Se spune că cei mai buni bucătari sunt cei care nu au două farfurii identice, deoarece bucătăria este, pentru cel care gătește, la fel cum e atelierul de desen pentru pictor: îi oferă libertate artistului. Bucătăria, pe lângă meserie, înseamnă imaginație. Când talentul de bucătar este completat de îndemânarea de a face prăjituri și de a orna torturi, cu sigurață cei din jur sunt mai fericiți. Așa este și Sabina, talentul de bucătar este completat de priceperea în prepararea delicioaselor produse de cofetărie și patisserie.
Sabina Popa este din Târnăveni, județul Mureș, și este economistă. A fost pasionată întotdeauna de creațiile din ciocolată, realizate hand-made. Mai întâi a fost un hobby, gătea pentru cei dragi. După ce a văzut cât de apreciată este de familie, Sabina a hotărât să împărtășească și cu ceilalți munca ei, și așa s-a născut proiectul „Chocolate Design”.
Un altfel de vlog
Printre comedianții care au încărcat YouTube-ul românesc și-a făcut loc și Sabina, cu rețetele sale de mâncare și prăjituri. Într-o altă abordare, spre diferență de canalele din străinătate, vlogul ei prezintă utilizatorilor platformei rețetele abordate într-o manieră explicită. Sabina și-a amenajat acasă „studioul de filmare” și își editează singură videoclipurile. Tot acasă are și „laboratorul de cofetărie”. Încă nu se gândește să-și deschidă propria patiserie. Spune că momentan se mulțumește să gătească pentru familie și să împărtășească celor din mediul online sfaturi, rețete și imagini.
Concursurile sunt o împlinire
Sabina participă la concursuri, atât în România, cât și internațional. Urmărește să se perfecționeze pe zi ce trece. A urmat un masterclass în cofetărie modernă și are și o calificare de bucătar profesionist. Se mândrește cu rezultatele obținute la concursurile internaționale, unde pasiunea a condus-o spre câștig. Anul acesta, la 100 de ani de la Marea Unire, Sabina a reprezentat România la competiția de gătit #EuropeForCulture. Aceasta a obținut locul 1 cu un preparat tradițional românesc, gătit în vase din lut.
Ciorba de fasole boabe și cașul de oaie servit cu mămăligă și ceapă roșie i-au adus recunoștina juriului și bucuria de a duce tradiția românească în sânul familiei europene.
Și-a câștigat un loc pe Wall of Fame-ul prajiturilor
Sabina a ajuns pe Wall of Fame-ul celor mai interesante prăjituri. Concursul internațional i-a adus „artistei de dulciuri” o diplomă din SUA. A participat cu o rețetă de tiramisu reinterpretat, pentru care a renunțat la pișcoturi și a folosit blat tradițional. A decorat prăjitura cu flori din ciocolată, realizate manual, și cacao din abundență. Apoi a trimis poze și rețeta în Statele Unite, ceea ce i-a adus un loc pe Wall of Fame.
Cele mai bune cadouri, „operele de artă” din bucătărie
Sabina spune că a testat piața, iar lumea a fost încântată de prăjiturile ei, însă nu este hotărâtă să facă mai multe investiții. Folosește doar ingrediente naturale și se ferește de coloranți, iar asta ar mări prețurile, iar Sabina spune că oamenii nu-i vor mai aprecia dulciurile la adevărata valoare. Torturile pe care le face ajung să fie cadourile cele mai apreciate de persoanele dragi. Sabina vede în orice ocazie o oportunitate de a mai face ceva dulce pentru familie și prieteni.
Joaca cu ingrediente și culori
Sabina face spectacol în farfuriile pe care pune dulciurile. Pe partea de bucătărie reinterpretează rețetele vechi de sute de ani. Legumele nu lipsesc aproape niciodată de pe masa ei, nici măcar de lângă preparatele junk food. Produsele tradiționale românești încarcă, la fiecare sărbătoare, masa Sabinei. Îi place să împărtășească din experiența ei culinară cu ceilalți și nu se sfiește să ofere sfaturi celor care debutează în bucătărie.