Maia Sandu a anunțat că nu va candida la alegerile prezidențiale din România: „Știu că sunt de cealaltă parte a Prutului“

Sursa foto: Gov.ro

Președintele Republicii Moldova a anunțat că nu va candida pentru nicio funcție publică în România. Maia Sandu a declarat că prioritatea ei este menținerea păcii și securității în Republica Moldova. Nu a exclus însă o posibilă unire cu România, în viitor.

În ultimele săptămâni, în mediul online au circulat mai multe zvonuri despre o posibilă candidatură a Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din România. Totul a pornit de la o declarație a liderul PSD  care și-a arătat aprecierea pentru președintele Republicii Moldova. Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă PSD și PNL ar susține o astfel de candidatură. Liderul PSD a spus atunci doar că cele două partide nu au nicio înțelegere în privința desemnării un candidat comun pentru alegerile prezidențiale.

Nu va candida

Maia Sandu a lămurit situația și a declarat că nu va candida pentru nicio funcție publică în România. „Vreau să fie foarte clar: nu candidez la nicio funcție în România. Știu că sunt, de cealaltă parte a Prutului. Le suntem tare recunoscători românilor care urmăresc ce facem noi la Chișinău și care apreciază munca noastră. Noi avem niște sarcini tare importante aici, noi trebuie să rezistăm, să reușim să ținem Republica Moldova de partea lumii libere și să ducem Republica Moldova în Uniunea Europeană.

Sunt sarcini importante și complicate și noi contăm foarte mult pe sprijinul României. În continuare, contăm pe sprijinul domnului președinte, pe sprijinul Guvernului și pe sprijinul tuturor românilor din partea dreaptă a Prutului”, a declarat Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Dincolo de alb și negru” de la TVR1.

Unirea nu este exclusă

Maia Sandu a fost întrebată și despre cum văd cetățenii din Republica Moldova unirea cu România, după ce ambasadorul Rusiei la București, a spus că Moscova nu se opune unui astfel de demers. „Nu cred autoritățile de la Kremlin își doresc unirea Republicii Moldova cu România. Este mai degrabă un alt instrument pe care încearcă să-l folosească ca să sperie anumite categorii de cetățeni din Republica Moldova.

Unirea se poate întâmpla, așa cum am spus-o de mai multe ori, dacă există sprijin din partea cetățenilor din Republica Moldova și a cetățenilor României. În anumite regiuni, în Găgăuzia de exemplu, politicienii folosesc unirea drept o sperietoarea ca să creeze tensiuni și pentru a-i folosi pe oamenii de acolo împotriva guvernării de la Chișinău. Noi încercăm să menținem pacea și liniștea în societate și să conviețuim în armonie”, a mai spus Maia Sandu, potrivit zdg.md.