MAIOR a DAT LOVITURA! MEMBRI administrației PREZIDENȚIALE îi SĂRBĂTORESC SUCCESUL

Ambasadorul George Cristian Maior a lansat, la Washington, în calitate de autor, volumul „Primul spion american: Eroismul tragic al lui Frank Wisner” (America's First Spy: The Tragic Heroism of Frank Wisner), conform comunicatde presă remis de ambasada României în Statele Unite ale Americii.

Conform sursei citate, la eveniment au participat membri ai administrației americane, ai corpului diplomatic, jurnalişti, exponenţi ai mediului academic, ai think-tankurilor americane, foşti oficiali din comunitatea de informaţii a Statelor Unite ale Americii, precum şi membri ai comunităţii româneşti. Au participat, de asemenea, membri ai familiei eroului cărţii, inclusiv fiul acestuia, Frank Wisner II, fost subsecretar american al apărării şi ambasador SUA în India, Egipt, Filipine şi Zambia.

„America's First Spy spune povestea lui Frank Wisner, legendă a spionajului american şi unul dintre primii occidentali care au anticipat Războiul Rece. Wisner a avut viziunea şi curajul de a preveni Washingtonul în legătură cu ameninţarea sovietică pe când SUA şi URSS erau încă aliaţi, fiind martor la evoluţiile dramatice din Bucureşti de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Prin mijloace de propagandă anticomunistă precum Radio Europa Liberă sau prin încercări directe - uneori reuşite şi alteori nu - de a răsturna regimuri comuniste din întreaga lume, Frank Wisner a scris o pagină importantă a istoriei americane, ale cărei consecinţe sunt resimţite şi în prezent”, se arată în comunicatul ambasadei României la Washington.

Ambasadorul George Cristian Maior a subliniat că volumul este unul la care ţine foarte mult din cel puţin două motive: „Este o parte a istoriei României şi a istoriei Statelor Unite, într-o perioadă de timp foarte complicată şi tumultoasă şi este o carte despre un personaj extraordinar, un profesionist al intelligence-ului, care a fost martor şi actor în aceea perioadă”.

Sursa menționată mai arată că volumul surprinde momentul sosirii la Bucureşti, în timpul celui de-al doilea război mondial după ce România s-a alăturat aliaţilor în lupta împotriva regimului nazist, a lui Frank Wisner, unul dintre pionierii CIA.

„Frank Wisner a fost trimis ca reprezentant al OSS (Office of Strategic Services) la Bucureşti cu misiunea de a repatria piloţii americani prizonieri de război capturaţi în timpul marilor bombardamente de la Ploieşti. SUA erau în alianţă cu Uniunea Sovietică la acel moment iar Wisner a reuşit cu succes să îi repatrieze", a afirmat George Cristian Maior.

Ambasadorul român a subliniat faptul că partea tragică a evenimentelor la care a fost martor Frank Wisner a urmat după aceea, când acesta a văzut cum România era presată de trupele sovietice să devină o ţară comunistă, deşi populaţia nu îşi dorea acest lucru. „Wisner a avut contacte în societatea românească, cu elita de atunci, de unde primea semnale că România dorea să meargă pe calea naturală a democraţiei. S-a întâlnit inclusiv cu Regele Mihai şi membri ai guvernului numit imediat după 1944. Într-un fel, el a fost martorul începutului Războiului Rece cu mult timp înainte ca Churchill să folosească celebra metaforă a Cortinei de fier. Putem spune că Războiul Rece a început la Bucureşti, iar Wisner a fost martor la această dramă a poporului român şi a ţării mele”, a afirmat George Maior, citat de comunicatul ambasadei României în SUA.

Potrivit lui Maior, istoria are multe surprize. „Unele dintre ele se referă la ciclurile sale care ar putea fi negative din când în când. Dezbatem acum, de exemplu, interferenţa Rusiei în unele societăţi din Europa şi chiar în puternica societate americană. Trebuie să avem mecanismul şi capacitatea de a înţelege propaganda, de a o contracara instituţional şi la nivelul societăţii şi de a încerca să o stopăm”, a afirmat George Cristian Maior.

El le-a mulţumit celor prezenţi pentru participarea la lansare, în special familiei sale care l-a sprijinit, soţia şi fiica sa fiind prezente, colaboratorilor care au contribuit la realizarea acestei cărţi. De asemenea, ambasadorul român i-a mulţumit călduros unuia dintre fii eroului cărţii, Frank Wisner Jr. „Este un bun prieten care m-a încurajat într-o perioadă în care eram sceptic cu privire la posibilitatea publicării volumului în SUA. Încurajările sale au contat mult pentru mine”, a spus George Maior.

Ambasadorul român la Washington a precizat că volumul său reprezintă şi o contribuţie la dezbaterea care va avea loc anul viitor, cu ocazia trecerii a 30 de ani de la căderea comunismului.

„30 de ani, din punct de vedere istoric, nu este o perioadă lungă. Vedem multe evoluţii negative, din păcate, în Europa, din punct de vedere al creşterii populismului şi naţionalismului, şi chiar o nostalgie nefericită după perioadă comunistă. Volumul este o contribuţie la o dezbatere pe aceste teme. Anul viitor ne dorim să aducem istorici din România, experţi, pentru a discuta aceea perioadă de timp şi a încerca să învăţăm lecţiile ei. Mereu trebuie să învăţăm din istorie, chiar dacă vorbim despre timpuri trecute”, a declarat George Cristian Maior.

Cartea a fost publicată la editura Academica Press din Washington, D.C. şi este disponibilă pe site-ul amazon.com. Au furnizat recenzii diplomatul Frank Wisner II, profesorul Edward Luttwak, unul dintre cei mai importanţi teoreticieni în materie de strategie şi istorie militară, precum şi George Friedman, fondator Stratfor şi Geopolitical Futures, mai relevă reprezentanţa diplomatică a României în SUA.