Nicolae Ceauşescu, cobai pentru un medicament chinezesc. Vezi de ce boli suferea dictatorul

Fostul dictator suferea de o boală misterioasă, care-i provoca stări de leşin. Pantelie Tuţuleasa, fostul operator al familiei Ceauşescu, povesteşte că acesta mergea foarte des în China, unde medicii lui Mao încercau să-l trateze cu un medicament obţinut din viermi de mătase.

Teoriile care dezbat "extraordinarele afecţiuni" ale dictatorilor, în general ale unor personalităţi de la care lumea aşteaptă boli "ciudate", sunt întotdeauna interminabile. Mai ales la capitolul Ceauşescu. Care se pare că, pe lângă un grav complex de inferioritate, avea suferinţe ascunse, pe care încercau să i le lecuiască medicii chinezii. "Este greu să vorbeşti...uşor despre bolile lui Ceauşescu Vă daţi seama ce se întâmpla în acele vremuri dacă încercai nu numai să comentezi, dar să şi afli ceva despre asta? Te expuneai direct acuzaţiei de spionaj pentru vreo putere străină", spune cineastul Pantelie Tuţuleasa, printre altele fost operator de film al familiei Ceauşescu. "În general, tuturor angajaţilor din preajma lui Ceauşescu le era interzis să vorbească despre munca lor. Tot ce făceau, auzeau, vedeau era strict secret. Poate li se pare lipsit de importanţă oamenilor de azi, amatori de dezvăluiri. Dar credeţi-mă că personajele din apropierea lui Ceauşescu nu aveau voie să dea nici propriei familii despre serviciul lor".

Simptome şi zvonuri Totuşi, Tuţuleasa îşi aduce aminte: "Ceauşescu suferea de diabet şi de încă o boală- nu ştiu exact ce fel de boală. Din cauza acestei boli avea perioade de leşin. Se ducea des în China, deoarece medicii chinezi tocmai descoperiseră un leac, un medicament-experiment. Îl testau pe Ceauşescu. Leacul era obţinut din viermi de mătase, şi necesita imobilizare la pat timp de aproximativ cinci ore. Încă din anii '70, pe când Mao conducea China cu mână de fier, suferea de această boală". Lipsa de coerenţă de care e acuzat deseori era provocată tocmai de această afecţiune". Se pare că Elena Ceauşescu făcea tot posibilul pentru a-l proteja:"Îl ajuta, nu voia să îl conducă. Nu voia atât să preia cârma, cât să îl protejeze pe Ceauşescu". Iar el, pe lângă că era suferind, era şi temător. Odată m-am aplecat după o floare. M-a urmărit să vadă ce fac. Până la urmă m-a întrebat: «Ce faci acolo?». Cine ştie ce credea că fac, probabil că încerc să plantez vreun aparat. De exemplu, tufişurile erau controlate centimetru cu centimetru". De asemenea, apa şi hrana soţilor Ceauşescu erau mereu "controlate", precum şi îmbrăcămintea acestora.

Sinucidere controversată Ceauşescu a avut mai mulţi medici, dar Abraham Schehter şi-a atras, prin "legende" (propagate mai ales după 1990) şi prin faptul că s-a sinucis, titulatura de "doctorul lui Ceauşescu". În 1973, Abraham Schehter s-a aruncat de la etajul 7 al clădirii Spitalului de Urgenţă Bucureşti. Imediat a început să circule zvonul că descoperise vreo boală misterioasă a lui Ceauşescu şi "a fost sinucis". De asemenea, au circulat şi două ipoteze:1.a clacat psihic; 2. era agent Mossad . Au fost mulţi cei care au luat în calcul mai degrabă prima ipoteză, deoarece Schehter era un medic "maratonist al riscului": şi-a însoţit preţiosul pacient în toate deplasările din ţară şi străinătate, timp de mulţi ani, iar în momentul sinuciderii sale existau aproape 20 de dosare cu note informative despre activitatea sa.