Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a declarat în emisiunea difuzată de B1 TV Lumini şi umbre, realizată de Dan Andronic, directorul general al EVZ, că măsura de clasificare a universităţilor româneşti introdusă în 2011, prin Legea educaţiei naţionale s-a dovedit a fi bună, dar că nu a fost implementată până la capăt.
Calitatea învăţământului universitar se reflectă şi în clasamentele internaţionale, nu doar naţionale, care se întocmesc an de an. Invitat în emisiunea postului B1 TV – Lumini şi umbre, realizată de directorul general al EVZ, Dan Andronic, ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a recunoscut că clasificarea universităţilor româneşti nu s-a făcut până la capăt. "Legea 1 din 2011, Legea Educaţiei Naţionale a venit cu foarte multe lucruri care s-au dovedit a fi bune. De exemplu, a introdus clasificarea universităţilor româneşti, pentru prima oară. Bun... că n-am mers până la capăt asta nu înseamnă nimic, şi că a funcţionat prost şi am avut o clasificare ce până la urmă nu a fost asumată şi recunoscută de nimeni nu poate fi decât regretabil şi nu poate fi decât o dovadă a faptului că nu a fost suficient de bine pregătită", a spus Cîmpeanu. Întrebat dacă această acţiune de clasificare a universităţilor a fost ratată, ministrul Educaţiei a răspuns: "Da, dar nu total, pentru că, repet, ideea introdusă prin Legea 1 a fost bună. În Consiliul Naţional al Rectorilor, de voie de nevoie, a fost unanimitate în a recunoaşte că e nevoie de această clasificare. Bun. Până în momentul în care discutăm de parametri propriuzişi, lucru ce se reflectă şi în strategia pentru învăţământ terţiar 2015-2020, de exemplu. Parametrii trebuie să fie toţi cei relevanţi pentru activitatea unei universităţi. Partea de educaţie, foarte importantă, partea de cercetare, la fel de importantă. Dar trebuie să luăm în considerare, la clasificarea universităţilor şi rolul de motor al dezvoltării regionale şi implicarea în sprijinul studenţilor, în instrumentele sociale, trebuie să luăm în considerare, ceva extrem de important, şi asta poate face legătura cu subiectul lansat de dumneavoastră – gradul de internaţionalizare a activităţilor universităţii”. Avertisment pentru universităţi
Ministrul Educaţiei a lansat şi un avertisment pentru universităţile care nu vor înţelege importanţa internaţionalizării. "Am afirmat că universităţile care nu vor înţelege importanţa internaţionalizării vor avea mari dificultăţi în a se dezvolta, ca să mă exprim elegant. De fapt, adevărul este că vor avea mari dificultăţi în a supravieţui. Iar al cincilea, cu riscul de a fi nepoliticos, insist, este extrem de importantă relevanţa calificărilor oferite de universităţi pe piaţa muncii, luată în considerare într-o manieră cuantificabilă. Odată acceptaţi aceşti parametri, şi cred că este greu să vină cineva să spună că ar trebui renunţat la unul din aceşti parametri, trebuie rapid pus în operă un sistem de cuantificare şi de ponderare a acestor indicatori care să fie acceptat şi care să pregătească universităţile româneşti în direcţiile care contează pentru accesul în acele topuri de care făceaţi vorbire."