Mahării din universități de ce nu plătesc pentru plagiatele date pe bani șmecherilor din politică?

Robert Negoiță, primarul de la Sectorul 3, este ultimul plagiator de pe lunga listă a politicienilor care au obținut doctorate cu bani sau influență.

 O listă tot mai stufoasă, alimentată constant cu nume noi și care expune o veritabilă industrie a corupției și imposturii în mediul universitar.

Ne arată că universitățile colcăie de corupție și impostură, o situație cu potențial distructiv uriaș pentru întreaga societate.

Mediul universitar se mișcă greu împotriva plagiatorilor și aproape întotdeauna numai atunci când izbucnește vreun scandal de presă. Scandalurile din media care au prezentat publicului marii plagiatori ai partidei au ajuns numai la vârful piramidei corupției și imposturii universitare.

Politicienii s-au aflat în centrul atenției la izbucnirea fiecărui astfel de scandal și nimeni nu a pus sub lumina reflectoarelor mahării din universități. Conducătorii doctoratelor plagiate și decanii sau directori de școli doctorale din comisiile de doctorat au profitat din plin de pe urma titlurilor academice date pe nimic unor impostori. Să nu-mi spună cineva că plagiatorii i-au păcălit pe bieții profesori universitari! Să nu-mi spună nimeni că mahării care au dat doctorate impostorilor credeau cu sinceritate că au în față doctoranzi cu lucrări scrise după sute de nopți nedormite sau luni de zile de muncă pe brânci și nu cunoșteau adevărata valoare a „lucrării științifice” în baza căreia dădeau titlul academic. Imaginați-vă o comisie care îl ascultă pe Robert Negoiță prezentându-și lucrarea de doctorat.

Dacă l-ați auzit măcar o dată în viață pe Negoiță vorbind, cred ca vă pufnește râsul când vă imaginați personajul prezentând o lucrare de doctorat unei comisii. Cum își poate imagina cineva că poate exista vreun decan, director de școală doctorală sau profesor universitar care să acorde titlul de doctor unui astfe de specimen crezând cu sinceritate că îl merită? Să fim serioși!

Mahării din universități știau bine ce fac și o făceau pentru tot felul de interese meschine care nu au nicio legătură cu ceea ce ar trebui să însemne dobândirea acestui titlu. Interese ce țin de corupția generalizată din mediul universitar. S-au dat doctorate unor impostori din aceleași motive pentru care în multe facultăți studenții învață că fără spăgi nu au șanse să treacă examenele și asta este extrem de grav din nouă motive mari și late.

Povestea cu doctoratele marilor hoți intelectuali din politica românească este în primul rând o poveste a imoralității, necinstei și rapacității mahărilor din universități. Și-au bătut joc de ei, de domeniul lor, de colegii lor onești, de toată istoria facultăților lor și mai ales de toți cei care au dobândit corect titlul de doctor. Au distrus o întreagă elită, punându-i alături sute și mii de indivizi care nu are trece nici măcar examenul de Bacalaureat, dacă i-ar examina cineva mai riguros. A auzit cineva să suporte vreo consecință un conducător de doctorat al vreunui plagiator?

Ați auzit să plătească cumva vreun mare profesor universitar din vreo comisie doctorală?

Asta înseamnă că problema nu se va rezolva și că cei mai mari vinovați vor continua să distrugă ce a mai rămas cât de cât neatins de microbul corupției prin universități.

Unii ar spune că treaba asta cu doctoratele nu-i interesează și că, până la urmă, afactează doar o mică zonă a societății. Nu este așa. Ne afectează pe toți pentru că, de exemplu, Facultățile de Drept unde s-au dat doctorate nemeritate produc și procurori, judecători sau avocați care au insuflată mentalitatea corupției și aranjamentelor încă înainte să-și practice prima zi meseria. Corupția de la Medicină poate să-l ucidă pe oricare dintre noi, dacă are ghinionul să pice pe mâna unuia care a trecut examenele mai mult pe bani sau pile și nu știe ce face. Așa mai departe putem merge în orice zonă a societății.

Toți suntem afectați și pentru asta ar trebui să ne intereseze să se facă puțină curățenie și în universități, nu numai printre politicieni.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.

 
 

Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”

Facebook: pagina publică

Humanitas: pagina de autor

Video: pagina de Youtube

Google+: pagina personală

 
 

Citiţi mai multe:

 

Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali

Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!