Secretarul general al PNL, Marian Petrache: «Avem de ales: dispar niște lideri sau dispare partidul»

Secretarul general al PNL crede că electoratul a dat un mesaj clar în 16 noiembrie 2014: liderii acuzați și condamnați pentru corupție trebuie să iasă din viața politică

- Dan Andronic: Domnule Marian Petrache, bine ați venit! Ați participat la întâlnirea de la Bistrița?

- Marian Petrache: Da.

- Ce a apărut în presă e adevărat?

- Nu, nu așa se pune problema. Co-președinții Alina Gorghiu și aVasile Blag, într-o ședință de analiză, au hotărât să facă mai multe vizite în teritoriu, să forțăm fuziunea propriu-zisă, nu numai în acte, a filialelor. Să stăm de vorbă cu oamenii, să le explicăm de ce trebuie să facem mai repede acest pas.

- Deci sunt probleme. Pentru că dacă trebuie forțat un proces de fuziune înseamnă că sunt probleme în teritoriu.

- Da. Pentru că vin alegerile locale la anul și procesul ăsta trebuie să se încheie mai repede. Pentru că sunt orgolii și ambiții în fiecare fostă tabără și acestea vor conduce, la final, la candidați mai buni, mai puternici în alegerile locale.

- Da, pentru că în primul rând, aveți o problemă matematică, din doi sau patru candidați sau câți erau pentru un post de primar acum trebuie să rămână unul.

- Da, și va fi cel mai bun. Am stabilit două criterii clare: unul de integritate și celălalt ține de cum stai în sondaje.

- Am înțeles. Eu am citit atent ce a spus domnul Atanasiu. Dumneavoastră ați participat la acea întâlnire, din fericire pentru dumneavoastră, nu ați apărut în acele stenograme.

- Nu, din nefericire, pentru că dacă era din fericire, nici nu contează...

- Ba contează.

- Să vă spun de ce nu contează: cel care a vrut să ne facă un rău ne-a făcut, de fapt, un mare bine. Ne-a obligat să fim mai atenți la tot ce facem și cred că majoritatea colegilor mei, fie că sunt din vechiul PNL, sau vechiul PDL, au înțeles că sunt multe interese și multe jocuri, astfel încât această fuziune să nu ajungă așa cum ne-o dorim noi. Un partid mare deranjează pe mulți.

- E adevărat, dar în situația fuziunii cu PDL sunt doi pești de dimensiuni asemănătoare. Nu e un pește mai mare care l-a înghițit pe peștele mai mic și peștele mai mic nu poate să facă nimic. Dar voiam să discutăm altceva. Am citit cu atenție ce a spus domnul Atanasiu și în mare parte are dreptate, nu mi s-a părut ceva extraordinar. A spus că „noi fără PDL nu câștigam președintele”, acest lucru ține de evidență. „Ne-am ținut de nas” și ăsta poate fi un lucru adevărat, pentru că vorbim de două partide, care în mare parte a timpului au fost adversari.”

- Subtil vreți să fiu de acord?

- N-ați fost adversar cu PDL?

- Da, da, am fost adversari.

- „Ne-am ținut de nas și am făcut un compromis”. Ce reflectă această stare?

- Am fost și adversari și aliați.

- Domnul Atanasiu spune: „Noi cei de la PNL am făcut un lucru deștept, am făcut o fuziune paritară în care noi am dat numele, sigla, candidatul și ei ne-au dat sediul.”

- Eu nu intru în acest joc.

- Nu e un joc. Eu încerc să tratăm în altă cheie, nu într- o cheie tragică ce a spus domnul Atanasiu. Până la urmă reflectă, și dumneavoastră ați spus că ați mers acolo ca să forțați un proces: pentru că trece timpul, pentru că oamenii pe care îi lași mai mult să se certe, cu atât ajung să nu se mai înțeleagă.

- Pentru că, dacă cei din teritoriu văd la aceeași masă cei doi co-președinți, cei doi secretari generali, oamenii, liderii din cele două partide își dau seama că este un proiect firesc. Gândiți-vă că după acel eveniment am fost la o întâlnire tovărășească, la un restaurant, toți.

