Fostul judecător ucrainean, Nicolai Ceauș, prins cu o mită de 150.000 de dolari pe teritoriul Ucrainei și reţinut la Chişinău în luna martie 2017, a fost condamnat în Ucraina la 10 ani de închisoare pentru luare de mită.
De asemenea, Ceauş a fost privat de dreptul de a ocupa funcții în justiție pe o perioadă de 3 ani, fiindu-i confiscată averea. Avocaţii fostului magistrat au declarat că vor contesta decizia în instanţă.
Nicolai Ceaus, ajuns în vizorul organelor de urmărire penală de la Kiev după ce ar fi extorcat mită de 150.000 de dolari şi cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanţilor la Euromaidan.
Prins cu banii în borcan
În august 2016, Nicolai Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care pe neaşteptate a anunţat o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mita, după care s-a întors şi a dictat sentinţa. Magistratul a ascuns o parte din bani în borcane, îngropându-le în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reţine pentru că judecătorul avea imunitate care putea fi retrasă doar cu acordul Radei. Deputaţii şi-au dat acordul abia pe 6 septembrie, după ce el a reuşit să fugă. Presa din Ucraina a mai scris că Nicolai Ceaus a plecat în Crimeea, anexată de Federaţia Rusă.
Aventurile lui Ceauş la Chişinău
La 1 martie 2017, fostul magistrat s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. Judecătorul a fost plasat în arest la domiciliu la sfârșitul lunii aprilie, într-un apartament din Chişinău, luat cu chirie. La mijlocul toamnei 2017, el a scăpat de arest, care potrivit legii nu poate dura în cazul său mai mult de 180 de zile.
În noiembrie 2017, Ceauş a dat în judecată Președinția Republicii Moldova, fiind nemulțumit de faptul că șeful statului i-a respins cererea de acordare a azilului politic pe teritoriul Republicii Moldova.
În aprilie 2021, Nicolai Ceauş ar fi fost răpit din centrul Chişinăului de un grup înarmat. Serviciul de Informații și Securitate a negat orice implicare, iar portalul RISE a publicat o investigaţie în care se arăta că Ceauş ar fi fost răpit de serviciile speciale din Ucraina.
Solicitare de extrădare respinsă la câteva luni după ce Nicolai Ceauş a ajuns din nou în Ucraina.
Pe 26 august 2021, magistrații Curții Supreme de Justiție de la Chişinău au respins recursul înaintat de Nicolai Ceaus de a suspenda actul emis de fostul președinte Igor Dodon prin care i s-a refuzat azilul politic.
Puţin mai târziu, la 14 septembrie 2021, Judecătoria Chișinău a respins cererea de extrădare a fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus în Ucraina, în contextul în care ultimul se află deja de luni bune în statul vecin.