Judecătorul Ioan-Marius Lupea de la Tribunalul Cluj ține cu dinții de dosarul lui Daniel Don, trimis în judecată pentru fapte de corupție, mai exact pentru luare de mită. În ciuda faptului că a pierdut o pensie mărită, magistratul judecă în continuare dosarul lui Daniel Don. Asupra judecătorului s-ar exercita presiuni, susțin surse.
La vârsta de 53 de ani, judecătorul Marius Lupea a decis să se pensioneze, astfel încât și-a depus documentația pentru dosarul de pensie la data de 15 noiembrie 2020, potrivit surselor reporterului. Ulterior, decizia de pensie elaborată de Casa de Pensii Cluj a fost emisă la 17 decembrie 2020 și prevederea suma de 22.000 de lei.
Valoarea pensiei de care beneficia magistratul Marius Lupea
Magistratul beneficia de o pensie de 22.000 lei, mărită fiind deoarece în ultima lună Marius Lupea a deținut funcție de conducere.
Judecătorul a fost șef de secție și vicepreședinte de Tribunal. Conform acestor două poziții de șef, a obținut spor la salariu de 8% ca vicepreședinte de Tribunal și de 5% ca șef de secție. În total, Marius Lupea a obținut un spor de 13% la salariu. Pentru cele două funcții au fost organizate, ulterior, concursuri, acestea fiind ocupate de alți magistrați. Prin urmare, Marius Lupea și-a depus dosarul pentru pensie anticipată. Potrivit legislației, magistrații primesc pensie de 80% din ultimul salariu brut. Având ca bază de calcul sporul de vicepreședinte și sporul de președinte de secție, pe măsură ce timpul trece, se elimină din baza de calcul și perioadele salariilor cu sporuri.
Conform ultimei declarații de avere depuse de către magistrat, Marius Lupea încasează anual un salariu de 172.004 lei, deci aproximativ 14.000 lei lunar.
Marius Lupea a pierdut, practic, din decembrie până în prezent, fiindcă nu a depus în termen de 90 de zile actele pentru semnarea decretului de către președinte, precum prevede legislația, o sumă ce se apropie de un miliard de lei (sporuri incluse).
Un dosar numit dorință
Potrivit legislației, normele de aplicare din cadrul legii 303/2004 privind pensiile magistraților evidențiază că în termen de 90 de zile, magistratul trebuie să depună încetarea raporturilor de serviciu, care ar conduce la semnarea decretului de către președinte pentru ca magistratul să fie eliberat din funcție.
Astfel, Marius Lupea ar fi putut să beneficieze de pensie mărită din luna decembrie, în baza calculului pensiei magistraților. Deși termenul de 90 de zile impus de legislație a fost depășit la data de 17 martie, Marius Lupea nu și-a depus cererea de pensionare, prin urmare a pierdut pensia mărită.
La momentul actual, pensia magistratului Lupea este de 19.500 lei. Având în vedere că demersul înaintat de magistrat a fost unul oficial, se pune întrebarea dacă mai vrea să iasă Marius Lupea la pensie sau nu?
Pe lângă acest aspect, trebuie menționat că Tribunalul Cluj prin Colegiul de conducere a transmis că magistratului Lupea “i s-a preconizat eliberarea din funcție cel târziu la data de 15.03.2020”. Deci magistratul nu respectă Hotărârea Colegiului de conducere al Tribunalului Cluj. Data de 15 martie s-ar fi încadrat în prevederile legislative.
Lupea a mințit. CSM nu obligă judecătorul să finalizeze dosarul
Surse sigure au informat reporterul că magistratul a declarat în sala de judecată că există o decizie a CSM care îl obligă să finalizeze de judecat dosarul în cauză. Potrivit CSM, informații de altfel comunicate și de către Tribunalul Cluj, judecătorul Lupea nu este obligat să finalizeze dosarul lui Daniel Don.
Reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au confirmat faptul că nu există nicio prevedere legală prin care cel care depune actul de pensionare anticipat să aibă obligația de a finaliza de judecat un dosar. Există doar o prevedere care presupune ca în intervalul de timp de la decizia CSM până la aprobarea de către președinte a eliberării din funcție a celui ce se pensionează, magistratul să-și motiveze lucrările pe care le-a avut pe rol. Fără a fi nevoit să finalizeze dosare!
De asemenea, este important de subliniat faptul că pensia anticipată sau demisia reprezintă acte unilaterale, iar magistratul nu poate fi nicicum condiționat.
Potrivit articolului 2 din legea 303/2004, nimeni nu poate interfera în activitatea magistratului. Orice persoană, organizaţie, autoritate sau instituţie este datoare să respecte independenţa judecătorilor. Prin urmare, dosarul nu este legat de Lupea, ci ar putea fi finalizat de către orice altă instanță. Nu există nicio lege care să-l constrângă pe magistrat în acest sens.
Ce se întâmplă cu dosarele lui Lupea?
Magistratul Marius Lupea a optat pentru pensionarea anticipată. După decizia de pensionare, Tribunalul Cluj a publicat Hotărârea de Consiliu din data de 18.12.2020, prin care Lupea este înlăturat de pe lista distribuției aleatorii a dosarelor.
În acest sens, Tribunalul Cluj a transmis că “judecătorul continuă să judece dosare de competența judecătorului de drepturi și libertăți, respectiv în calea de atac a contestației. Excluderea de la repartizare a vizat doar fracția de complet III F NCP, unde sunt repartizate dosare care implică o durată de soluționare îndelungată.”
Un judecător judecă lunar aproximativ 12 cauze, însă acesta nu este și cazul magistratului Marius Lupea, care pare că nu mai vrea să iasă la pensie. În ciuda acestui fapt, Marius Lupea încasează de la stat un salariu lunar egal cu al celor care judecă mai multe dosare - asta în timp ce instanțele trag semnale de alarmă că nu dispun de suficient personal în actul de justiție.
În acest sens, Tribunalul Cluj a transmis că “activitatea judecătorului a fost restrânsă cu circa ⅕ din volumul inițial de activitate, câtă vreme continuă să judece ca judecător de drepturi și libertăți, ca judecător în etapa contestației, precum și cauzele nesupuse unei noi repartizări aleatorii. Colegiul de conducere, la propunerea președintelui Secției penale, a decis să nu se supună unei noi repartizări anumite dosare aflate într-un stadiu procesual avansat.”
În același timp, Tribunalul Cluj a comunicat că “la propunerea motivată a președintelui Secției penale, Colegiul de conducere va putea dispune o nouă repartizare a unuia sau mai multor dosare repartizate unui complet de judecată în materie penală.”
Reamintim că magistratul Lupea a fost exclus de pe lista de repartizare a dosarelor odată cu depunerea cererii de pensionare anticipată. Întrebarea ce survine este, bineînțeles, cine sau ce pune presiune pe magistratul Marius Lupea, care ignoră vădit balanța justiției? Tribunalul Cluj a transmis că “situațiile de incompatibilitate pot fi rezolvate doar prin remedii procesuale”.
Judecătorul Marius Lupea refuză probele care ar putea dovedi nevinovăția lui Daniel Don în cadrul dosarului. Evenimentul Zilei a mai scris și despre cum magistratul judecă speța dosarului fără a fi specializat pe fapte de corupție.