„Discursul domnului Atanasiu a fost scos din context”

- Aici nu erați la o întâlnire la restaurant. Erați la o întâlnire cu vechii PNL-iști.

- La o întâlnire, pentru că aveam acolo niște probleme și voiam să le rezolvăm. Că așa am stabilit : fiecare să-și rezolve problemele pe partea lui.

- Acum, practic vorbind, discursul domnului Atanasiu în niciun caz nu rezolvă problema.

- Discursul domnului Atanasiu în partid a fost scos dintr-un context. Îmi pare rău că nu am apărut, pentru că e ceva uman ca fiecare membru să se poziționeze. Acum nu mai sunt 2 oameni care doresc să fie candidați, sunt 4-5 care își doresc să devină candidați, concurența e din ce în ce mai mare și prezența noastră a fost tocmai ca să le explicăm, să nu uităm niciodată că adversarul nostru real nu este cel care concurează cu noi loial, pe o posibilă candidatură, ci PSD. Acolo e adevărata bătălie. De-aia îmi pare rău că a fost tăiat și nu a fost dat și a fost scos din context, pentru că asta am spus la Bistrița și spun asta peste tot.

„Fuziunea PNL-PDL se va face. Predoiu va fi premier”

- Dan Andronic: Dar nici cu afirmația „Eu vă spun că le-am dat iluzia că o să aibă și primministru, nu o să-l aibă, vă dau în scris că nu o să-l aibă” nu a greșit domnul Atanasiu? M-am uitat pe stenogramă, nu l-a întrerupt nimeni, asta e foarte interesant.

- Marian Petrache: Domnul Predoiu este menționat într-un document oficial al nostru că el va fi candidatul pentru funcția de premier, dacă PNL va ajunge la guvernare.

- Dacă aș fi membru al PNL cum mi-ați explica discursul de la Bistrița?

- V-am mai spus: cred că a fost scos din context. Atanasiu a fost unul din cei mai înflăcărați oameni, care au luptat cel mai mult pentru această fuziune.

- De acord, dar acesta mi se pare un argument de politician, că a fost scos din context, asta și cu reuniunea privată. Când ești politician, mereu ești scos din context și nu există întâlniri private.

- Pentru mine, întâlnirea a fost ca oricare altă întâlnire. Subiectul, pentru mine, a fost altul. Suntem toți conștienți, indiferent de ce a mai spus unul, ce a mai spus altul, că această fuziune se va face. Că e chiar un interes național să avem un partid mare pe Dreapta, nu ce aveam noi, până acum, trei- patru partide care se luptau între ele, care este cel mare între cele mici.

- Pe Dreapta lucrurile au fost divizate mereu.

- Exact, și pe Stânga este un singur partid mare. Este unul singur și trebuia să avem un partid mare, pentru contrabalansare, pe Dreapta.

- Deci, dacă aș fi membru PNL, mi-ați spune să stau liniștit.

- Categoric, da.

- Cătălin Predoiu va fi primministru.

- Da.

- Fuziunea se va face.

- Are o logică. După părerea mea niciodată nu a fost un partid și un om mai pregătit pentru guvernare cum este acum PNL și Predoiu.

- Interesant, pentru că în urmă cu câteva luni ați spus că PNL nu e pregătit să preia guvernarea.

- În urmă cu ceva luni am spus asta o dată, mi-am asumat-o, eram tot secretar general. Uite de ce: de 25 de ani vorbim foarte frumos în Opoziție, vorbim de câți kilometri de autostradă vom face...

- Dumneavoastră spuneți că, de fiecare dată când un partid este în opoziție, le știe pe toate ?

- Exact. Și de fiecare dată, din păcate, mai întotdeauna am ajuns la guvernare nepregătiți. Cel mai mare risc pentru partid, nu doar pentru PNL, ci și pentru țara asta, ar fi ca PNL să eșueze.

- Să eșueze în ce?

- În actul de guvernare.

- În posibilul act de guvernare.

- Oricum vom guverna.

