În ciuda afirmațiilor făcute de şeful armatei britanice şi liderului PPE Manfred Weber, premierul Marcel Ciolacu îi liniștește pe români și spune că nu e cazul ca acum să ne pregătim pentru un război.
Afirmațiile lui Marcel Ciolacu vin după ce generalul Patrick Sanders, liderul armatei britanice, a exprimat opinia că locuitorii Regatului Unit ar trebui să fie pregătiți să se implice într-un conflict cu Rusia, întrucât forțele armate profesioniste actuale sunt considerate insuficiente.
Cu toate acestea, reprezentanții Ministerului Apărării de la Londra au clarificat că nu există planuri de recrutare în acest sens.
Marcel Ciolacu nu crede că trebuie să ne pregătim de război
„Nu este cazul să ne pregătim de război”, a afirmat Marcel Ciolacu, după ce a fost întrebat despre mesajul Guvernului cu privire la un potențial pericol.
În aceeași notă cu liderul armatei britanice, Manfred Weber, liderul grupului PPE, a subliniat că, având în vedere posibilitatea unui eventual revenire a lui Donald Trump la Casa Albă, îndeamnă europenii să se pregătească pentru scenariul unui conflict fără sprijinul Statelor Unite și să dezvolte propriul lor sistem de apărare nucleară.
„Vrem să fim în NATO, dar trebuie să fim suficient de puternici pentru a ne putea apăra și fără NATO sau în vremuri cum ar fi cele cu Trump la conducerea SUA. Indiferent cine este ales în America, Europa trebuie să poată sta pe picioarele ei în ceea ce privește politica externă și să poată să se apere independent.
Europa trebuie să-și construiască descurajarea nucleară, trebuie să fim capabili să descurajăm amenințările nucleare și să ne apărăm. Toți știm că, atunci când vine vorba de apărare, opțiunea nucleară este cea cu adevărat decisivă”, a spus influentul lider populist german.
Franța, cu un rol important în conflict
În cadrul Uniunii Europene, singura țară care ar putea juca un rol mai semnificativ este Franța, având în jur de 300 de focoase nucleare. Ideea unui scut nuclear european condus de Franța a fost lansată de președintele Emmanuel Macron în 2020, când a propus un „dialog strategic” privind „rolul descurajării nucleare în securitatea colectivă a Europei”.
Cu toate acestea, oferta nu a fost acceptată de către Germania. În 2022, Franța a reluat apelul la o discuție cu Berlinul, menționând că propunerea rămâne valabilă.
Recent, Weber a admis că politica de dezvoltare a capacităților nucleare ar trebui considerată un obiectiv pe termen lung al Uniunii.
Până la implementarea completă a scutului nuclear european, el a sugerat acceptarea ofertei președintelui Macron, care propune integrarea arsenalului nuclear francez în structura de apărare comună a blocului comunitar.