Sistemul sanitar pierde 740 milioane €. Cum explică Finanțele rateul Sănătății

Sursa foto Arhiva EVZ

Sistemul sanitar pierde 740 milioane €. Finanțele explică rateul Sănătății spunând că nu mai există timp fizic pentru cele 26 de spitale, așa că e mai bine ca banii să meargă în altă parte.

În aceste condiții, Guvernul României este nevoit să analizeze cu pragmatism fiecare proiect în parte. Altfel spus, vor trece proiectele care au toate șansele să fie implementate în timp util. În caz contrar România riscă să piardă finanțări consistente.

Prin urmare, echipa ministerială și-a îndreptat atenția asupra celor 26 de unități spitalicești care au fost pe lista Guvernului pentru modernizare.

 

Sursa foto: Arhiva EVZ

Marcel Boloș: „Trebuie să fim pragmatici dacă vorbim de PNRR”

Liberalul Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a precizat ieri, 11 septembrie, că este puțin probabil ca toate proiectele pentru cele 26 de unități spitalicești prevăzute de altfel, în PNRR să fie implementate. Prin urmare, sub presiunea timpului, Guvernul va analiza la sânge toate solicitările de finanțare. Vor câștiga doar cele care îndeplinesc criteriile.

Boloș a explicat că ar fi mai bine să se „spună că nu au timp acum să facă aceste spitale pentru că nu au timpul fizic, nu sunt pregătite proiectele şi banii aceia să îi putem reloca în altă parte”. Totodată, ministrul Finanțelor a indicat cu subiect și predicat ce riscă România dacă banii din PNRR pentru spitale sunt pierduți.

„Dacă ne referim la termenul efectiv de implementare a acestor proiecte, adică putem realiza cele 26 de spitale până în 31 august 2026? Suntem totuşi în 2023. În perioada care urmează e greu de crezut că toate cele 26 de spitale se vor implementa. A cui este greşeala acum este deja alt subiect. Aici trebuie să fim foarte pragmatici, dacă discutăm de PNRR”, a precizat ministrul Finanțelor.

De asemenea, Bolos a adăugat că „putem să pierdem banii pentru neimplementare şi a doua sancţiune este că neîndeplinind jalonul mai ai o sancţiune în plus”.

Lista spitalelor din PNRR a fost modificată

Într-un scenariu în care România nu ar reuși să implementeze la timp proiectele, cel care va răspunde va fi ministrul  de resort din 2026. Căruia nu-i va fi ușor să explice sau să identifice motivul pentru care România nu a reușit să obțină finanțarea europeană.

„Va depinde foarte mult de coordonatorii de reformă. Acum e o perioadă în care nu dăm socoteală pentru faptul că nu am implementat aceste proiecte dar vine termenul mare. (..) Dacă la acea scandenţă nu sunt îndeplinite, nu va fi bine pentru acei coordonatori de reformă.

(..) La momentul anului 2026, cel care va fi ministru va trebui să dea socoteală de ce nu a implementat proiectele şi pierdem banii, nu îi va fi uşor să explice şi să dea vina pe birocraţie sau că beneficiarii nu au implementat contractele de finanţare. Cu siguranţă le va fi foarte greu să explice de ce România a pierdut bani, de ce România nu implemetează proiecte de autostrăzi sau de pe educaţie sau alte domenii prioritare pentru ţară”, a completat Boloș.

Cu aceste date pe masă Boloș a concluzionat că „poate e mai bine să spună că nu au timp acum să facă aceste spitale pentru că nu au timpul fizic, nu sunt pregătite proiectele şi banii aceia să îi putem reloca în altă parte”.

Sănătatea pierde 740 de miloane de euro

Concret, sunt două programe aferente unităților spitalicești și anume: cel din PNRR cu termen scadent 31 august 2026, respectiv Programul Operațional de Sănătate cu un buget de 3 miliarde de euro, cu termen de implementare până în decembrie 2029.

În linii mari, bugetul ministerului de Sănătate pierde 740 de milioane de euro, nerambursabili ca urmare a modificării PNRR. Sutele de milioane de euro ar fi fost utilizați pentru construirea unor spitale noi sau a altor corpuri. Dar, proiectele vor continua și fără banii Bruxelles-ului, a precizat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Pe scurt, adaugă social-democratul Rafila, Guvernul României se va împrumuta de la Banca Europeană pentru Investiții.

Bani din PNRR pentru sănătatea din România - finanțarea inițială:

  • 2,45 miliarde investiții și reforme
  • 400 milioane pentru digitalizare
  • au fost reduse 740 de milioane de la investiții. Bani care vor fi împrumutați de la BEI pentru ca proiectele să poată merge mai departe. În urma modificărilor din PNRR, din cele 27 de spitale doar 21 vor prini fonduri nerambursabile, potrivit news.ro.