Marcel Ciolacu a propus supraimpozitarea salariilor bugetarilor și a pensiilor speciale. Măsura ar putea fi aplicată și în sectorul privat

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Marcel Ciolacu a cerut coaliției de guvernare ca unele dintre veniturile românilor să fie supraimpozitate. Bugetarii care cumulează pensia cu salariu, dar și cei care au salarii mai mari față de cel al președintelui Klaus Iohannis vor avea de suferit.

Marcel Ciolacu a cerut în timpul ședinței coaliției de guvernare de luni, 24 aprilie, ca unele venituri are românilor să fie supraimpozitate. Este vorba de venitul provenit din cumulul de pensie cu salariu, pensiile speciale, pensiile speciale cumulate cu alt fel de pensie și salariile de la companiile de stat sau cele de reglementare, precum ANRE sau ASF. Liderul PSD a explicat că a propus această măsură pentru că au existat situații în care venitul anumitor bugetari ajungea și la 100.000 de lei pe lună.

Șeful Camerei Deputaților a cerut și ca salariile care sunt mai mari față de cel al președintelui Klaus Iohannis să fie supraimpozitate. Ciolacu vrea să fie făcută o analiză pentru a se vedea dacă măsura supraimpozitării poate fi aplicată și în cazul angajaților din sectorul privat pentru ca legea să nu fie considerată neconstituțională. Acest lucru înseamnă că măsura supraimpozitării ar putea fi aplicată și în sectorul privat.

Ce spune premierul Nicolae Ciucă despre propunerea lui Marcel Ciolaucu

Prim-ministrul Nicolae Ciucă i-ar fi transmis lui Ciolacu că este de acord cu măsura supraimpozitării. O decizie în acest sens încă nu a fost luată în coaliția de guvernare. Ministerul de Finanțe este așteptat să prezinte propuneri de cote de supraimpozitare. Liderul social-democraților ar fi propus și ca un politician să nu mai facă parte din mai mult de un consiliu de administrație. În plus, prezența sa în acel consiliu ar urma să fie condiționată de experiența în domeniul respectiv.

Nu este prima încercare a lui Marcel Ciolacu de a introduce impozitul progresiv. Șeful Camerei Deputaților a cerut acest lucru și la finalul anului trecut. „După ce statul român, prin ANAF, Ministerul Finanţelor şi Vamă, va face digitalizarea în România. Nu există alt viitor decât impozitarea progresivă, doar dacă rămânem în logica Rusiei. Mi se pare că şi Estonia e în această logică”, a spus Ciolacu la sfârșitul lui 2022, potrivit G4media.