Miercuri, în chiar ziua când avea loc atacul de la redacția Charlie Hebdo, în Nigeria avea loc cel mai sângeros atac terorist din ultimii cinci ani. Responsabilă: faimoasa Boko Haram.
Bilanțul atacului nu a fost încă finalizat, mulți vorbesc însă de „mii de morți” . AP scrie despre 2000 de decedați. Amnesty International a vorbit vineri despre „cel mai mare masacru” provocat până acum de acest grup terorist.
În timpul unui raid de o violență fără precedent, teroriștii au distrus în întregime 16 localități de pe malul Lacului Ciad. Washington Post a comentat:
„Nici ISIS, care a ucis mii de persoane, nu pare să acționeze într-o manieră atât de gratuită în carnagiile sale. Pare că toată lumea - creștini, musulmani, camerunezi, nigerieni - sunt o țintă pentru Boko Haram.”
Orașul stragic Baga, care fusese cucerit weekend-ul trecut, a fost ras în proporție de 90%, povestesc supraviețuitorii care au fugit 200 de kilometri pe jos.
„Tot ce auzeam erau tiruri de arme de foc, explozii, urlete și Allah Akbar ale luptătorilor Boko Haram”, a declarat pentru AFP Yanaye Grema, un pescar din localitate, care a stat într-o ascunzătoare vreme de trei zile.
„Pe o distanță de cinci kilometri am călcat numai pe cadavre, până ce am ajuns la satul Malam Karanti care era pustiu și ars”, spune el.
Bilanțul este greu de făcut, de vreme ce mii de locuitori au fugit înspre direcția localității Maiduguri, capitala statului Borno, la peste 200 de kilometri sud, sau în sens invers, spre frontiera Ciadului.
„Peste 20.000 de refugiați din Baga și din satele învecinate se găsesc într-o tabără la Maiduguri”, a declarat pentru AFP Musa Bukar, responsabil administrativ al regiunii Borno.
El a adăugat că locuitorii din Baga și din satele din jur au încercat să se ascundă în pădure, dar au fost urmăriți de islamiști pe motociclete care i-au împușcat.
„Cadavre zac peste tot în pădure, dar nu este prudent să mergi să le înmormântezi”, a declarat Bukar. Sâmbătă, armata nigeriană a făcut apel la ajutor internațional.
Cucerind aceste noi localități, Boko Haram, care a luat deja controlul asupra 20 de orașe și sate din regiune, controlează și frontierele strategice cu Ciadul, Camerunul și Nigerul, amenințând cu un război regional.
Șeful Boko Haram, Abu Bakar Shekau, a adresat săptămâna trecută amenințări directe către Camerun și președintele său, Paul Biya, într-o postare pe YouTube.
Sâmbătă, oroarea a atins culmea, când o fetiță de zece ani a fost aruncată în aer în mijlocul pieței aglomerate din Maiduguri, un mare oraș din Nord-Vestul țării, provocând 19 morți și 18 răniți. Potrivit lui Ashiru Mustafa, membru al unui grup local de autoapărare, bomba a explodat atunci când fetița a fost percheziționată la intrarea în piață.
Ashiru se îndoiește că a fost vorba de un act deliberat al fetiței: „Copila avea vreo zece ani și mă îndoiesc serios că știa ce avea fixat pe corp.”
„Într-adevăr, a fost controlată la intrarea în piață și detectorul de metale tocmai semnalase că avea ceva asupra ei, Din păcate, încărcătura a explodat înainte de a putea fi izolată”, a declarat Ashiru pentru AFP.
Boko Haram a pus la punct o strategie de „atacuri sinucigașe” purtate de femei, primul având loc în iunie 2014, în statul Gombe din nord. De atunci, s-a înregistrat un val de atentate cu bombă, dintre care 4 într-o singură săptămână în localitatea Kano. În iulie, o fetiță de zece ani a fost depistată purtând o vestă plonă cu explozibili, ceea ce a arătat că Boko Haram forța copiii să se arunce în aer.
Dumincă, alte două femei s-au aruncat în aer într-o piață foarte frecventată din Potiskum, făcând patru morți și douăzeci de răniți. „Prima kamikaze (cea mai în vârstă) și-a declanșat bomba la intrarea în piață, unde echipele de voluntari controlau persoanele care intrau”, a declarat pentru AFP o sursă din serviciile de securitate.
„A doua femeie, văzând explozia primeia, s-a îngrozit și a încercat să traverseze strada, dar a explodat și ea”, a adăugat sursa. Potrivit unui martor, Ibrahim Damdam, a doua explozie a survenit în timp ce mulțimea, speriată de prima explozie, încerca să părăsească piața.