Relația dintre premierul Marcel Ciolacu și președintele Klaus Iohannis pare, văzută din afară, mai mult decât cordială. Cei doi au participat, de exemplu, alături la festivitățile dedicate Unirii de la 1859. În realitate, pare că premierul PSD are polițe de plătit șefului statului.
Marcel Ciolacu nu uită momentul în care președintele Klaus Iohannis l-a acuzat că vrea să cedeze Ardealul ungurilor. S-a întâmplat, în 2020, înainte de marea reconciliere PSD – PNL. Șeful statului i-a acuzat, pe un ton tăios, pe cei de la PSD, că vor să cedeze Ardealul Ungariei, pe mână cu UDMR. După nici doi ani de la această declarație, Klaus Iohannis își dădea acordul pentru coaliția de guvernare PSD - PNL.
Marcel Ciolacu nu-l uită pe Iohannis
Președintele PSD a declarat că nu uită acuzațiile pe care i le aducea Iohannis când nu avea nevoie de social-democrați. Marcel Ciolacu susține că nu va uita cum a ieșit Iohannis să-l acuze că fură Ardealul, împreună cu UDMR. Cu atât mai mult cu cât a fost sunat de mama sa, speriată că va ajunge la pușcărie pentru trădare de țară.
„Ce înțelegere pot să am cu un om care-și termină mandatul? Nu am nicio înțelegere cu Klaus Iohannis. Dacă dumneavoastră credeți că eu uit că am fost acuzat total pe nedrept, când era pandemie, că am furat Ardealul. Mama mea, soție de militar, m-a sunat să-mi spună că mă bagă ăștia la pușcărie pentru trădare de țară. Credeți că eu pot să uit vreodată așa ceva! Nu voi uitat niciodată așa ceva!”, a spus Marcel Ciolacu.
Premierul a declarat că nu are înțelegeri nici cu șefii serviciilor secrete. El spune că nu are nevoie de susținerea lor în alegerile ce vor veni în anul 2024.
„Ce discuții să am eu cu șefii serviciilor secrete pentru alegeri? Nu am avut nicio discuție cu vreun șef al serviciilor secrete pentru alegeri”, a spus Marcel Ciolacu la Realitatea PLUS.
Declarațiile lui Klaus Iohannis despre Ardeal
În 2020, Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații de la Cotroceni împotriva PSD și a lui Marcel Ciolacu. El l-a acuzat pe liderul PSD, atunci în opoziție că pune la cale cedarea Ardealului către Budapesta. Reacția președintelui a venit după de Camera Deputaților a adoptat tacit o inițiativă legislativă a UDMR privind acodarea de autonomie Ținutului Secuiesc. Proiectul a fost respins, ulterior în Senat.
„Jó napot, Ciolacu! (Bună ziua, Ciolacu) Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate”, spunea Klaus Iohannis.
Șeful statului mai afirma, atunci, că nu-și dorește ca problemele importante ale țării să fie discutate de „majoritatea toxică pesedistă”, așa cum o numea. Mai mult, îl acuza pe Marcel Ciolacu și pe colegii săi de partid că iau decizii împotriva românilor.
„Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până când sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista. Vă mulţumesc!”, afirma Klaus Iohannis.
Marcel Ciolacu guvernează cu PNL
Președintele PSD a fost numit premier al României, după rotativa guvernamentală în această vară. El a primit acordul președintelui să conducă guvernul în coaliție cu PNL. De altfel, tot Klaus Iohannis s-a aflat și în spatele inițiativei de cooptare a social-democraților la guvernare, alături de liberali.
Negocierile s-au purtat între cele două formațiuni, iar guvernarea a fost împărțită în două. Un an, executivul a fost condus de Nicolae Ciucă, președintele PNL, iar în cel de-al doilea de Marcel Ciolacu.