După întâlnirea în trei în fața președintelui german, Franz Walter Steimeier - președintele social-democraților, Martin Schulz, cancelarul Angela Merkel și liderul CSU, partenerul bavarez al creștin democraților, Horst Seehofer - semnale clare se propagă în direcția relansării negocierilor pentru o mare coaliție, care ar aduce în prim plan, în martie, un noul guvern german al Cancelarului Angela Merkel, de continuitate.
Pe de altă parte, fostul președinte al social democraților a negat această perspectivă, spune doar că este o opțiune, mai mult, solicită probe de bunăvoință, publice, înaintea lansării negocierilor. Mai exact, Martin Schulz vorbește despre nevoia de a susține public proiectul lansat de către Emmanuel Macron, președintele Franței, pentru un ministru de Finanțe european al grupului Euro, impozite și taxe comune la nivelul statelor membre ale Zonei Euro, ca prim pas în viitoarele negocieri. Este vorba despre proiecte susținute de către SPD și respinse de către CDU, o formula inacceptabilă astăzi pentru doamna Merkel.
Iată, însă, că un eveniment nou e menit să discute intransigența lui Martin Schulz, cel care a anunțat clar retragerea în opoziție după alegeri și cel mai slab scor înregistrat de către social-democrați, poziție contestată de un număr de social democrați, parlamentari în fostul și actualul parlament. În fața unei anumite scindări în partid, pasul în spate pe poziția negocierii cu condiții inacceptabile e, de fapt, o altă formă de a respinge Marea Coaliție, fapt ce-l poate costa pe Martin Shulz postul de președinte al SPD.
Partidul Social-Democrat condus de Martin Schulz va avea congresul la Berlin, în 7-9 decembrie, un congres în care, și președintele Shulz a subliniat-o, toate opțiunile sunt pe masă. Însă, o respingere a propunerilor actualului președinte în fața unui vot în Congres poate duce la demiterea sa din funcția de președinte. Opțiunile anunțate sunt foarte departe de Marea Coaliție, respectiv variantele evocate merg spre guvern minoritar CDU/CSU, cu susținere selectivă social-democrată, variantă respinsă deja de CDU, Cancelarul Angela Merkel nedorindu-și un guvern minoritar.
Cum Marea Coaliție nu este între opțiunile evocate de Martin Schulz, e foarte probabil că formula minimală pe care să o accepte partidul, odată ce-și va asuma - foarte probabil - varianta unei Mari Coaliții, este retragerea din primplan a lui Martin Schulz, măcar în sensul neintrării sale în Guvern, dacă nu a eliminării sale din conducerea partidului. Până la urmă, Martin Shulz este responsabil de rezultatele SPD, în contextul apartenenței anterioare a partidului, e adevărat, la coaliția alături de CDU-CSU, care pare să fi estompat diferențele între cele două partide, de centru-dreapta și de centru-stânga.
Așa cum CDU este criticat (inclusiv de aliatul său din Bavaria, CSU) pentru faptul că a migrat spre centru, adoptând unele prevederi ale SPD, și social-democrații sunt criticați pentru abandonarea politicilor de stânga și pentru suprapunerea peste CDU, deci mersul spre o eventuală fuziune părea mai aproape de realitate. Astăzi, apropierea excesivă a celor două partide lasă în opoziție nu atât pe liberali sau ecologiști, cât extrema dreaptă, AfD, un partid care riscă săși adauge voturi dacă rămâne singur în opoziție.
Pe de altă parte, trebuie reținut că sondajele arată o creștere a CDU/CSU în caz de viitoare alegeri, o creștere a AfD, îngrijorătoare, dar și o scădere accentuată a SPD. O asemenea situație creează două pârghii importante de negociere pentru Angela Merkel, respectiv îi oferă varianta anticipatelor și pasarea vinei nerealizării coaliției spre toate celelalte partide, cu consecința creșterii AfD la viitoarele alegeri, respectiv cu perspectiva scăderii dramatice a procentelor și reprezentării partidelor care au respins coaliția, cu precădere a SPD. De aceea, varianta retragerii din prim plan a lui Martin Schulz și a Marii Coaliții negociate astăzi, fără precondiții inacceptabile pentru CDU, este cea mai probabilă