„În primă fază, Sorin Frunzăverde își va pierde toate funcțiile politice”

- Dan Andronic: Veți adopta niște criterii de integritate. În primul rând la ce se referă, că lumea nu știe? (Emisiunea a fost înregistrată înainte de adoptarea de către PNL a criteriilor de integritate, care s-a petrecut sâmbătă - n. red.) Când vezi voturile din Parlament, câți parlamentari au dosare penale…

- Marian Petrache: Nu vreau să înţeleagă cineva că ne dorim să ne pedepsim membrii sau să creadă vreun membru că asta ne-am propus. Sunt două variante: rămânem pe piaţa politică, dacă am înţeles mesajul dat de cetăţeni, că politica trebuie să se facă astfel, fără să te gândeşti în primul rând la tine sau pleci acasă definitiv.

- Deci dumneavoastră adoptați niște criterii de integritate, pentru că încercați să dați un răspuns sau pentru că este o problemă de integritate în partid?

- Nu. Pentru că vrem să ne aliniem cu ceea ce vrea publicul nostru astăzi. Cei care ne votează pe noi astăzi. Pentru că am înţeles mesajul lui şi primul lucru pe care îl putem face acum sunt modificările la statut. Că suntem în opoziţie. Primul lucru. Am stabilit, și e firesc, că în momentul în care eşti demnitar şi începe urmărirea penală la tine, nu eşti trimis în judecată, ai sprijinul politic retras şi trebuie să îţi dai demisia din funcţia respectivă. Dacă nu, îţi pierzi calitatea de membru.

- Până la urmă ați modificat statutul.

- Da, da, da. În momentul în care eşti condamnat în primă instanţă, să fii suspendat din calitatea de membru. Reţineţi. Nu funcţii, nu... alea le-ai pierdut de mult. Din calitatea de membru. (Liberalii au decis sâmbătă că cei condamnați în primă instanță își pierd funcțiile din partid, nu și calitatea de membru - n.red.) După condamnarea definitivă, indiferent de cauză, nu numai pentru fapte de corupţie, îţi pierzi calitatea de membru.

- Cazul lui Sorin Frunzăverde cum va fi tratat prin prisma a ceea ce spuneți dumneavoastră?

- În primă fază își va pierde toate funcțiile politice.

- Dar rămâne președintele Consiliului județean…

- Este ales, nu e…

- Poate să-și dea demisia pentru că până la urmă, ca să zic așa, nu e condamnat la locul de muncă.

- Nu am avut discuții cu toți membrii noștri. Domnul Adomniței și-a dat demisia. Deci, în momentul în care a înțeles…În definitiv noi toți trebuie să protejăm partidul. Cel mai important lucru. Imaginea partidului.

- Din punctul acesta de vedere în curând rămâneți fără lideri. Dacă continuă campania anticorupție.

- Fiecare trebuie să ne purtăm crucea noastră. Cine a greșit trebuie să plătească. Asta e.

- Și cum privesc noii dumneavoastră colegi, cei din PDL, aceste modificări la statut? Sunt de acord cu ele?

- Păi am discutat împreună acest lucru. Nu le-am făcut noi separat. Da. Da.

- Cu toate riscurile de rigoare.

- Nu discutăm despre persoane, dacă discutăm despre persoane…

- Domnule Petrache întotdeauna în politică discutăm despre persoane. E simplu să discuți despre principii. Știți cum e și cu lupta anticorupție. E bună până ajunge la tine.

- De aceea am vrut să explic mai devreme că avem două variante. Să dispărem, iar partidul nu este format doar din câteva persoane, care ar putea să aibă probleme. Nu, partidul înseamnă 300, 400, 500 de mii de membri. Nu putem să-i condamnăm pe toți membrii de partid pentru că unii au încălcat legea. Cu părere de rău. Partidul ți-a dat posibilitatea să ai o demnitate în statul român. Că tu ai greșit, ce să-ți facă partidul?

- Vi se pare o viziune radicală de a face politică?

- La momentul acesta trebuie să fie radicală. România trece printr-un moment pe care l-a produs tot clasa politică. Știți că e vorba aia „tu ai făcut-o, tu trebuie să o rezolvi”. Și noi trebuie s-o rezolvăm. Altă variantă nu văd.

„Trecutul apasă asupra noastră”

- Dan Andronic: Asta înseamnă, cel puțin din perspectiva modificărilor la statut pe care urma să le faceți, dispariția unei garnituri de lideri, care în ultimii 25 de ani au dominat scena politică.

