Maica Domnului, o pictură misterioasă, unică în România!

Acoperământul Maicii Domnului. Sursa foto Arhiva EVZ

Maica Domnului, pictură unicat în România! Astăzi, este Acoperământul Maicii Domnului, o sărbătoare care își are originea în Bizanț.

Originea sărbătorii este în două apariții minunate ale Maicii Domnului în secolele VII și X în Constantinopol, protejând poporul de invadatori.

Maica Domnului la Govora - pictură unicat

Ctitorită de Vlad Dracul, în secolul XV, Mânăstirea Govora din Vâlcea are o istorie aparte. Domnitorul Matei Basarab o va reface complet, va instala aici o tiparniță. Aici a fost redactată ceea ce astăzi cunoaștem drept Pravila de la Govora din 1640.

Așadar Mânăstirea are o tradiție canonică, dar și culturală și legislativă. Ce atrage la Govora, este existența în pridvorul Bisericii Mânăstirii a frescei care o reprezintă pe Maica Domnului cu Aripi de Vultur și Sfânt Acoperământ. Icoana este considerată de conducerea mânăstirii de maici din Govora, Vâlcea drept unicat la nivel național, prezentând unele analogii cu o pictură de la Mânăstirea Azov din Rusia.  La Lainici-Gorj, Sinaia-Prahova, Livezile-Vâlcea se consideră că ar fi un fel de imitații la scară mai mică a Maicii Domnului cu Aripi, dar prezența concomitentă a Aripilor și Sfântului Acoperământ o face unicat.

Maica Domnului stă la Dreapta Fiului

Sfânta Tradiție spune că Maica Domnului stă la Dreapta Fiului, iar ea mijlocește rugăciunile credincioșilor. Adică, Hristos ascultă mai întâi acele rugăciuni care ar fi fost făcute către Maica Domnului și întărite de către aceasta. Acoperământul și Aripile arată dubla sfințenie a Născătoarei de Dumnezeu.

Partea de nord a județului Vâlcea și a județului Gorj, de fapt Nordul Olteniei este supranumită  Athosul României prin numărul mare de ctitorii domnești de Mânăstiri. Zona era una ferită natural de atacurile inamicilor. În apropierea mânăstirilor erau și trecătorile spre Ardeal. Tradiția ctitoririi a început cu Sfântul Nicodim cel Sfințit de la Tismana care a ctitorit Vodița în Mehedinți, Tismana în Gorj.

Cea mai importantă ctitorie din Vâlcea este Sfânta Mânăstire Cozia, a domnitorului Mircea cel Bătrân. Atât acesta cât și mama lui Mihai Viteazul își dorm somnul de veci acolo.

Matei Basarab, recordul de ctitorii

Matei Basarab a domnit în perioada 1632-1654. Deși a domnit doar 22 de ani, a depășit prin ctitoriile și rectitoririle realizate numărul de biserici și mânăstiri ctitorite de către Ștefan cel Mare în Moldova. Pe lângă rectitorirea Govorei, de numele său se leagă mânăstirile Arnota și Căldărușani, între cele mai cunoscute.

Tiparnița de la Govora a fost a doua din Țara Românească după cea de la Târgoviște. Așadar, Sfântul Acoperământ și Aripile Maicii Domnului sunt de fapt atât sinbolul credinței cât și al înțelepciunii. Sub mantia Maicii Domnului sunt poporul, vlădicii, boierii și domnitorul Țării. Adică lumea creștină națională în ansamblul ei.

Sursa foto: https://www.facebook.com/baile.govora