii n-au încăput în aceeași teacă, de la Niki Lauda vs. James Hunt, Bjorn Borg vs. John McEnroe sau Alain Prost contra Ayrton Senna. „Balonul de Aur” e „summa cum laude” în fotbal, iar de-a lungul timpului, rar au fost câștigători care să fi putut fi contestați.
Rămâne, totuși, nedreptatea din 1986, atunci când trofeul i-a fost atribuit rusului Igor Belanov, și nu lui Diego Armando Maradona. Și asta doar pentru că, până în 1995, în calcule intrau doar fotbaliștii europeni. Că să fie clar ce înseamnă cele cinci „baloane” pentru Messi și Ronaldo, să privim scurta listă a celor care au trei trofee, cu patru nu există: Michel Platini, Johan Cruyff și Marco Van Basten. O singură dată au strălucit la acest capitol legendarii Ronaldinho, Ruud Gullit, Zinedine Zidane sau Gerd Muller. Messi și Ronaldo nu se exclud și nu sunt opozabili. Există tabăra argentinianului și cea a portughezului, dar și gruparea celor care pot să aprecieze ambele părți. Ce i-a mai mânat touși în luptă pe cei doi, care au câștigat tot ce se putea câștiga și încă un surplus de trofee, bani și glorie? Nu poate fi vorba decât de ambiție, nimic mai mult. Ambiție întreținută de pasiunea și plăcerea jocului. Messi și Ronaldo vor rămâne mari pentru că nu s-au oprit la primul milion și prima Ligă a Campionior. Au continuat munca de robi, antrenamentele alea la finalul cărora, vorba lui Gică Popescu, „scuipi sânge, iar acasă nu mai poți să ții lingura în mână când te așezi la masă”. Și există o butadă în sport, validată perfect de Messi și Ronaldo: „Victoriile aduc victorii”. În ultimii 10 ani am văzut în fotbalul românesc batalioane de tineri jucători cu potențial. Niciunul dintre ei n-a depășit stadiul de jucător mediocru. Este profilul tânărului despre care Becali a spus de atâtea ori: „...A dat de 10.000 de euro pe lună și a crezut că toate femeile din cluburi sunt ale lui”. Înlocuiți punctele de suspensie cu orice fotbalist gonflat la deschiderea stirilor sportive de la tv sau în ziare, după un gol. O să vedeți că pe mulți nu-i mai găsește nici google, nici wikipedia. „Perseverența. Nimic nu poate înlocui perseverența. Talentul, nu. Un om talentat fără succes e ceva comun. Geniul, nu. Geniul nerecunoscut e aproape un clișeu. Educația, nu. Lumea e plină de proști educați. Perseverența și determinarea sunt singurele puternice”, spunea Ray Kroc, omul care a dus afacerea Mc Donald s la scară mondială. Cu perseverență și determinare, Messi și Ronaldo (ordinea e pur întâmplătoare) au încheiat un cincinal și se pregătesc de alte victorii, chiar dacă știu și ei că totul este finit.