Un magistrat învinuit de fals în acte publice a fost achitat

Judecătorul Aureliu Postică/ Sursa foto: captură video

Republica Moldova. Magistratul Aureliu Postică bifează o nouă victorie. Judecătoria Hîncești l-a achitat în dosarul în care era acuzat de faptul că ar fi omis să declare peste 860 de mii de lei. Procurorii au anunțat că vor contesta decizia.

Magistrat, „spălat” de acuzațiile de fals în declarații

Urmărirea penală în dosarul în care Postică este învinuit de fals în declarații a fost inițiată în anul 2022. Demersurile au fost făcute de fostul procuror general interimar Dumitru Robu. „Păcatele” magistratului constau în faptul că timp de trei ani acesta ar fi camuflat 860 de mii de lei.

Astfel, conform acuzatorilor, judecătorul ar fi apelat la omisiuni sau fals în declarații, pentru a-și ascunde averea. După doi ani în instanță și presiuni ca judecătorul să fie suspendat din funcție, Judecătoria Hâncești a decis achitarea sa, motivând că fapta lui Postică „nu conține elementele infracțiunii incriminate”.

Scos de sub urmărire pentru îmbogățire ilicită

În 2023, procurorii au renunțat și la al doilea capăt de acuzare împotriva magistratului. Procuratura Anticorupție s-a văzut nevoită să claseze dosarul, după ce nu a reușit să adune probe suficiente pentru a-l acuza de îmbogățire ilicită.

Pe tot parcursul urmăririi penale, Aureliu Postică a fost suspendat din funcție și a reclamat presiuni. Acesta a declarat că ar fi vorba despre un dosar fabricat de unii membri ai CSM. Ultimii ar fi vrut să-l scoată din sistem. Totodată, judecătorul afirma că toate aceste acțiuni ar fi avut un scop, și anume ponegrirea imaginii sale. Mai ales că a pretins la funcţia de membru al CSM şi era verificat de comisia Pre-Vetting.

Aureliu Postică/ Sursa foto: Comisia Pre-Vetting

Până a fi suspendat din funcție, Aureliu Postică a fost magistratul care a gestionat unul dintre dosarele lui Cristian Rizea la Chișinău. Este vorba despre cel în care fostul deputat român este acuzat de fals în declarații la completarea actelor pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova.

Ședința de pregătire a cauzei a avut loc pe 14 aprilie 2021, iar examinarea acestuia ajunsese la etapa audierii martorilor înainte de a fi redistribuit. Ultimele ședințe au fost întrerupte sau amânate din cauza neprezentării avocatului. Următoarea tentativă de a urni procesul este programată pentru luna octombrie.

Cristian Rizea, în instanța de la Chișinău/ Sursă foto: EvZ