- Marian Petreche: Păi putem să alegem: dispariția unor lideri, așa cum spuneți dumneavoastră, sau dispariția partidului. E dură…

- Da, e dură. E foarte dură...

- Asta e realitatea.

- Eu nu vreau să vă pun în dificultate să discutăm despre nume.

- Nu vreau să discut despre nume. Nu, pentru că am pomenit de la început în interiorul partidului că, de fapt, avem de ales între a exista ca partid și a dispărea. Discuția este dură, dar asta e realitatea. Și avem exemple în țări vecine, nu?

- Da.

- E cineva din partidul acesta care-și poate asuma dispariția unui partid care zilele astea sărbătorește 140 de ani și care a făcut România Mare? De aceea am spus că trecutul apasă asupra noastră.

-Am înțeles, deci e un soi de harakiri colectiv.

- Nu e un harakiri colectiv. E o normalitate pe care trebuia s-o aplicăm de la început, dar pe care n-am făcut-o. A mers. Cum spunem noi românii „las că merge și așa.”

- Deci dacă n-ar fi mers această campanie anticorupție dusă de DNA credeți că s-ar fi ajuns în situația asta?

- Nu. Dacă n-ar fi existat mesajul popular la vot. El e principalul motiv care determină schimbarea de abordare din PNL.

- Bun, dar mesajul a existat de fiecare dată. Și-n 2004 a existat un mesaj popular...

- Domnu’ Andronic, niciodată un candidat nu a avut condiții mai bune ca domnul Ponta în 2014.

- Așa se spunea și despre Adrian Năstase în 2004. Am trăit acele alegeri și eu și dumneavoastră...

- Da, dar nu a luat Adrian Năstase, în ultima clipă, 500 de primari. Haideți să fim serioși.

- Bun, s-a dovedit că nu te ajută.

- Nu, s-a dovedit că poporul e mai înțelept decât noi.

- Nu că e mai înțelept, pentru că, până la urmă, votul are mai multe resorturi decât cantitatea de primari pe metrul pătrat.

- Nu vă supărați. În primul tur de scrutin, când a contat mașinăria de partid cel mai mult, domnul Ponta a avut 40 de procente, domnul Iohannis a avut 30 de procente. În turul doi, când nu a mai contat mașinăria de partid, și a contat doar cetățeanul, s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Și a fost un mesaj clar.

„Ca om, Klaus Iohannis este stâncă. M-a impresionat”

- Dan Andronic: Dacă ar fi să-l caracterizați pe preșe dintele Klaus Iohannis că sunt tot felul de viziuni în ceea ce-l privește, e adevărat are un mandat destul de tânăr, doar șase luni-, cum vi s-a părut ca politician? E considerat un om care nu vorbește…

- Marian Petrache: Eu vă spun ca om. Este stâncă și pe mine m-a impresionat cel mai mult faptul că niciodată n-am simțit la acest om că există posibilitatea să nu câștigăm. A transmis atât de multă energie oamenilor din jurul lui, pentru că asta ne-a ținut în priză. De câte ori ne-a fost foarte greu, simțeam nevoia să-l văd pentru că așteptam să-mi spună ”Stai liniștit, Marian, va fi bine”...

- Deci ceea ce spune Mădălina Pușcalău, că liderii PNL îl boscorodeau în pauzele publicitare, că nu are șanse, nu este adevărat.

- În nici un caz. A fost omul care a crezut din primul moment, în care a luat decizia de a candida, că va câștiga și asta ne-a transmis și nouă.

- Este adevărat că PNL, prin diverși lideri, inclusiv prin dumneavoastră, i-au sugerat domnului Iohannis să-i dea replici mult mai dure lui Victor Ponta?

- Probabil că am fi făcut chestia asta, dacă n-am fi avut experiența din alegerile prezidențiale. Noi am văzut în alegerile prezidențiale că românii au votat o normalitate, pe care noi nu o mai aveam.

- Adică dumneavoastră spuneți că, de fapt, alegerea lui Klaus Iohannis a fost o întoarcere la ceea ce înseamnă politica pentru oameni?

- La normalitate.