Ofițerii Centrului Național Anticorupție din Republica Moldova anchetează o afacere de corupție la Direcția municipală pentru Siguranța Alimentelor din Chișinău.
În cadrul acestei anchete de corupție au fost efectuate mai multe percheziții la Direcția pentru Siguranța Alimentelor din Chișinău, fiind vizate mai multe persoane. Potrivit informațiilor prezentate de Angela Cibotaru Starischi, ofițerul de presă al CNA, citată de telegraph.md, în anchetă sunt cercetate aspecte legate de eliberarea contra cost a unor certificate sanitar-veterinare.
„CNA și procurorii anticorupție au mers azi cu noi acțiuni de urmărire penală în dosarele care vizează eliberarea contra cost a certificatelor sanitar-veterinare. De data aceasta, facem percheziții la Direcția municipală Siguranța alimentelor. Sunt în vizor mai multe persoane, inclusiv medici sanitar-veterinari. Urmează și rețineri. Suntem dislocați pe cel putin 10 adrese, unde efectuăm percheziții. Vom veni cu amănunte pe parcurs”, a comunicat ofițerul de presă al CNA.
Dosarul deschis de procurorii CNA au legătură cu descoperirea unei cantități de carne alterată în Piața Centrală din Chișinău.
Ancheta derulată de procurorii moldoveni
Conform presei din Republica Moldova, mai mulţi funcţionari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi agenţi economici, sunt cercetați de procurorii anticorupţie, în cadrul a 43 de cauze penale, pornite pe fapte de corupție.
Aceştia sunt bănuiţi că ar fi eliberat comercianţilor, care desfăşurau activitate de vânzare a cărnii în halele Pieţei Centrale din Chișinău, certificate de calitate şi sanitar-veterinare în schimbul unor sume de bani.
Investigațiil,e care s-au desfăşurat pe parcursul a 3 luni, au stabilit că angajaţi ai Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din Chişinău ar fi perceput de la agenţii economici, care aduceau carnea pentru vânzare în Piaţa centrală, sume de bani pentru a le elibera certificate de calitate fără a supune marfa controlului amănunţit.
Din dateel culese de investigatori, în urma monitorizării acestor funcționari, a reieșit că se făceau controale superficiale ale mărfii, fiind acceptate produse de proastă calitate spre vânzare. Acest lucru a pus în pericol siguranţa alimentară a cetăţenilor.
Astfel, dacă taxa oficială pentru o carcasă de carne de porcină sau bovină este de 10 lei per unitate, mita pentru se ridica până la câteva sute de lei, în funcţie de calitatea mărfii. Valoarea acesteia creștea de câteva ori în cazurile în care, pe tarabe ajungea carne de calitate proastă sau expirată.
Din anchetă se estimează mita s-a ridicat la circa 100.000 de lei – bani care au fost calculaţi luând ca bază înregistrările obţinute de anchetatori. Procurorii estimează că suma reală ar putea fi de câteva ori mai mare.
sursa foto: telegraph.md