Vineri, 16 februarie este programată o nouă rundă de negocieri, între PSD și PNL, pe tema comasării alegerilor din acest an. În cazul unui nou eșec, este foarte posibil ca subiectul să fie îngropat, după cum spunea Nicolae Ciucă, zilele trecute.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, însoțiți de delegații PSD și PNL, se întâlnesc pentru o nouă serie de negocieri. Reprezentanții celor două partide vor căuta un acord cu privire la comasarea alegerilor. Discuțiile precedente s-au împotmolit dat fiind că politicienii coaliției nu s-au pus de acord cu privire la candidați.
Discuțiile sunt programate pentru după amiază, urmând ca cele două partide să stabilească ce se va întâmpla.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă o nouă rundă de discuții
Politicienii celor două partide din coaliția de guvernare caută un acord pe tema comasării alegerilor din acest an. În vreme ce Marcel Ciolacu și PSD nu sunt tocmai interesați de subiect, dat fiind că sunt favoriți în toate sondajele, liberalii insistă. De-a lungul ultimelor luni, de când au lansat subiectul în spațiul public, Nicolae Ciucă și colegii săi au invocat tot felul de motive.
Astfel, de la economiile aduse bugetului au trecut la „oboseala” provocată de cele patru tipuri de alegeri în electorat. Mai nou, susțin că prin comasare, ar crește nivelul de reprezentare la vot. Aceasta deși nu au dovezi care să arate că românii s-ar înghesui în număr mai mare la urne dacă ar fi mai puține alegeri. În fapt, în spatele insistenței PNL se ascund temerile, confirmate de sondaje, că partidul ar obține un scor sub așteptări.
În ultimele zile, liberalii - singurii care abordează subiectul comasării în public - vor să dea impresia că n-ar mai fi interesați. Dau înapoi, arătându-se dispuși să accepte patru rânduri de alegeri. Este foarte posibil să fie doar o strategie pentru ultimele negocieri cu Marcel Ciolacu și social-democrați.
Termen limită pentru comasare, vineri
Zilele trecute, Nicolae Ciucă a spus că discuțiile pe tema comasării, cu Marcel Ciolacu și PSD, nu-și mai au locul după ziua de vineri, 16 februarie. Politicianul liberal a precizat că prelungirea dezbaterilor pe subiect dincolo de acest termen nu mai este oportună.
„Eu cred că orice prelungire dincolo de ziua de vineri este inoportună şi nu mai are niciun fel de rost să mai discutăm, pentru că pe de o parte ocupăm spaţiul public cu un subiect care se rostogoleşte şi aşa de prea mult timp şi până la urmă trebuie să vedem care sunt şi celelalte probleme care trebuie rezolvate”, a spus Nicolae Ciucă.
Marcel Ciolacu a declarat, că nu dorește să aprobe un calendar electoral pe bucăți, așa cum pretind colegii liberali. El a precizat că discuțiile despre comasare trebuie să cuprindă toate tipurile de alegeri ca să modifice legislația electorală pentru tot anul.
„În momentul în care vom avea un program pentru toate alegerile, pentru tot anul electoral, în momentul acela este posibil să avem şi comasare. Nu aş duce discuţiile în zona de negocieri politice. Eu îmi doresc, ca şi prim-ministru, să dau tot ce înseamnă modificare legislativă pe tot anul electoral, nu pe bucăţi, nu facem acum o comasare, pe urmă ne mai gândim cum facem abordarea alegerilor. Trebuie dat, dacă se modifică calendarul”, a declarat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu dezminte speculațiile despre președinție
Premierul a dezmințit speculațiile cu privire la motivul împotmolirii negocierilor pe tema comasării. Marcel Ciolacu a declarat că la negocieri nu s-a discutat care dintre partide să dea președintele. Astfel de speculații au apărut după precedenta rundă de negocieri. S-a spus că PSD ar fi condiționat comasarea alegerilor de susținerea unui candidat social-democrat la alegerile prezidențiale. Iar liberalii s-ar fi opus.
„Nu a fost o discuție că vrea PSD să dea președintele, că vrea PNL...Nu a fost o discuție. Sunt lucruri bune pentru democrație... Ce înseamnă esența democrației - o prezență cât mai mare la vot. În cazul unei comasări, știm cu toții că la alegerile europarlamentare prezența e mai scăzută dacă nu inventăm un referendum pentru penali.
Atunci s-a venit cu această idee că ar fi chiar mai democratică. Alți colegi din opoziție spun că nu e democratică, că direcționăm un vot. (...) Într-o coaliție vorbim mereu. (...) A rămas că atunci când mă întorc o să mai stăm de vorbă, vineri, pe acest subiect, să vedem cum tehnic putem face”, spune Marcel Ciolacu.