În Republica Moldova, a izbucnit un conflict deschis între membrii Academiei de Științe și procurorii Anticorupție, la mijloc fiind o clădire.
Membrii Academiei de Științe din Republica Moldova sunt supărați, din cauza de intenției Procuraturii Anticorupție de a-și muta sediul într-o clădire ce aparține AȘM.
Declarația a fost făcută, recent, de șefa PA, Veronica Dragalin. În aceste condiții, oamenii de știință au semnat o declarație comună, în care dezaprobă un asemenea scenariu. „Tentativa Procuraturii Anticorupție de a prelua sediul Academiei nu numai că pune în pericol integritatea și autonomia instituției noastre, dar reprezintă și o amenințare directă la adresa patrimoniului științific și cultural pe care îl reprezentăm. A pune mâna pe acest sediu înseamnă a ne răpi din istorie, a ne smulge din rădăcinile culturale și a submina viitorul cercetării științifice”, a declarat academicianul Gheorghe Duca.
Oamenii de știință din Republica Moldova, conflict deschis cu Anticorupția
Săptămâna trecută a avut loc o ședință a Prezidiului Academiei de Științe a Moldovei, la care au participat membrii titulari, membrii corespondenți și membrii desemnați ai Secțiilor de Științe ale AȘM - în total 83 de membri: 33 cu prezență fizică în Sala Mică a AȘM și 50 în mediul online.
„Subiectul enunțat pe agenda ședinței de academicianul Ion Tighineanu, președintele AȘM, se referea la unele intenții ale Procuraturii Anticorupție de a se transfera în sediul Academiei de Științe a Moldovei de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 1.
Ion Hadârcă, vicepreședinte al AȘM, conducător al Secției Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte, a relatat despre rolul Academiei de Științe în societate, formulând opinia incompatibilității funcționării în sediul AȘM a unor instituții cu regim special de activitate.
Dr. hab. Liliana Condraticova, secretar științific general interimar, a prezentat o lapidară retrospectivă a istoricului sediului AȘM care recent a fost inclus în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. Clădirea de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 1, este sediul AȘM de la darea în exploatare a construcției, în anul 1955. Monumentul are importanță istorică, arhitecturală, artistică și memorialistică, inclusiv prin basoreliefurile de metal ale celor mai iluștri oameni de știință care au stat la temelia afirmării științei din spațiul actual al Republicii Moldova.
În context, menționăm că este în proces de reorganizare și actualizare „Muzeul Științei” al AȘM, precum și Expoziția realizărilor științifice valoroase ale comunității academice.
În continuare, acad. Ion Tighineanu a dat citire Declarației pregătite de membrii Prezidiului AȘM și aprobate în unanimitate de participanții la ședința extinsă a Prezidiului, conform unimedia.info.