Poate că mulți dintre cititori au uitat istoria acestui document semnat între Traian Băsescu și Victor Ponta. Acordul de colaborare instituțională între președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta a fost semnat în seara zilei de 12 decembrie 2012, cu cinci zile înainte de a doua desemnare a lui Victor Ponta pentru funcția de premier de către Traian Băsescu. Documentul a fost înmânat de către Traian Băsescu și liderilor europeni prezenți la Consiliul European de la Bruxelles, din decembrie 2012. Pactul a fost făcut public la 19 decembrie 2012 de către Administrația Prezidențială, "în virtutea unei transparențe totale". Acordul include un "cod de conduită general", un "mecanism de soluționare a disputelor", precum și spațiile de responsabilitate care-i revin fiecăruia, printre care faptul că reprezentarea la Consiliul European îi revine șefului statului, alături de alte atribuții preeminente precum politica externă, de securitate, de apărare. Pe de altă parte, premierului îi revin atribuții legate de politica economică și socială, guvernarea țării, probleme de ordin curent ce nu au direct incidență cu securitatea națională, relații externe la nivel interguvernamental și european.
Președintele și premierul au convenit să coopereze "cu bună credință" în formularea politicilor acolo unde sunt implicate ambele părți și să evite orice fel de blocaj, să discute și să dezbată poziții alternative. În ceea ce privește "codul de conduită general", cei doi oficiali s-au angajat să evite expresiile dure și atacurile de orice fel. Sau cel puțin așa este descris de agenția de știri Agerpres.
Însă nu pot uita că am fost în două rânduri în emisiune cu președintele României Traian Băsescu și am discutat în două momente despre acest document. Prima dată, după schimbarea procurorului Lucian Papici, autorul dosarului fraudelor de la referendum, în care era implicat vice-prim-ministrul Liviu Dragnea.
3 Octombrie 2013
Traian Băsescu, la emisiunea “Evenimentul Zilei” de la B1TV:
“Ieri, independenţa justiţiei s-a prăbuşit cu binecuvântarea lui Ponta, ceea ce mă face să denunţ pactul de coabitare. În acest moment, ce au făcut Niţu, Cazanciuc şi Ponta a compromis România", a spus Traian Băsescu, la emisiunea “Evenimentul ZileI”. Traian Băsescu a subliniat că se gândeşte să denunţe pactul de coabitare semnat cu premierul, pentru că "a intrat cu bocancii în justiţie doar de dragul ministrului Dragnea".
Președintele României a continuat: "Grav mi s-a părut discursul premierului la adresa lui Papici, l-a făcut în toate felurile. Niţu nu este un om care să se schimbe de la o zi la alta. Cineva se urcă cu picioarele pe el şi acceptă. Acum 7 zile oamenii ăştia erau buni, şi după ce s-a pus dosarul lui Dragnea, a ieşit şi dosarul lui Voiculescu, dintr-o dată nu au mai fost buni. Nu-l mai girez pe Victor Ponta pentru că a încălcat grav pactul și mai ales s-a băgat cu bocancii în justiție, doar de dragul lui Dragnea", a mai spus Traian Băsescu.
"Referitor la pactul de coabitare, voi face o analiză și în această după-amiază mă voi pronunța. Eu trebuie să fac o analiză, ce a respectat şi ce nu, şi să văd dacă are rost să-l mai menţinem. Pentru că el nu e în afara legii, legile ar trebuie să substituie acest pact, problema e că el fiind semnat cu preşedintele României, care are o credibilitate construită legată de statul de drept, de respectarea unor politici externe, i-am transferat practic o parte din credibilitatea mea. Pactul nu ni l-a dat nimeni, era de mult conceput. Victor Ponta se dovedește mincinos până și cu un document important", a completat Traian Băsescu.
Al doilea moment s-a consumat în urmă cu câteva zile și a venit ca o furtună de vară, pe neașteptate, în debutul emisiunii. O afirmație a Președintelui, răstălmăcită ulterior, avea să ducă la ruperea pactului de coabitare.
