Premierul Marcel Ciolacu i-a urat succes omologului său din Spania, Pedro Sanchez în alegerile generale care au loc pe parcursul zilei de duminică, 23 iulie. Premierul spaniol ar putea să piardă funcția de conducere.
Spania merge pe parcursul zilei de duminică, 23 iulie, la urne pentru un tur de scrutin care ar putea aduce extrema dreaptă în coaliția de guvernare în una dintre cele mai mari țări din Uniunea Europeană. Pedro Sanchez și alianța sa de stânga sunt cealaltă alternativă.
Marcel Ciolacu i-a transmis omologului său din Spania un mesaj de susținere. Premierul român a susținut că Sanchez este un adevărat prieten al țării noastre.
„Românii din Spania au un prieten și un susținător adevărat în premierul social-democrat Pedro Sanchez. Acordarea dublei cetățenii românilor care locuiesc, învață și muncesc în Spania, cât și sprijinul necondiționat pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen sunt dovezi concrete că premierul Sanchez este un mare prieten al României. Multă baftă în alegeri,
Pedro Sánchez Pérez-Castejón!”, este mesajul postat de Marcel Ciolacu.
Ce arată sondajele din Spania
Majoritatea sondajelor arată că Partidul Popular, aflat în opoziție, va câștiga alegerele generale anticipate, dar nu o să obțină o majoritate absolută. Alberto Núñez Feijóo, liderul PP, va avea, cel mai probabil, nevoie de sprijinul partidului Vox pentru a ocupa funcția de premier. Acest lucru înseamnă că extrema dreaptă ar putea ajunge la
guvernare pentru prima dată de la revenirea Spaniei la democrație după moartea dictatorului Francisco Franco în 1975.
Fostul premier Sánchez a demisionat după înfrângerea partidului său în alegerile locale din mai. El s-a aflat la conducerea unei coaliții condusă de socialiști. Sanchez susține că el va câștiga alegerile „împotriva tuturor şanselor”. Simulările El Pais arată că Sanchez are șanse de doar 15-16% de a obține un nou mandat. De asemenea, șansele de a se forma o coaliție între PP și Vox sunt de 55%.
Cu toate acestea, din cauza numărului mare de partide regionale mici din Spania, este destul de probabil ca nici partea de dreapta și nici cea de stânga să nu atingă majoritatea absolută de 176 de locuri în Parlamentul de 350 de locuri. Acest lucru ar însemna că vor fi organizate alegeri repetate, precum s-a întâmplat în 2015-16 şi 2019, potrivit El Pais.