În ultimele luni am vorbit de mai multe ori cu Mircea Albulescu, în încercarea de a realiza un amplu interviu. N-am mai apucat, l-am pierdut, dar clipele în care mi-a fremătat în urechi vocea lui caldă, bună, părintească, sunt atât de palpabile, încât îmi revin în gând ca un balsam picurat pe rana adâncă a prezentului
„Bunule, te rog să mă înțelegi, aș vrea să ne vedem, dar astăzi repet, pentru că diseară sunt pe scândură, joc. Așadar, am treabă, nu m-aș putea rupe de teatru pentru un dialog de lume. Hai să
„Pe cine crezi că mai interesează ce gândește un bătrân?”
Prima oară am acceptat amânarea cu inima ușoară, întipărindu-mi în minte data când urma să-i telefonez din nou, neținând cont de galopul timpului lui. „Despre ce-ai vrea să discutăm?”, m-a cercetat ulterior. „Despre viață, despre teatru, despre film”, i-am răspuns dintr-o suflare. „Ehei, bunule, n-aș vrea să mai vorbesc despre viață. Am spus și-așa prea multe… Pe cine crezi că mai interesează
Poezia, vinul și mahmureala
Am hotărât să ne vedem într-o săptămână. Eram atât de sigur de rendez-vous, încât îmi pregătisem și întrebările. „Nu mai pot astăzi, bunule, sunt plecat din București. A intervenit o problemă, dar am decis tema discuției noastre. Vom vorbi despre poezie. Probabil știi că sunt pasionat de versuri”. Suflu în telefon, entuziasmat, titlurile a două volumașe ce poartă semnătura marelui actor. „Neam înțeles așadar, sună- mă luni”.
Am uitat să sun luni, iar când mi- amamintit , a doua zi, Mircea Albulescu mi-a explicat râzând: „Mai avem timp,
Zilele s-au rostogolit, interesul meu s-a tocit, ușorușor, iar „Meșterul”, discret și străin de lacrimile noastre, a urcat la Cer, în aplauzele albe ale îngerilor.
Zbor lin, Bunule!
Din viață adunate
- Iorgu Constantin V. Albulescu s-a născut pe 4 octombrie 1934, la București. A fost actor, profesor universitar (Doctor în Arte), publicist, poet, prozator.
- În copilărie, Iorgu Albulescu (n.r. Mircea i-a spus mama sa) era extrem de atașat de Niculaie, un ursuleț mititel, de culoare bej, jucărie pe care a lăsat-o moștenire fiului său, Matei, apoi nepotului.
-
Tatăl, Vasile, a fost dirijor de fanfară militară, iar mama - o poloneză, Olga Tempinsky pe numele de fată - a fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din acea vreme. - S-a căsătorit la 22 de ani cu Maria, femeie alături de care a trăit 55 de ani. După ce și-a pierdut iubita soție, a preferat să trăiască singur.
- A absolvit Școala Medie de Arhitectură (1952), iar apoi Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (1956).
- A scris mai multe volume de poezie - „Vizite”, „Pajura singurătății”, „Fluture în lesă de aur”, „Clanțe”, „Ultimele noduri” - , dar și proză: „Bilete de favoare”, „Baraka”, „Bazar sentimental”.