După votul de duminică, românii nu vor mai fi priviți ca niște țigani veniți la cerșit, ci ca niște cetățeni mândri care știu că votul lor contează! Mai ales că au ales un Președinte neamț!
Imaginile de la secțiile de votare din străinătate erau cutremurătoare. În primul tur, aveau o notă de insolit, puteau părea doar niște incidente izolate, dar ceea ce s-a întâmplat în turul doi a lăsat toată clasa politică de aiurea cu gura căscată. Nu atât numărul mare al celor veniți la vot a uimit. Cât încrâncenarea cu care sute de mii de oameni doreau să-și exprime dreptul la vot. Când s-a mai auzit în Europa ca niște oameni veniți să voteze să fie alungați cu gaze lacrimogene, sau să fie nevoie de intervenția jandarmilor? Păi francezii, nemții sau englezii se chinuie să-i aducă pe ai lor la vot și noi nu știm cum să-i alungăm?! Când s-a mai auzit în Europa ca un om să fie nevoit să stea 6-7 ore la coadă ca să voteze? Am auzit de cazuri în care s-a stat și opt ore, dar n-a reușit să voteze!
Ion Cristoiu asemuia rezultatul de duminică cu o Revoluția a Votului prin prisma rezultatelor. Mie mi se pare mult mai important efectul în planul imaginii românilor plecați la muncă în Occident. Cred că duminică am asistat la "A Doua Revoluție din Decembrie '89", prin modificarea radicală a imaginii românilor în lume, un efect pe care l-am fi obținut doar prin cheltuirea a multe milioane de euro. Numai că mămăliga a dovedit că poate exploda și a produs efecte spectaculoase. S-a întâmplat aproape pe gratis și în doar două săptămâni!
Un foarte experimentat diplomat, cu care discutam ieri, îmi spunea că ceea ce n-a înțeles ministrul de Externe și alături de el toată clasa politică este că structura Diasporei s-a schimbat în ultimii 5 ani! Nu mai avem de-a face cu obișnuiții "căpșunari", plecați pentru munci sezoniere, care nu prea vor să voteze. Au plecat din România sute de mii de oameni care s-au dus să se stabilească în Occident, să muncească, să învețe, atrași de condiții mai bune de viață, de salarii generoase pentru calificări înalte, sau pentru domenii deficitare. Statutul de cetățean european le-a dat posibilitatea să-și aleagă noua reședință și să înceapă o nouă viață.
De aceea s-au înregistrat aglomerații la Viena, Londra, Paris, Munchen, dar n-au fost evenimente notabile în Spania și Italia, locurile unde se găsesc (în mod tradițional) cele mai mari comunități de români. O modificare structurală, de care nu aveau habar până mai ieri. De aceea, Guvernul, Opoziția, Președinția n-au înțeles ce se întâmplă decât între cele două tururi de scrutin! Poate că dacă politicienii nu s-ar certat prin comunicate sau conferințe de presă și ar fi stat de vorbă cu diplomații de carieră, ar fi priceput! Nu cred că ar fi reacționat într-un mod util, nu s-ar fi gândit decât cum să exploateze electoral această problemă, dar măcar se mișcau într-un sens al binelui comun.
Am auzit și teoria potrivit căreia o parte a serviciilor de informații s-ar fi implicat în generarea acestui val de nemulțumire, sau că s-ar fi dat bani pentru stimularea prezenței la vot. Nu vreau să exclud această ipoteză măcar de dragul argumentației, dar una din regulile economiei spune că balansul dintre Cerere și Ofertă este esențial! Cu alte cuvinte, puteau să se dea de ceasul morții, dragii noștri spioni, ca să creeze incidente la secțiile din Diaspora, dar dacă românii plecați la muncă în Uniunea Europeană nu aveau chef să voteze, le era foarte greu. Nu mai mai suntem în vremea unui DIE care punea bombe la sediul Europei Libere! Pot accepta că o manipulare a evenimentelor din primul tur, așa cum am asistat în studiourile Realitatea TV, alături de Ion Cristoiu, poate fi un factor important în crearea unui val emoțional. Numai că aici apare contra-argumentul reacției stupide a Guvernului care nu a înțeles că singura soluție pentru stingerea valului de revoltă era rezolvarea integrală a problemei.
Într-un moment electoral de asemenea importanță, orice greșeală este sancționată. Iar Victor Ponta n-a înțeles potențialul exploziv al problemei votului în străinătate, n-a acționat extrem de rapid și nici n-a rezolvat problema. Am înțeles că Titus Corlățean a părăsit postul de ministru cu lacrimi în ochi. Mentalitate clasică: politicienii au sentimentul eternității într-o poziție și niciodată nu acceptă că au greșit. Dar nici Teodor Meleșcanu nu a luminat locul! Rezultatul l-au văzut și vom analiza altă dată implicațiile votului.
Sunt convins că această Revoluție a Votului din Diaspora va avea ca efect crearea unui efect de simpatie pentru românii, pentru că am dat atins măsura respectului într-o democrație: încăpățânarea de a vota, de ați decide singur destinul! După votul de duminică, românii nu vor mai fi priviți ca niște țigani veniți la cerșit, ci ca niște cetățeni mândri care știu că votul lor contează!
Mai ales că au ales un Președinte neamț!