Măsurile se relaxează, dar cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo valabilă pe următoarele patru săptămâni.

Potrivit prognozei emise de ANM, în următoarele patru săptămâni, temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale la nivel întregului teritoriu.

Așadar, pentru săptămâna 8-15 iunie, meteorologii prognozează valori termice puțin ridicate față de celei specifice acestei perioade mai ales în regiunile nordice, estice și sud-estice.

În rest, valorice termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

În ceea ce privește săptămâna 15-22 iunie, temperaturile medii ale aerului vor fi în mare apropiate de cele normale petru acest interval, în fiecare regiune. antitățile de precipitații vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Pentru săptămâna 22-29 iunie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

Pentru săptămâna 29 iunie - 6 iulie, valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Miercuri şi joi (10 şi 11 iunie) vremea se va răci treptat şi va fi în general instabilă. Astfel, vor fi intervale cu înnorări accentuate, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi vijelii. Cantităţile de apă pot depăşi 15 - 25 l/mp şi vor fi condiţii de grindină. Temperatura maximă va fi între 24 şi 27 de grade Celsius, iar cea minimă între 15 şi 18 grade Celsius.

Prognoza meteo vară 2020

Meteorologii spun că vara lui 2020 are șanse mari să se alăture seriei anilor cei mai călduroși din istoria măsurătorilor meteorologice. Luna iunie va fi una instabilă, cu ploi pe arii extinse, dar și cu temperaturi ce se vor apropia de 30 de grade Celsius încă din prima săptămână de vară. În iulie va fi 'cuptor'.

Vor exista episoade de caniculă, dar și mai multă secetă. Spre finalul verii, în august, revin și ploile, iar media lunii se va situa în jurul valorii de 28 de grade. Vor fi însă și zile caniculare, cu 33 de grade Celsius, îndeosebi la câmpie.

În România, 2019 a fost cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteo, dar 2020 ar putea depăși aceste valori. Potrivit meteorologilor, trendul mondial este de încălzire. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a preciat că și în România primele patru luni au fost cele mai călduroase, cu abateri termice pozitive de până la 3,9 grade Celsus. În acest context, vara 2020 se anunță a fi una cu valori peste media normală.