Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat oficial că nu există trupe terestre în Siria şi, dealtfel, nu există nici un acord al Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, pentru utilizarea de trupe terestre în misiuni în Siria.
Autorizarea se referă doar la trupe aeriene şi personalul curent de la Tartus şi Latakia, de la noile baze construite în Estul Mediteranei, Vestul Siriei, care alcătuiesc o zonă de interdicţie aeriană şi navală sub control rus.
Iată însă că au apărut ştiri şi recunoaşteri formale privind prezenţa pe teren a trupelor speciale Spetznaz, ale căror obiective ar fi marcarea ţintelor în Siria. Onorarea celor ucişi în război a dus, de fapt, la recunoaşterea prezenţei acestor categorii de trupe în Siria. Spetznaz-ul şi mercenarii ruşi sunt cei care astăzi câştigă războiul pentru Bashar al Assad.
Oficial, Rusia nu poate avea mercenari. Însă vechii afgani, luptătorii săi din războiul din Afganistan, împreună cu tradiţionalele grupări căzăceşti – o altă particularitate de trupe paramilitare a Rusiei – au fost sursa majoră de recrutare a „voluntarilor” care luptă în Donetsk şi Lugansk, alături de soldaţi din trupele regulate ale Armatei ruse care semnează concedii sau demisii înainte de a fi trimişi în regiune, împotriva trupelor ucrainene. Mai nou, mercenarii au ajuns o resursă de trupe curentă în Rusia.
Deşi interzişi legal în Rusia, luptătorii companiei militare private Wagner, înregistrată în Argentina, se antrenează şi luptă în teatrele de operaţiuni. Această abordare permite Rusiei negarea operaţiunilor militare externe. Preşedintele rus Vladimir Putin a trimis mercenari în luptă în Siria şi i-a decorat pentru bravură formal, ba mai mult a răscumpărat şi aparţinătorii celor care au murit în conflict. Datele apar în investigaţiile publicaţiilor ruse, reluate de presa occidentală.
Wagner are încadraţi circa 1000 de mercenari care se antrenează în satul rus Molkino, acolo unde este tabăra de antrenament a celei de a 10-a brigăzi a forţelor speciale de intelligence militar GRU. Ministrul rus al Apărării a anunţat moartea a şase militari în Siria. Însă, pe lângă cei 6 Spetznaz, sursele din Wagner înregistrate de publicaţia rusă Fontanka susţin că există câteva zeci de morţi în unitatea lor numai anul acesta. Cum unitatea formal nu există, nici victimele nu sunt anunţate public. De altfel, decoraţii şi alte simboluri şi onoruri postume pentru cei ucişi au fost trimise la familii, cu semnătura preşedintelui Putin, distribuite de către un general al trupelor de intelligence militar.
Publicaţia rusă a difuzat fotografii ale acestor medalii şi ordine cu semnătura lui Putin. La fel şi documentele oferite familiilor celor decedaţi. Alţii au fost victime în 2014- 2015 în Ucraina de Est, pe acelaşi siaj al posibilităţii de negare formală a implicării trupelor ruse în Donbas. Un asemenea mercenar, Maksim Kolganov, apare fotografiat şi la Lugansk, în Ucraina, şi la Latakia, în Siria, el fiind ucis la 3 februarie în Siria şi primind medalia postumă „pentru bravură” din partea Kremlinului.
Mai mulţi soldaţi ai companiei Wagner au luptat şi murit la Debaltseve, localitate strategică ucraineană din Donbas, după primul acord de la Minsk. Acea bătălie a implicat şi câteva sute de militari ruşi ai armatei regulate şi a implicat cel mai puternic bombardament al vremurilor moderne, în ianuarie şi februarie 2015. De altfel, Preşedintele Putin a vorbit încă din 2012 despre asemenea companii de mercenari şi cum pot fi ele utilizate în luptă pentru a putea nega implicarea statului rus, şi a cerut legalizarea acestor companii ca „instrument de implementare a intereselor naţionale fără participarea sau implicarea directă a statului”. Astăzi trupele Spetznaz şi mercenarii ruşi câştigă războiul din Siria pentru Bashar al Assad, alături de trupele allawite, de Pasadaranii iranieni, de luptătorii Hezbollahului libanez pro-iranian şi de alte categorii de miliţii şiite.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.