5 August 2014.
Emisiunea “Evenimentul Zilei” de la B1 TV.
“Domnul președinte Traian Băsescu: Pentru că eu nu i-am făcut lui Monica Macovei ce mi-a făcut ea. Eu eram cu spatele la zid după alegeri, cu o majoritate de 70%, care putea să nu discute cu mine. Slavă Domnului, pe lipsa de experienţă a lui Ponta, am reuşit să semnez cu el acel celebru pact de...
Domnul Mircea Marian: Vreţi să spuneţi că l-aţi păcălit?
Domnul președinte Traian Băsescu: Da, da` a fost un politician mai slab decât mine.
Domnul Dan Andronic: Aţi fost un negociator mai bun decât el.
Domnul președinte Traian Băsescu: Am fost negociator mai bun decât el. Şi l-aţi văzut cum e în faţa mea..."
Punct.
Ca unul ce am fost prezent în ambele momente, pot spune că Traian Băsescu era foarte supărat. De fiecare dată. A spus cu năduf tot ceea ce avea pe suflet, mai mult ca o confesiune decât ca o declarație de presă. Cred că de fiecare dată când a venit la emisiunile noastre a făcut-o cu inima deschisă și fără să fie în alarmă de luptă. De fiecare dată avea ceva de spus și a ales “Evenimentul Zilei” ca să o facă, în ediția sa tipărită sau în emisiunea TV.
Revenind la ultimul moment mediatic, cel cu păcăleala, cred că acesta a constituit doar pretextul pentru ruperea ultimei legături care mai exista între Președinte și Primul-Ministru. Pactul de coabitare instituțională fusese încălcat de atâtea ori, încât nici nu mai conta în ochii opiniei publice, fiind doar un document invocat în funcție de interesele de moment. Iar apropierea campaniei electorale a făcut ca acesta să nu mai folosească nimănui, fiind un balast în strategiile de campanie.
Victor Ponta a ales să-l denunțe primul pentru a demonstra electoratului anti-Băsescu că rămâne același om politic din 2011-2013, fidel principiilor USL. Documentul nu a fost denunțat Traian Băsescu în 2013 dintr-un motiv simplu: a simțit că cel care o va face primul va avea de pierdut în ochii partenerilor externi. Pentru că aceștia văzuseră semnarea documentului din 2012 ca pe o garanție a continuării reformelor în justiție și continuării luptei anti-corupție. Într-un fel, atunci, ambii semnatari îi liniștiseră spunându-le că în România se poate guverna/coabita civilizat, fără lupte de stradă. Acum nu mai era nevoie. Și acest lucru l-a simțit Victor Ponta.
Mai sunt puțin peste 90 de zile până la alegeri, până la momentul la care vom afla cine este noul președinte al României. Victor Ponta are prima șansă, dar nu va avea deloc o luptă ușoară. Cu Traian Băsescu hărțuindu-l permanent, cu Klaus Iohannis în coastă și cu Macovei și Diaconescu pe coadă, Victor Ponta are parte de o cursă pentru președinție dificilă. Singur împotriva tuturor, avea nevoie de o mișcare radicală care să-l individualizeze. A ales momentul și pretextul împins de apropierea campaniei, nu de afirmațiile Președintelui. A procedat perfect rațional, ca într-un moment de campanie. Ruperea unui acord care oricum nu mai funcționa, codul de conduită generală fiind încălcat sistematic de ambii actori politici, este doar o operațiune de marcarea teritoriului. Victor Ponta a tras o linie! Dincolo de ea se vor afla toți ceilalți. Rămâne de văzut în ce măsură va avea de câștigat, dar tactic Victor Ponta a ales calea războiului total.
P.S. Ca unul din cei trei participanți la emisiune pot spune că din punct de vedere semantic afirmația lui Traian Băsescu a avut conținut cuvântul “păcăleală”, dar sensul era clar de negociere politică. Din acest motiv am și intervenit spontan, pentru că am simțit adevăratul sens al afirmațiilor. Iar într-un interval de trei secunde să bănuiești că acest moment putea fi regizat, depășește capacitatea mea de înțelegere.