PSD intenționează să renegocieze Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dacă va intra la guvernare împreună cu PNL.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că intenționează să renegocieze Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) dacă va intra la guvernare alături de PNL şi UDMR. Liderul PSD susține că acest lucru este posibil. Marcel Ciolacu a declarat că partidul său nu vrea să-și asume ce a făcut USR în fostul guvern.
Cererea lui Marcel Ciolacu este cel puțin ciudată în condițiile în care PNRR a fost aprobat de Comisia Europeană, în formă finală. Mai mult, președintele Klaus Iohannis și premierul demis Florin Cîțu și-au asumat documentul.
„Vom merge şi vom negocia anumite capitole din PNRR, v-o spun cu toată certitudinea! Vom merge împreună şi vom demonstra ce este sustenabil şi ce nu este, ce ne angajăm şi ce nu ne angajăm. Păi dumneavoastră vreţi ca eu să îmi asum tot ce a făcut USR-ul în fostul guvern? Eu i-am văzut la televizor! Dom-le, ei nu au fost pe la guvernare! Şi mai apare şi Orban; el nu are nicio treabă cu guvernarea, nu a fost premier, nici nu au murit oamenii”, a afirmat Marcel Ciolacu, la România TV.
Marcel Ciolacu, lovitură grea pentru Iohannis și Cîțu
Marcel Ciolacu susține că renegocierea PNRR se poate face la Comisia Europeană și că există un termen de șase luni în care ar fi permis acest lucru.
„Există la Comisia Europeană această posibilitate. În şase luni anunţi... nu este în şase luni să pună în aplicare ce aţi spus dvs în 6 luni şi într-un an de zile se poate renegocia. Păi ori facem o treabă isprăvită, cap - coadă, ceva cu o logică economică, ori atuncea dom-le, am încercat, astea sunt argumentele şi ne vedem fiecare de drumul lui!”, a mai spus liderul PSD.
Marcel Ciolacu susține că este nevoie de o renegociere pentru a majora anumite venituri pentru populație.
Președintele și-a asumat PNRR
Comisia Europeană a aprobat Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, la finalul lunii octombrie. Valoarea sumei pe care urmează să o primească țara noastră se ridică la 29,2 miliarde de euro. Din acești bani, 41% sunt alocați pentru investițiile și reformele privind mediul și tranziția „verde”, iar 21% pentru digitalizare.
Tranșele vor fi alocate în funcție de obiectivele atinse de guvernanți pe parcursul celor cinci ani în care se aplică planul.
La momentul respective Klaus Iohannis declara că aprobarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă reprezintă un moment simbolic de o mare importanţă pentru România.
„Aprobarea sa (a PNRR – n. red.)reprezintă un moment simbolic, de o mare importanţă pentru viitorul ţării noastre. Acest plan este rezultatul unui dialog intens cu Comisia Europeană din ultimele luni, dar şi al unui efort colectiv instituţional fără precedent. A fost un proces extrem de laborios, care a presupus o muncă extraordinară sub presiunea timpului şi le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la elaborarea cu succes a acestui plan”, spunea şeful statului.
Florin Cîțu dădea asigurări că PNRR va fi implementat
La rândul său, Florin Cîțu dădea asigurări că nu există niciun risc în ceea ce priveşte implementarea PNRR, indiferent de declaraţiile politice.
„Nu există niciun risc în ceea ce priveşte implementarea PNRR în România. Mai mult, eu cred că, aşa cum a fost construit, va accelera reforme care în România au fost încetinite ani de zile sau au fost amânate. De aceea am ţinut foarte mult ca în PNRR să avem reforma pensiilor, reforma sistemului de salarizare, reforma administraţiei, «România educate», pentru a ne asigura că acest sistem de reforme cu «borne» vine la pachet cu investiţiile.
Reformele şi investiţiile merg mână în mână şi, indiferent de declaraţiile politice pe care le vedeţi în această perioadă, nu cred că există un politician responsabil în România care vrea să se joace cu viitorul românilor”, spunea Florin Cîţu.