Au plâns, au mers cu coroane imense în fruntea alaiului de înmorântare, au făcut promisiuni și au îmbărbătat familiile celor trei militari, morți între fiarele unui autobuz vechi de peste 30 de ani, căzut într-o râpă din Argeș. Rablele cu care se deplasau în Afganistan sau Irak, atunci când luptau în teatrele de operațiuni, rezistaseră mai bine. Nimic nu s-a mai auzit despreancheta și măsurile de reînzestrare a parcului auto al Armatei după ce politicienii s-au retras în limuzinele lor cu frâne solide.
Până în acest weekend, la momentul Cincu, acolo unde militarii români, cei americani și din alte state au efectuat un exercițiu NATO de amploare, despre dotarea armatei noastre nu s-a mai vorbit pe șleau în fața microfoanelor jurnaliștilor. Intervenția președintelui Klaus Iohannis și atenționarea adresată de noul ministru Adrian Țuțuianu a scos la iveală nu numai priceperea șefilor pesediști care s-au perindat în ultimele luni la cârma MApN, dar și capacitatea lor de a-și respecta promisiunile guvernării. Președintele a abordat, la Cincu, un subiect rămas nelămurit suficientpentru presă și public, atunci când, la începutul lunii iulie, Planul de Înzestrare a Armatei (conceput pe o perioadă de 10 ani) a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței CSAT. Atunci, chiar reprezentantul MApN a constatat că s-a „neglijat acordul politic dea aloca 2% din PIB pentru Apărare”, adică s-a cam uitat să fie prinse achizițiile pe anul 2017 (și pe următorii 9), identificarea surselor economice etc., predicțiile fiscale absolut necesare. Incredibilă scăpare, am putea zice, dacă nu ne-am fi obișnuit cu bâlbele guvernării din ultima vreme! „Neglijența” a fost un moment bine speculat constituțional și politic de șeful statului, sub ochii generalilor americani sosiți la Cincu și care știu de angajamentul României de a cumpăra rachete Patriot din suma alocată NATO pe următorii 10 ani. Declarația șefului statului a fost urmată imediat de remarca unui general american, care a spus că nu-i de ajuns să fie scris pe hârtie că România alocă 2% armatei dacă aceste fonduri nu se transformă și în achiziții pentru dotarea trupelor.
De aici încolo, filmul se repetă, de parcă am fi blestemați ca să nu mai ieșim din malaxorul ăsta al amatorismului, interesului, al șmecheriilor și furtișagurilor, din societatea asta într-o veșnică tranziție, cum o motivează unii politicieni, înfipți în scaunele din studiourile tv. Ministrul Apărării, premierul și ecidenții politici ai partidelor vor promite, ca și cei de acum 5 sau 10 ani, că vor face achiziții pentru a schimba parcul auto al militarilor aflați în teatrele de operațiuni NATO, că-i vor dota și pe ai noștri cu echipamente,arme și muniție apropiate de cele ale armatelor partenere.
Își mai amintește cineva de reportajele jurnaliștilor în care relatau cum cercetează soldații americani, polonezi sau italieni ce au în ranițe românii, cum străinii le ofereau tot ce era nevoie ca să-și cârpească utilajele, să-și ridice corturi sau cum pariau aceștia dacă pornește în acea zi TAB-ul sau ARO românilor? Un ministru al Apărării sigur își aduce aminte fiindcă a reluat povestea cu ARO într-o declarație de presă. E vorba de ministrul liberal Teodor Atanasiu,care se încorda și îi promitea în 2006 președintelui Băsescu că va începe să îmbunătățească înzestrarea armatei, după ce șeful statului atrăsese atenția că prin mașinile ARO din Irak „trece și piatra, nu numai glonțul și care nu pot fi utilizate nicăieri în afara bazelor”, iar transportoarele blindate ale militarilor români sunt „vechi de 20 de ani, deși industria românească ar avea capacitatea să producă TAB-uri moderne”.
Nu s-a făcut nimic nici atunci, nici acum, după 10-11 ani. Ba acum s-a mai și uitat să se refacă Planul de Înzestrare a Armatei pentru următorii ani privind achizițiile și cheltuielile la care România s-a angajat de curând față de parteneri, ajungându-se la retragerea planului din discuțiile din CSAT! Președintele Iohannis a vorbit despre lipsa de „stabilitate și de predictibilitate” a decidenților din partidul de guvernământ, despre „schimbările frecvente de abordare strategică în domeniul fiscal”, toate acestea demonstrând că „prin măsuri care sunt nepregătite sau slab pregătite” România nu-și va atinge obiectivul.
Banii alocați Armatei pentru 2017, deci, nu au cum să mai fie cheltuiți în cele 5 luni rămase până la sfârșitul anului. Vor fi returnați la buget, așa cum s-a întâmplat în vremea Guvernului Cioloș cu banii de la Sănătate. Perpetuum mobile ca-n România, indiferent de partidul de guvernământ, niciunde-n lume nu găsești!
Ar fi păcat să nu mai râdă nițel americanii și prin Afganistan, și prin Irak, și pe la Deveselu de mândrulnostru ARO, zic!