Un complet al Curții de Apel București a stabilit ieri că DNA poate folosi calea contestației în anulare, pentru a încerca să anuleze sentința de achitare a Marianei Rarinca. Este vorba de un alt complet decât cel care a stabilit că Mariana Rarinca nu se face vinovată de șantajarea Liviei Stanciu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). Instanța este aceeași însă: Curtea de Apel București.
Mai mult, termenul de judecare a contestației în anulare a fost devansat pentru 17 august, deși inițial fusese stabilit pentru 2 septembrie. Instanța este chemată să stabilească dacă sentința de achitare a fost cea corectă, sau dacă, dimpotrivă, este necesară rejudecarea procesului de șantaj.
Până pe 28 septembrie este foarte posibil ca acest lucru să fie tranșat. De ce 28 septembrie? Pentru că este ziua în care este programat primul termen în Dosarul ”Referendumului fraudat”, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 1 an de închisoare cu suspendare.
Faptul că judecarea celor două dosare s-ar putea suprapune nu este o veste prea bună pentru Livia Stanciu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție. Mariana Rarinca a fost deja transformată, de propaganda politico-mediatică anti-Justiție, în eroina luptei împotriva ”dictaturii magistraților”.
Indiferent dacă instanța va decide păstrarea sentinței de achitare, sau va dispune rejudecarea cazului, presiunea asupra Liviei Stanciu va fi enormă. Chiar dacă condamnarea în primă instanță și, ulterior, achitarea Marianei Rarinca au fost pronunțate de alți judecători decât Livia Stanciu, în mod cert, propaganda va susține că este numai și numai vina ei.
Dacă achitarea Marianei Rarinca va fi confirmată, dreptul Liviei Stanciu de a judeca Dosarul ”Referendumului” va fi pus la îndoială de dușmanii săi. Dacă, dimpotrivă, magistrații vor cere rejudecarea procesului va fi și mai complicat. Nu cred că Propaganda va ezita să declanșeze Operațiunea ”Salvați-o pe Mariana Rarinca!”. Nevoia de modificare a legislației penale va fi din nou clamată. Cele peste 20 de proiecte de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, care fac viața corupților mult mai ușoară, vor fi repuse pe ordinea de zi a Parlamentului.
În public, nevoia de a adopta aceste modificări va fi explicată de nevoia de a o salva pe Mariana Rarinca. În realitate scopul va fi salvarea lui Liviu Dragnea, Victor Ponta și a atâtor alți politicieni care-și așteaptă sentințele în dosarele de corupție. Dacă Liviu Dragnea va fi condamnat cu executare, și va fi creată astfel jurisprudență în domeniu, niciun politician care i-a adus pe români la urne cu autocarul, sau le-a cumpărat voturile, nu va mai fi sigur că poate scăpa de Justiție.
În această situație sunt nume grele. În PNL, Sorin Frunzăverde a fost deja trimis în judecată de către DNA în data de 2 iulie. El este acuzat că i-ar fi forțat pe primarii din județul Caraș- Severin să strângă voturi pentru candidatul PNL-PDL la Președinție, Klaus Iohannis. Primarii ar fi fost amenințați că nu vor primi bani de la buget, dacă nu vor aduce voturi pentru actualul președinte.
Sebastian Ghiță este acuzat că a finanțat cumpărarea de voturi pentru Victor Ponta în Republica Moldova. Premierul a negat și a acuzat faptul că numărul de voturi obținut de Klaus Iohannis peste Prut este dubios. ”În Moldova, atenție – și aici probabil că va trebui să vorbiți cu un grup serios de sociologi – dl.Băsescu, care a vorbit de Moldova, s-a dus în Moldova de o sută de ori, a zis că-și ia cetățenie moldovenească etc., în 2009, anul său de glorie, a luat în Moldova 10.000 de voturi. Dl.Iohannis – despre care țin minte, la confruntarea pe care am avut-o, a zis foarte clar: <<Domnule, nu știu de Chișinău și Cernăuți, că astea nu sunt în România>> – a luat 32.000 de voturi. Eu nici nu cred că există 32.000 de cetățeni care votează, în Republica Moldova” a argumentat Victor Ponta.
Achitarea lui Liviu Dragnea este, așadar, o miză care transcede PSD. De aceea, sunt absolut convins că politicienii necinstiți vor face totul ca să-l scape.