Măsurile fiscale agreate de coaliție. Ce consecințe vor avea

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Sursa foto: INQUAM Photos

Coaliţia de guvernare a ajuns miercuri la un acord privind restructurarea a aproximativ 200.000 de posturi libere, dar bugetate din aparatul de stat. Măsura, care ar urma să fie aprobată în august, ar aduce 8 miliarde de lei, anual, la buget.

O discuţie a fost şi în privinţa impozitării clădirilor mai scumpe de 500.000 de euro cu 1%, unde potrivit unor surse social-democrate s-ar fi ajuns la un acord. În privinţa altor măsuri de eliminare a facilităţilor fiscale, încă nu s-a ajuns la o concluzie care să fie acceptată de ambele formaţiuni.

Restructurarea a aproximativ 200.000 de posturi libere, dar bugetate din aparatul de stat, a fost luată în contextul în care Guvernul trebuie să reducă cheltuielile bugetare pentru a se putea încadra în ținta de deficit de 4, 4 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), pentru a putea încasa o nouă tranșă din PNRR, care este de peste două miliarde de euro.

Impozit pe clădirile mai scumpe de 500.000 de euro

Coaliția a convenit și asupra aplicării unui impozit de 1 la sută, pentru clădirile rezidențiale care au o valoare mai mare de 500.000 de euro. Măsura ar urma să se aplice şi în cazul deţinerii mai multor locuinţe.

De asemenea, deși liberalii încă se opun aplicării unor impozite pe veniturile realizate de angajații din domeniile IT, construcții sau agricultură, liderii celor două partide sunt tot mai aproape de a lua o decizie de comun acord.

Surse politice ne-au transmis faptul că la precedenta ședință, care a avut loc la începutul săptămânii, social democrații și liberalii au fost de acord cu impunerea unui impozit de zece la sută, pentru sănătate, pentru angajații din domeniul construcțiilor.

Liberalii susțin reducerea cheltuielilor statului

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că reducerea cheltuielilor Statului Român constituie o prioritate pentru coaliția de guvernare.

De asemenea, fostul premier, acum președinte al Senatului României ,a mai transmis că le-a cerut miniștrilor liberali să întocmească analize serioase cu privire la măsurile concrete care trebuie luate pentru a reduce deficitul bugetului de stat.

„Reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă cu tăierea unor cheltuieli ale statului. În acest context, în cadrul şedinţei de coordonare de astăzi, am solicitat miniştrilor şi secretarilor de stat liberali o analiză rapidă, pentru a identifica măsuri concrete privind reducerea cheltuielilor bugetare ale instituţiilor publice. Pentru a ne încadra în ţinta de deficit bugetar, statul trebuie să ofere propriul său exemplu, înainte de a veni cu măsuri pentru cetăţeni şi mediul de afaceri”, susţine Nicolae Ciucă.