Papa Francisc vine în România. O vizită cu semnificații deosebite. Pentru că ne arată importanța acordată Bisericii Ortodoxe Române de către Vatican, dar are și un mesaj cu înțeles subtil către autorități. Mai ales că invitația a fost făcută de Klaus Iohannis, președintele României.
În mod evident, vizita Sf.Părinte reprezintă un semnal de toleranță către toate confesiunile și minoritățile. România este o țară în care poți găsi ortodocși, greco-catolici, catolici, musulmani, protestanți, baptiști. Papa vine pentru români și România.
În spiritul toleranței pe care își bazează mesajul, Suveranul Pontif ne transmite că nu există persoane speciale, oficialitățile care vor participa la ceremoniile religioase având statutul de pelerini. Fără nici o deosebire cu cei care-l însoțesc pe Sf. Părinte prin locurile în care se va afla în aceste zile. Papa vine pentru români, țigani, ruși, maghiari, sârbi și toate comunitățile etnice din țara noastră.
Va fi prima întâlnire a unui Papă cu reprezentanţii comunităţii rome, precum şi prima prezenţă a unui Papă, chiar şi numai pentru o escală tehnică, la Bacău şi Sibiu.
Nu vor lipsi ideile iredentiste sau de fracturi religioase. Dar nu este cazul. Vizita Papei este una istorică, după douăzeci de ani de la precedenta, una care face cinste României și tuturor cetățenilor români. Să ne bucurăm cu toții de acest moment istoric.
De ce nu vizitează Papa și Ungaria, țară predominant catolică și a ales să se întâlnească cu credincioșii în patru locuri din România: Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj. În primul rând pentru că nu este de acord cu politica dusă de Viktor Orban în privința imigranților, pentru că vede atacurile la care este supus în presa maghiară sprijinită de FIDESZ.
În al doilea rând, pentru a permite unui număr cât mai mare de creştini, indiferent de rit, să asculte Sfânta Liturghie din gura Sfântului Părinte. Papa vizitează Șumuleu Ciuc, cel mai important loc de pelerinaj al credincioșilor catolici din Europa de Est. Unde ține o slujbă în limba latină (limba oficială a Vaticanului), dar și în română, lucru mai rar întâlnit în acel loc.
În al treilea rând, ca un semnal de toleranță. Mesajul geopolitic este evident. Papa Francisc vizitează România, o țară predominant ortodoxă și nu Ungaria catolică, pentru că nu acceptă discursul agresiv al liderilor de la Budapesta față de imigranți. Pentru că este adeptul ecumenismului, reunirea tuturor bisericilor creștine într-una singură. Iar Patriarhul Daniel este un interlocutor inteligent și atent, dornic să răspândească același mesaj de toleranță.
Conform basilica.ro, programul vizitei Papei Francisc la Patriarhia Română cuprinde o întrevedere în Palatul Patriarhiei cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și cu membrii Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, vineri, 31 mai 2019, de la ora 15.45.
Această întrevedere va fi urmată de vizita Papei Francisc la Catedrala Națională, unde va fi primit, la ora 17.00, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care va rosti un cuvânt de salut pascal, urmat de un cuvânt de răspuns al Sanctității Sale.
În continuare, programul vizitei din Catedrala Națională cuprinde rostirea rugăciunii Tatăl nostru, în limba latină, urmată de cântări pascale catolice. După terminarea acestora, va urma rostirea rugăciunii Tatăl nostru, în limba română, urmată de cântări pascale ortodoxe. Programul nu cuprinde oficierea unui serviciu liturgic comun, ci momente muzicale distincte şi consecutive, conform hotărârii Sfântului Sinod şi practicii din diaspora română când se folosește acelaşi lăcaș de cult.
La ieșirea din Catedrală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Papa Francisc vor saluta credincioșii prezenți cu salutul pascal: „Hristos a înviat!”.
Credincioșii vor răspunde: "Adevărat a înviat!".