Mai multe demisii au fost aprobate, vineri, în Parlamentul de la Chișinău

Parlamentul de la Chișinău a aprobat, vineri, mai multe demisii ale unor oficialii. Este vorba despre Maria Giuliana Civinini, care a plecat din funcția de membru al Comisiei Pre-Vetting. Mai exact - Comisia de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție.

„Maria Giuliana Civinini și-a depus cererea de demisie la sfârșitul lunii martie, însă va rămâne în funcție până la data de 15 mai, pentru a finaliza rapoartele pe cazurile la care a participat la luarea deciziilor. Ulterior, conform prevederilor legale, Parlamentul va numi un nou membru în această funcție”, se menționează în nota de informare.

Mai mute demisii au fost aprobate în Parlamentul de la Chișinău

Potrivit regulilor, Comisia de evaluare externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție este constituită din șase membri. Trei dintre ei sunt propuși de fracțiunile parlamentare, iar trei – de partenerii de dezvoltare. Membrii Comisiei sunt numiți de Parlament, cu votul a 3/5 din numărul deputaților aleși.

Următorul demis este deputatul PAS, Sergiu Lazarencu. Și asta pentru că Sergiu Lazarencu a fost numit ministru al Mediului. Respectiv, un mandat de deputat care aparține Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a fost declarat vacant.

În conformitate cu Legea despre statutul deputatului în Parlament, mandatul vacant va fi atribuit candidatului supleant de pe listă.

Tot astăzi Parlamentul a luat act de cererea de demisie a lui Alexandr Berlinschii din funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 55 de deputați.

Ce este Comisia Electorală Centrală

Alexandr Berlinschii și-a depus cererea de demisie la data de 25 martie, prezentând motive personale.

Comisia Electorală Centrală este un organ colegial, format din nouă membri. Unul dintre ei este desemnat de Președintele Republicii Moldova, iar opt – de Parlament, cu votul majorității. Potrivit legislației, în cazul încetării înainte de termen a mandatului unui membru, autoritatea care l-a desemnat numește un nou membru al Comisiei Electorale Centrale, conform deschide.md.