În cadrul podcastului ”Esențial” Marius Bostan, fondatorul RePatriot, a vorbit despre situația românilor din diaspora. Aceasta explică impactul negativ asupra economiei țării.
România are a doua cea mai mare creştere a diasporei unei ţări, după Siria, țară care are „scuza“ unui război devastator. Dar Marius Bostan este optimist că situația se va schimba.
Fostul ministru spune că în următorii ani vom asista la întoarcerea multor români în țară.
„Românii din diaspora vor reveni și asta va aduce foarte lucruri bune României. Dacă 10% din 6, 7 milioane plecați revin este foarte bine pentru noi. Un exemplu, dacă 500.000 de oameni se întorc și măsori aportul lor în PIB. Să presupunem că acești 500.000 de oameni au un salariu mediu pe economie îți dai seama cu cât crește PIB ul României? Deci ne menținem creșterea economică, pentru că PIB-ul va crește cu câteva procente, 2 3% din PIB”, spune fondatorul RePatriot.
O prioritate pentru autorități
Acesta este de părere că ar trebuie să fie o prioritate pentru autorități situația celor din diaspora.
„Asta trebuie să fie prioritatea oricărui program de guvernare. Atât timp cât tu ai 6, 7 milioane de oameni în afară. Oameni care sunt buni muncitori, care produc valoare, cercetători, medici ai absolut toate categoriile. Au plecat cei mai buni din țară. Aceștia trimit anual 6, 7 miliarde de euro. În afară de banii care îi trimit acasă, gândește ce creiere au, ce programe de cercetare, ceea ce fac ei acolo. Câte vieți salvează, cei aproape zeci de mii de doctori români aflați în toată lumea salvează vieți în fiecare zi. Românii din diaspora aduc un aport formidabil întregii lumi. Deci ce noi vorbim de resurse minerale, vorbim de aurul din Apuseni, diaspora noastră e mult mai valoroasă decât tot aurul din România. Noi vorbim de programe, dar oamenii sunt cea mai mare valoare a unei țări”, explică Marius Bostan.
Oameni care schimbă vieți
Acest program înființat de Marius Bostan a reuși într-adevăr să schimbe viața unor români de peste hotare. Cei peste 500 de antreprenori români care luptă pentru cetățenii din diaspora fac pe cheltuială proprie proiecte pentru cetățenii „rătăciți”.
„Sunt companii care și-au angajat români din diaspora. Avem câteva exemple, chiar de bugete alocate marketingului de resurse umane. Adică chiar cu bugete relativ mici, de 500 euro pe luna, 1.000 EUR pe lună și au recrutat oameni, au țintit oameni chiar oameni de înaltă calificare. Pot să dau un exemplu de tăietori în coordonate pentru strunguri într-o companie. Mi-au spus că au cheltuit 450 euro și au recrutat 2 oameni. Au găsit 2 oameni pe care i-au și angajat și nu la București. Sunt într-un oraș undeva din Moldova, le-a oferit casă. Dar asta a fost bugetul, un buget ridicol. Salariul acestor oameni este foarte mare, este o înaltă calificare, deci banii ajung până la 2.000 euro. Acești oameni și-au dorit să ajungă acasă la familie lor și noi i-am ajutat. Deci se poate”, dezvăluie Marius.
Întreg podcastul poate fi urmărit aici.