Marcel Ciolacu se arată optimist după întrevederea cu reprezentanții FMI, deși estimările acestora nu sunt dintre cele mai bune. premierul spune că reformele bugetare şi de combatere a evaziunilor vor da rezultate. Experții fondului estimează deficite fiscale de peste 6% din PIB în următorii ani.
Marcel Ciolacu se arată optimist după întrevederea cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, deși prognozele acestora sunt din cele mai subre. FMI estimează că deficitul bugetar se va menține la peste 6% în următorii ani și recomandă noi măsuri fiscale. Este vorba despre introducerea impozitării progresive pe venituri, taxarea mai multor produse cu TVA 19% şi introducerea unei taxe noi în transporturi şi construcţii.
Marcel Ciolacu se arată optimist
Premierul a transmis un mesaj optimist după întrevederea cu reprezentanții Fondului Monetar. Aceasta deși, concluziile experților internaționali nu sunt deloc îmbucurătoare. În comunicatul transmis de Marcel Ciolacu nu se face referire la recomandările Fondului. Premierul vorbește doar despre viitorul impact pozitiv al măsurilor fiscal-bugetare adoptate anul trecut.
„Investiţiile masive din fonduri naţionale şi europene, măsurile de combatere a evaziunii fiscale prin digitalizarea ANAF şi reformarea aparatului bugetar sunt soluţii importante susţinute de Guvernul României pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi reducerea deficitului bugetar”, a subliniat premierul Ciolacu la întrevederea cu delegaţia FMI, potrivit unui comunicat oficial.
Marcel Ciolacu consideră că măsurile adoptate până în prezent și combaterea evaziunii fiscale își vor face simțite efectele în următoarele luni.
„Măsurile de reformă bugetară şi instrumentele digitale de combatere a evaziunii fiscale decise la finalul lui 2023 şi implementate de la începutul acestui an îşi vor face simţite efectele în următoarele luni. Printr-o colectare mai bună în România, vom continua reducerea deficitului”, a mai spus Ciolacu, conform sursei citate.
Premierul spune că semnele sunt pozitive
În acest context, premierul Marcel Ciolacu spune că semnele sunt îmbucurătoare după prima lună a anului. El mai arătat în comunicat că își dorește să rediscute proiecțiile FMI după primul trimestru.
„Semnalele pe care le avem deja pentru luna ianuarie sunt îmbucurătoare şi am dori să rediscutăm proiecţiile împreună cu echipa FMI, după încheierea primului trimestru din 2024”, a adăugat prim-ministrul.
Potrivit Guvernului, măsurile luate anul trecut au contribuit la menţinerea stabilităţii macroeconomice, la reducerea deficitului bugetar şi ale inflaţiei. Iar acest lucru ar fi fost remarcat și de în concluziile experţilor FMI aflaţi în vizită la Bucureşti.
„Delegaţia FMI a remarcat impactul pozitiv al volumului de investiţii directe în economia României şi a identificat în creşterea consumului intern o potenţială sursă de creştere economică pentru anul în curs. Cele două părţi au fost de acord că ţinerea sub control a deficitului rămâne principala provocare a Guvernului pe termen mediu”, precizează Executivul.
FMI nu împărtășește optimismul lui Marcel Ciolacu
Declarațiile optimiste ale premierului nu sunt împărtășite și de experții Fondului Monetar care au analizat situația de la București. Cel puțin acest lucru rezultă din concluziile pe care le-au lăsat. Misiunea FMI, condusă de Jan Kees Martijn, a analizat recentele evoluţii economice şi financiare în vederea unei revizuiri a prognozelor macroeconomice.
În concluziile publicate la finalul vizitei, experţii prognozează deficite fiscale de peste 6% din PIB în următorii ani. Ei indică drept cauză costurile implementării noii legi a pensiilor şi recomandă introducerea unor noi măsuri fiscale. Este vorba despre impozitul pe venituri, creşterea veniturilor din TVA, inclusiv prin taxarea mai multor produse cu 19% şi introducerea unei taxe pe carbon în transporturi şi construcţii.
„Pachetul fiscal de anul trecut a fost un pas în direcţia corectă şi a creat venituri suplimentare. Cu toate acestea, noi prognozăm deficite fiscale de peste 6% din PIB în următorii ani, având în vedere costurile noii legi a pensiilor. Noi măsuri vor fi necesare pentru a reduce deficitul la niveluri sustenabile”, se precizează în comunicatul FMI.
Potrivit sursei citate, veniturile din taxe ale României sunt cu mult sub nivelul din ţările comparabile şi prea mici pentru a susţine servicii publice la standarde UE. Acest lucru nu îl spune Marcel Ciolacu. În consecinţă, FMI recomandă reforma politicii fiscale, eliminarea excepțiilor în ceea ce privește impozitarea, scăderea pragului de taxare la microîntreprinderi, creşterea taxelor pe proprietate şi o reformă a pensiilor.