Am văzut rezultatele sondajului făcut de liberali pentru desemnarea candidatului la președinția României și m-a bufnit râsul. Dacă cercetarea sociologică publicată aseară “pe surse” este cea reală, și am 90 la sută încredere că este cea adevărată, atunci Crin Antonescu a luat o mare țeapă!
De altfel, un sociolog cu care am stat de vorbă mi-a spus că a discutat și el cu Marian Petrache (PNL) despre un eventual sondaj, dar s-a retras din motive deontologice. Pentru că PNL vroia să-I comande un sondaj din care să iasă (neapărat) câștigător Iohannis. Plecând de la această informație am citit altfel procentele făcute publice.
Câteva comentarii asupra rezultatelor. N-am prea înțeles ce rost a avut lista prezidențiabililor, pe baza căreia PNL va lua azi o decizie importantă. Să întrebi ce candidat ar fi votat la alegerile din noiembrie și să dai o listă cu Klaus Iohannis (26%), Crin Antonescu (6%), Cătălin Predoiu (5%), Mihai Răzvan Ungureanu (1%!!!!) reprezintă o absurditate. De ce? Orice chestionar pe baza căruia se realizează sondajul are rolul de a obține răspunsuri cât mai apropiate de o situație electorală reală. Ceea ce am citit în acel clasament reprezenta o situație imposibilă: alianța electorală PNL-PDL va avea un singur candidat. Pe cale de cosecință, era corect să-I măsori pe fiecare în parte, nu la grămadă. Confruntându-se cu un singur candidat de la PSD - Victor Ponta. Pentru că nici de la PSD nu vor candida concomitent Victor Ponta (32%) și Mircea Geoană (6%)…
Cum se distribuie electoratul PNL-PDL? Adunăm procentele tuturor în dreptul oricărui candidat? Păi atunci avem frumoasa cifră de 38 %, pentru Iohannis sau Antonescu, la egalitate cu Ponta+Geoană! Numai că lucrurile nu stau niciodată așa, procentele nu se adună aritmetic, ci se redistribuie.
De altfel, pe parcursul întregului sondaj baza de referință rămâne aceeași: Iohannis – 21 la sută, Antonescu – 6 la sută. Toate analizele secundare se bazează pe acest rezultat, care așa cum am mai spus este viciat din start, “oferindu-i” lui Crin Antonescu o bază de raportare mult mai mică (doar 6 la sută față de 21 la sută ai lui Iohannis), un handicap pe care nu avea cum să-l depășească oricăt de bine ar fi stat în alte sondaje.
De ce avea nevoie Klaus Iohannis de o manevră titpic dâmbovițeană pentru a fi desemnat candidat la președinție? Este un lucru pe care îl vom înțelege poate mai târziu, dar singurul răspuns care ne va lămuri va fi la întrebarea: Cui folosește?
Deci, aștept răspunsurile voastre (pentru că de la PNL nu mă aștept la un drept la replică) la întrebarea: Cui folosește “Maradona” nemțească?