Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a vorbit despre concluziile prezentate de Consiliul Uniunii Europene. Conform cărora, țara vecină a înregistrat un real progres în reformele necesare pentru aderarea la UE. Lăudată de liderii europeni a fost și Ucraina, țară aflată în război cu Rusia.
Maia Sandu, despre concluziile Consiliului UE
„Salut concluziile Consiliului UE în care liderii recunosc progresul reformelor realizate de Moldova și Ucraina, și decid să inițieze discuțiile de aderare cu Bosnia și Herțegovina. Extinderea UE reprezintă cea mai bună investiție într-o Europă mai puternică și mai unită”, a transmis liderul de la Chișinău, Maia Sandu, pe rețeaua socială X.
La data de 19 martie, Comisia Europeană a adoptat un document strategic referitor la revizuirea politicilor care să marcheze extinderea UE, iar pe 20 martie 2024, Consiliul UE a dat undă verde pentru lansarea cadrului legal al negocierilor privind aderarea Moldovei.
Moldova și Ucraina vor merge spre Uniunea Europeană împreună, cât timp au loc sesiunile explicative. Atunci când vor prezenta ajustarea cadrului normativ, statele vor fi evaluate separat. Anunțase viceprim-ministrul pentru Integrare, Cristina Gherasimov.
„Ce ține de relația noastră cu Ucraina, este important să cunoașteți că în cadrul acestor sesiuni explicative, noi și colegii din Ucraina stăm alături și ascultăm ce ne prezintă Comisia Europeană. Însă în momentul când o să fim invitați de Comisie să ne prezentăm cadrul și cum este ajustat la UE, vom avea calendare separate. (…) În funcție de tempoul pe care îl vom avea, putem merge mai rapid sau mai lent decât Ucraina”, a afirmat Gherasimov.
Decizia Curții Constituționale
Altfel, Curtea Constituțională din Republica Moldova a respins sesizarea deputaților comuniști și socialiști care contestă organizarea în aceeași zi a alegerilor prezidențiale și a referendumului.
În argumentarea sa, Curtea a subliniat că organizarea simultană a mai multor scrutine este o practică obișnuită în statele europene și a evidențiat posibile beneficii, cum ar fi reducerea cheltuielilor și sporirea participării electoratului. Opoziția pro rusă va face tot posibilul ca referendumul să cadă, subliniază unii comentatori politici, potrivit Radio Chișinău.